Reklama

Reklama

Jeskyně

Trailer

Skupina přátel na ostrově Formentera nalezne jeskyni, rozhodne se jí prozkoumat a následně se v mnoha uličkách a průlezech ztratí. Nedostatek vody, jídla, světla a žádný kontakt se světem si na skupince začne vybírat svou daň v podobě paniky a halucinací. Pro přežití budou nuceni učinit strašlivá rozhodnutí... (TV Horor Film)

Recenze (30)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Nějak nemohu pochopit, když někdo vyrazí do přírody a najde jeskyni, vždy ji musí prozkoumat. Tak jako pětice přátel ve filmu. Co tam chtěli najít? Poklad? Bezhlavě se vrhnout do hloubi jeskyně, aniž by vůbec někdo sledoval, kde je východ. Navíc se ukáže, že až tak dobří kamarádi nejsou. Poslední třetina nahánění v jeskyni byla až deprimující. Já tohle prožít, tak jsem pacientem u MUDr. Choholouška :-) ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Filmax je ničím zaujímavá továreň na snímky s kolísavou úrovňou, čo je všeobecne známe. Systematicky ich totiž vrhá, amplitúdne tu a tam více méně (ne)vydarené a v prípade tohto zmiešaného stáda ( 3m:2f ) zblúdilého v jaskynnej pasci, sa jedná o mínusový príspevok. Fredy si na svoje ramená vzal viac ako uniesol a mizerný pokus o kamerový drajf filmu uškodil. To krkolomné kamkovanie už dávno odišlo a je smutné že klaustrolokácia aj trend sú už dávno v depe, čo si režisér očividne neoveril. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pätica priateľov, dovolenkujúca na ostrove Formentera, sa tu rozhodne preskúmať sieť jaskýň, ktoré objavia v skalách. Onedlho však začnú blúdiť, stratia sa a začne im to postupne liezť na mozog, až sa časom sebecky (a predvídateľne) obrátia proti sebe. Klaustrofobický španielsky found footage horor, ktorý mohol byť s trochou šťastia vydarenou „descentovinou“, no na to tvorcovia zrejme nemali dostatok snahy ani zručnosti. Väčšina diania sa odohráva v rámci pomalšieho, až stereotypného survivalu a v záverečnej tretine sa všetko vyvrbuje do nervóznejších rozmerov. Hoci to ani do konca vlastne neponúklo nič výnimočnejšie, oceňujem aspoň zaujímavé jaskynné prostredie a to, že sa film aj tak dokázal vo finále doviezť v (ne)príjemne napínavom duchu. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vhodne zvolená hororová lokalita, akou je pochmúrna neprebádaná jaskyňa je pre found footage subžáner kľúčová a to bezcieľne plazenie sa po nej, gradujúce napätie, narastajúca beznádej a s tým súvisiaca drastická zmena charakterov postáv na mňa ako-tak účinkovali. Nakoniec ani nebolo treba s kamerou v trasúcej sa ruke kdesi v prdeli sveta naháňať duchov, čarodejnice, emzákov či bigfoota aby z toho vznikol pozerateľný FF. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Panika a nervy v takových případech jsou nejhorší, ono bylo ve směs jasné že tahle skupinka přatel po vstupu do jeskyně udělala několik chyb. Film má v celku slušný příběh a místy mě bral mráz po zádech když chodily těsnými prostory, ale něco většího už nedokázaly nabídnout. Škoda několikrát omleté téma se nepovedlo a nepřesvědčilo, ale rozhodně bych to nechtěl zažít. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Obyčejné FF trdlování, tentokráte v jeskynním labyrintu. I když se nebudu rýpat v myšlenkových pochodech těch pěti jelit předtím, než vlezly do jeskyně, tak ani potom to na mě moc valný dojem nedělalo. Jeskyně byla sice hezká, ale to pobíhání, ječení a hysterčení bylo tradičně o ničem. Trochu grády to začalo mít až ve chvíli, kdy se dostavil hlad, ale to jako by byl signál pro kameru, aby zešílela úplně. 15% ()

