Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príliš fraškovité, nudné, jednotvárne a s trápnym, mne nič nehovoriacim sileným humorom. Absurdnosť jednotlivých situácií nemala v sebe toľko humoru a zábavnosti, aby ma to svojou šibnutosťou dokázalo zaujať, zostalo to len v rovine trápnosti. To všetko bolo bez nejakej pridanej hodnoty. Netvrdím, jedna či dve scénky humorne trochu zaujali, pričom mi len mierne nadvihli obočie, no ten zvyšok.... škoda reči, to sa bratom Marxovým teda vonkoncom nevydarilo. Do toho ešte občas nejaká tá pesnička s hopsaním a to už bolo na mňa vážne moc... skoro ma mrle zožrali. Ešte šťastie, že to bolo také krátke. 30/100 ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se konečně seznámil s jedním z prazdrojů humoru Woodyho Allena! (až dosud jsem si myslel, že bratři byli čtyři, ono jich ale bylo celkem pět). Má to na mě neuvěřitelný spád, nedá se to všechno naráz pobrat, to podle mě nemohl pobrat ani průměrný Američan ve své době. Marxovci měli nápadů, tenhle film by vydal za tři. Fůra prakticky nepřeložitelných slovních hříček (u soudu...). Spousta skvělých (jeho excelence v pyžamu) a do dnešní doby x-krát vykradených a tím pádem i předvídatelných scének. Groucho mě bavil víc jak Harpo. Resumé: 70% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale opätovné zhliadnutie Kačacej polievky mi nepripomenulo dojmy spred pár desiatok rokov. Aj z hodnotení obľúbencov je zrejmé, že Kačacia polievka dosť polarizuje názory na ňu. Viacerí Marxovcov spomínajú ako predobraz humoru Woodyho Allena, Pythonovcov alebo Borata. Mojou smolou je, že menovanú trojicu neobľubujem a preto je moje o hviezdičku nižšie hodnotenie, ako minule, pochopiteľné. A necítim ani potrebu to siahodlho vysvetľovať. Stačí uviesť, že som sa ani poriadne nezasmial. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Myslím na Slavoje Žiž(e)ka, který – tuším, že v The Pervert's Guide to Cinema – přirovnal Harpa Marxe k idu (pojem z freudovské psychoanalýzy reprezentující nejnižší složku lidské psychiky, jejíž jedinou vůli je neohlížeje se na morálku a zákony dosahovat slasti). Musím říct, že něco na tom bude a že mně Harpova a. k. a. Pinkyho totální nekonvenčnost a absolutní anarchističnost jakožto "nominálnímu nonkonformistovi a dekadentu" a.k.a. Jeanu Floressasi des Esseintes učarovaly, rozhodně budu s bratry Marxovými – kteřížto všichni podědili schopnost (po)zlobit, a tedy každý tak trochu koresponduje s idem, ostatně co se týče struktury jejich filmů, i ta připomíná výtrysk pudů, vyblbnutí – pokračovat. Případné tipy do pošty uvítám. :-) 80 % ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Bratři Marxové jsou v Kachní polévce stále v plné sestavě (včetně nemastného neslaného Zeppa) a ve formě, ale režie je vyloženě příšerná (celý film je jeden velký chaos) a totéž lze říci o střihu (záběry na sebe někdy navazují snad jen omylem). Zkrátka, přestože jednotlivé skeče jsou většinou standardně na vysoké úrovni, film jako celek zdaleka nedosahuje kvalit pozdějších Kobylkářů či Noci v opeře. P.S. Mimochodem, chápe někdo proč se to jmenuje Kachní polévka? :o) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Trik se zrcadlem se poprvé objevil ve filmu Chaplin obchodním příručím (1916). (Kulmon)
  • Fiktivní země se původně měla jmenovat Amnesia. (Kulmon)
  • Benito Mussolini zakázal promítání filmu v Itálii, protože považoval Grouchovu roli za útok na svou osobu. (Witta)

Reklama

Reklama