Reklama

Reklama

Pod zemí

  • USA As Above, So Below (více)
Trailer 1

Vydali se do míst, kam živí nepatří. V pařížských katakombách se ukrývá zcela neznámý prostor, lákající mnoho průzkumníků a badatelů ze všech koutů světa. Vstoupit lze zdarma, ale nakonec můžete zaplatit i cenu nejvyšší. Scarlett Marlowe (Perdita Weeks) studuje na univerzitě obor Městská archeologie a Paříž je pro ni z tohoto pohledu pravý ráj. V podzemí se tu vinou stovky kilometrů chodeb, v nichž je vepsaná historie města. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou se rozhodne najít a prozkoumat. Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život. Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně... (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (606)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase vkuse čumín na staré horrory, na takmer zabudnuté filmy, na prachom zapadnuté tituly. Preto som rád, že som si pozrel novinku, o ktorej sa hodne píše a diskutuje. Vypravil som sa so skupinou mladých ľudí do parížskych katakomb. Ocitol som sa hlboko "Pod zemou" a nestačil som sa diviť aké veci sa tam začali diať. Film má síce pomalý rozjazd, ale ku koncu som už skoro ani nedýchal. Nemal som z toho zástavy srdca a ani som sa nepriposral od strachu, ale nesklamalo ma to. Myslím, že diváci, ktorí majú v obľube filmové horrory budú s týmto snímkom spokojní. Mne sa to zdalo dosť dobré. **** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je zrejmé, že Dowdle má už niečo v tomto žánri za sebou a servíruje nám poctivý horror s dobrou atmosférou, ktorému však chýba efekt prekvapenia a lepší scenár. Snaha sa o niečo nové sa ale cení, rovnako ako oceňujem dobrú prácu s kamerou a niektoré podarené ľakačky - meniť spodné prádlo však musieť nebudete. 60%. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Původně jsem tomu filmu dal tři hvězdičky, protože jsem ho viděl jen s českým dabingem, který vypadal takhle: "Proboha. Proboha. Proboha! Kurva." (atd) Takže jsem si řekl, že v originále to bude určitě lepší. Navíc to natočil John Eric Dowdle, který má u mě už dlouho protekci. Nakonec jsem si ale uvědomil, že těmi třemi hvězdičkami vlastně sugeruji, že tenhle film je jen o něco horší než Dowdleho předchozí výborné horrory Poughkeepsie Tapes a Devil. Jenomže není. Je mnohem horší. Popravdě, když dám tomuhle amatérskému videu dvě hvězdičky, bude to nejspíš pořád ještě protekční hodnocení. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejprve mě obstoupila aura příšerného skepticismu jako u každého filmu natočeného stylem FF - Found Footage. Tam je jedno, co se děje, jelikož mě zvolená technika nutí pouze sledovat, jak realisticky to působí jako opravdu "nalezené záběry". A když pak mám hodnotit děj, tak ani nevím, o co vlastně šlo. Většinou o nějaký lidi, co jsou hooodně v prdeli a tak se vlastně nemohu splést v takovém odhadu. Ovšem zde musím dodat, že jsem to přestal vnímat relativně brzy a nechal se jednoduše pohltit dějem. Dějem, u kterého jsem nejdřív myslel, že se bude jednat o klišé (partička někam vleze a tam se na ně vrhnou podzemní obludy). Jak jsem se ale zmýlil. Tenhle survajvlový horor/slasher/duchařina má v sobě navíc prvky fantastiky a já byl velmi mile překvapen, jak svižné minimalistické dílko jsem po dlouhé době zase viděl. A Perdita byla taky fajn. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Robert Langdon v sukni pátrá v indianajonesovském stylu v pařížských katakombách po tajemné komnatě s kamenem mudrců. Na rovinu - ačkoli v sobě As Above, So Below míchá přesně ty motivy (podzemí, stará tajemství, démoni, mystika, historie), které mě baví, výsledek příliš přesvědčivý není a John Erick Dowdle své Poughkeepsie Tapes stále nepřekonal. Může za to hlavně scénář, který je opravdu strašně slabý. Postavy jsou apatické, vůbec adekvátně nereagují na ty srance, které se jim po cestě přihodí. Něco se stane - "musíme pokračovat dál" - stane se ještě něco horšího - "musíme pokračovat dál" - něco se stane - "jejda, zabilo nám to kamaráda, brek brek, no ale neva, musíme jít dál". A takhle to jde v podstatě celou dobu. Plus kopa nedořečeností, samoúčelně tajuplných zbytečností či nesmyslů k tomu (Kdo vlastě byl ten mysteriózně zmiznuvší týpek, který je při turistické prohlídce odkázal na Papillona? Ta mysteriózní dívčina odcházející z klubu měla jiný účel, než pak v podzemí spolu s dalšími divnými lidmi divně zpívat?) Někdy to vyloženě bije do očí - proč třeba ten fejkovej kouzelnej kámen poprvý, když uzdravovali zranění té holce, fungoval? Dávný alchymista musel provést asi takovýhle myšlenkový pochod: "tak já vyrobim beta verzi kamene mudrců, takovou jednorázovou, kdyby chtěl nálezce zjistit, jestli funguje. Tak ho pěkně převezu a až potom když chudák zloděj vyleze na povrch, tak zjistí, že si přinesl jen bezcenné šméčko, muhaha". Jednotlivé strašidelné výjevy jsou ale zrealizovány docela funkčně, tempo je vysoké, takže nuda nehrozí a člověka to těch 90 minut celkem baví (řešení rébusů naopak skoro vždycky působí až příliš uspěchaně). Celkově není film ničím víc než pouhým řetězením tu slabších, tu silnějších hororových atrakcí, kdy jediný lehce ambicióznější motiv se smýváním svých hříchů je osekaný až na kost a zcela nefunkční, protože chybí pouto k postavám. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Názov filmu As Above, So Below (Ako hore, tak aj dole), je aj okultné príslovie. (Pat.Ko)
  • Natáčení probíhalo v pařížských katakombách a v kostele svatého Eustacha. Jedná se o první film, u něhož francouzská vláda svolila z natáčením v katakombách. (Terva)

Reklama

Reklama