peiton 

všechny recenze uživatele

SPOILER.Nič zvláštne z čoho by moja výsosť padala na zadok a možno len preto lebo som s týmto počinom bojovala v horizontálnej polohe...?Chápem,že ked príbeh vsadíte do jaskyne nedá sa túto rovnicu dalej riešiť či nebodaj rozvíjať dej,zápletku...),ale takisto sa nedá odpustiť ani partička piatich hlúpych ľudí a fakt,že robia všetko preto,aby sa NEdostali von .Kde prosím vás nechali zdravý rozum a orientačný zmysel?!Od španielov som čakala oveľa oveľa viac.Jednu hviezdu prihadzujem scenáristovi,kedže opäť nechal prežiť ženu.Píšem si dalšiu čiarku a klaustrofobici,chodte radšej na pivo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já nevím, mě to přišlo jako skoro každé found footage, co nijak ničím nevybočuje. Postavy jsem si nijak neoblíbil, příběhy nic extra, ani z té jeskyně jsem neměl tu správnou klaustrofobickou atmosféru jako Pod zemí. Ani jsem nepochopil, proč tam lezli - ještě před tím, než tam jdou, jim je jasný, že to tam uvnitř bude velký a že ta jeskyně není známá a oni tam stejně vlezou a dlouho se tam procházejí, dokud někoho z nich nenapadne jít pryč, no a pak to celé začne, jde to do tuhého, ale mě si ti nic nezískalo tak jako tak. 2* ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou to na mě vyskočilo na HorrorTV. Partička lidí uprostřed ničeho, tím já nepohrdnu. Samozřejmě kamera v ruce s noční vizí, kdyby náhodou. A rozhodnou se prozkoumat jeskyni, už během minuty je jasný, když pořád jdou dál a dál, na každý straně chodbička, že se ztratěj. A když už se nějakou tu hodinku nedaří najít cestu ven, tak přijde na lámání chleba a to mě překvapilo. Nevídaná situace, jak se s tím vypořádat, abys přežil. Španělé opět nevěděli, o čem točit. Krom toho že to bylo komorní, minimum dialogů, na to v jakejch to bylo podmínkách i minimálně napínavý, se to dalo dokoukat už jenom kvůli tomu, že chceš vědět jak to dopadne. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak jak nechápu tuhle pětici kámošů, co náhodou objeví jeskyni a bezhlavě tam vlezou, tak nechápu lidi, co na tenhle typ filmů koukaj a pak to s chutí poplivaj. Šmarjá, nečekám duchaplný rozhovory, nečekám něco, co jsem ještě neviděl...chci gradující napětí, nepříjemnej pocit v žaludku a nejlíp bez nadpřirozenej prvků. A to jsem tady přesně dostal. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem typickou volovinu s nadpřirozenem, ale namísto toho jsem dostal překvapivě až autentický, klaustrofobický a od poloviny děsuplný zážitek. Celkem zajímavě ukázáno, co se dokáže z člověka stát, když jde o život. Zde tedy v hlavní roli parta kamarádů vs. jeskyně, ze které se jim nedaří nalézt cestu zpátky. Filmu nemůžu vytknout klišé, které zde prostě není. Snaží se udržet divákovu pozornost a v závěru navodit i neskutečné napětí. Místy působí jako klaustrofobická verze Blair Witch, ale to je pouhý detail. Jeskyně mě nezklamala - naopak příjemně překvapila. Do štítku found footage je zkrátka slušným příspěvkem, který se za své zpracování a pojetí nemusí stydět. I když jediné, na co člověk po celých 80 minut kouká, jsou úzké prostory, krápníky a později i krapet šílené výrazy postav. Ale všechno z toho zkrátka baví! 85% ()

karlik4801 odpad!

