Reklama

Reklama

The Class of 92 je dokumentem o nejdůležitějších zápasech a hlavně vzestupu šesti mladých fotbalistů - Davida Beckhama, Nicky Butta, Ryana Giggse, Gary Nevilla, Phila Nevilla a Paula Scholese z britského fotbalového klubu Manchester United od roku 1992 do roku 1999. Dokument také sleduje dění sociálních i kulturních změn probíhajících ve Velké Británii v té době. (Dragoni)

(více)

Recenze (52)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Unikátní filmový dokument - spíše je to, ale komplexní sociologicko-historická studie, kdy se na základě politických, ekonomických, psychologických, kulturních a dalších reálií zmapovalo fotbalové prostředí jednoho anglického klubu. Navíc Manchester United vytvořil legendární příběh, který se uzavřel treblem v Barcelóně. Každý fanoušek fotbalu by se měl na tenhle film podívat a nekoukat na to z hlediska sympatií k reds, ale čistě rozumem ocenit skvělou práci. To, co vybudoval Ferguson s odchovanci nebyla náhoda a přesně to zapadalo do jeho dlouhodobé koncepce. Výsledky hovořili za vše. Z hlediska současného United je to ještě zajímavější, protože se ukazuje, že bez silných osobností na hřišti nebo v managementu si titul(y) nekoupíte (alespoň ne dlouhodobě). Memento a naděje je to pro ty, kteří věří ve fotbalový filozofický směr klubových odchovanců a srdcařů. Ano, v dnešní době to zní jako překonané klišé, dejte však do kupy pár dobrých lidí a pohnou (nejen) fotbalovým světem...92%. PS: Manchester United nebyl první klub, co vyhrál se svými mladíky v devadesátkách Ligu Mistrů. To už se podařilo Amsterdamsche Football Club Ajax NV (AFC Ajax) už v sezóně 1994/1995 s ještě mladšími odchovanci. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Manchesteru jsem nikdy nefandil, ale tihle pánové si zaslouží uznání, a to především za skvělé fotbalové výkony a nezapomenutelné finále Ligy mistrů z roku 1999. Škoda že nikdy nic neuhráli na repre úrovni, tam jsem jim naopak fandil na každém mistrovství. Tento dokument je udělán výborně a mě rozhodně nadchnul. ()

Reklama

Gogen 

všechny recenze uživatele

"S nástupem peněz Romana Abramoviče do Chelsea FC v roce 2003 dominantní postavení Manchesteru United v anglickém fotbale skončilo" ... s nástupem peněz ubylo těchto nádherných příběhů ... skončily ikony a z mančaftů se stávají výkladní skříně omezených miliardářů ... a v tom spatřuji největší význam tohoto dokumentu ... o ztrátě ideálů o vyprázdněnosti současného sportu a o tom jak je sport obrazem dnešní doby … ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, i když abych pravdu řekl, tak jsem čekal dokument trochu víc fotbalový. Právě kvůli těmhle hráčům a jsem začal Manchester United sledovat a právě kvůli nim jsem jim začal fandit. Jeden z největších zážitků je pro mě doteď návštěva Old Traffordu, kterou se chystám brzy zopakovat. Tahle parta mě vždy bavila, škoda, že na hřiště už je neuvidíme. Jména jako Beckham, Neville, Giggs, Scholes a Butt určitě nezapomenu, stejně jako nastavený čas proti Bayernu Mnichov... ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Představte si, že jsem zarputilým fanouškem UTD již 18.rokem, co bych asi taky mohl takovému dokumentu dát jiného, než-li plnou palbu,že? Né, tak samozřejmě určitý důvod to je, nicméně je to fakt skvěle vyprávěný dokument o jedné velké éře fotbalistů, kteří měli to štěstí a sešli se v jedné juniorce přibližně stejně staří v jednom časovém úseku. A co samozřejmě podpořilo jejich růst a vůbec jejich zviditelnění, byl bůh SAF...navíc zde dostanete i slušnou porci zákulisních štěků, drbů a hlášek v jedinečném podání především Ryana Giggse, Paula Scholese a bratrů Nevillových............moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • David Beckham, jedna z opôr ročníka '92, musel opustiť United po tom, čo si začal myslieť o sebe, že je viac ako klub. (vander19)
  • V dokumente Ryan Giggs popisuje, ako zo začiatku svojej kariéry v Manchestri spolu s Lee Sharpom zvykli vymetať bary. V knihe jeho trénera ale sám Alex Fergusom popisuje Giggsa ako hráča, ktorý nikdy neponocoval a nenavštevoval bary. (vander19)
  • Dvaja hráči, Nicky Butt a Phil Neville, museli z Manchestru odísť, lebo manažérovi Fergusonovi bolo ľúto nechať ich sedieť len na lavičke náhradníkov. Obaja boli členovia ročníka '92. (vander19)

Reklama

Reklama