všechny recenze uživatele

Takových filmů už tu bylo, strašná nuda, žádný nový nápad. Chování postav naprosto předvídatelné vzhledem k událostem filmu, už když film začal jsem věděl co přesně se bude dít. Dřív jsem to bral jako svoje prokletí a teď už vím, že příště ten film rovnou vypnu a raději ho ani nebudu hodnotit. Já nevím.. To někoho baví koukat na bandu nevtipných retardů na výletě, kde se chovají jako kreténi a později potvrdí svojí debilitu když vlezou do jeskyně a tam všichni zemřou. Teda až na tu superhrdinku na konci, která se jako zázrakem dostala během minuty ven pro potřebu epického záběru filmu, kdy se tato vyvolená usměje, že za sebou nechala tu zrůdu co jí zabila kamarádku! Už nikdy víc ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je těžký sranec. Snad nejhorší film s jeskyní co jsem mohl kdy vidět. Hlavní ´´herci,, (3 muži a 2 ženy) jsou od začátku tak nesympatičtí a vylízaní,že jsem jim přál smrt zhruba po 20 minutách (nemám rad takové nameděné týpky co si hrají na mistry světa). Takže jedou kamsi na výlet pak najdou jeskyni a ztratí se v ní. A postupně chcípají (někteří u toho vzdechají jako kdyby si tam dávaly grupáč) přežije jen ženská,která od začátku říkala, že jsou v háji a nedostanou se z tama a přežije takovým způsobem,že je to totální volovina (3/4 filmu tam leží a nedělá nic a naráz najde východ). P.s. co taky čekat od filmu kde si režisér napsal i vlastní scénář a sám si to i kameroval. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Něco najdem a bezhlavě tam vlezem. Několik dní po tmě v jeskyni, zešílel bych, ale některé chování členů "výpravy" bylo na palici. Film určitě může někoho totálně vyšokovat, ale na mě až tak, jak by měl, vzhledem k chován některých postav nezapůsobil. ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

Nějak si nedovedu představit, jak se někdo dokáže ztratit a zabloudit v jeskyňce 20x20 metrů, když si celý průběh ještě natáčí na kameru. Argument, že "všechno vypadá stejně" je mimo mísu. Je tolik způsobů, jak se dostat ven. Lidský řetěz, značení krápníků, natrhat kousky oblečení. Losování o to, koho ze skupinky zabijí, aby ho snědli a nabrali tak sílu na další hledání, bylo tak nevěrohodné, až to bolelo. Strašně na sílu a pro efekt. Proč jednoduše nepočkali, až první zemře ta holka, která k tomu neměla daleko. A found footage formát tomu nasadil korunu. V době, kdy se FF filmy snaží ještě všemožnými nápady tento vyčpělý subžánr oživit, příjdou v roce 2014 s takhle zpátečnickým filmem... Všechno špatně. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po delší době skutečně povedený Found Footage, který disponuje přesně tím, co mám na těchto filmech nejraději. Atmosférou, napětím a fungujícím, a v tomto případě i vděčným, tématem, respektive prostředím. Zápletka tedy není znovu jakkoliv originální, či nápaditá, prostě jen další partička mladých lidí, co se, ať se na mě nezlobí, opět vlastní neuvěřitelnou blbostí, dostanou do zatraceně nepříjemné situace, po které už nebude nikdy nic stejné jako dřív. Můj nejzásadnější problém nastal každopádně nečekaně s tím, že nikdo z té partičky mi nepřišel úplně dvakrát sympatický, což ovšem v důsledku tentokrát nakonec zas až tolik nevadilo, neboť zde hlavní roli sehrál nekonečný labyrint jeskynních chodbiček, a ten svou úlohu splnil na výbornou. Já tedy nejsem žádný klaustrofobik, ale tvůrcům se zde podařil onoho prostředí využít opravdu na maximum, a od chvíle, kdy se tam všichni ty troubové ztratili, tak jsem si jen říkal, že by mě na jejich místě mrsklo asi hodně rychle!!! Fakt šílená situace, brrr. A samozřejmě právě tyto pocity nejvíce fungovali a působili především díky zmiňovanému, tentokrát velmi povedenému, Found Footage zpracování, které vyvolávalo skutečné mrazení, velice působivé napětí a děsivě přesvědčivou atmosféru. Jednání postav mi zde navíc přišlo též až překvapivě logické a reálné, tvůrci zbytečně nesklouzávali k nějakým šíleným nepravděpodobnostem a nesoudnostem, ale drželi se jen uvěřitelného čirého strachu, reálných lidských pudů, charakterů a touze po přežití, takže vážně žádná sranda. Já jsem zkrátka z této podívané poměrně mile překvapen, tvůrci svým filmovým počinem ve mně vyvolali veškeré pozitivní emoce, co tento snímek mohl nabídnout, takže prostě fajnová jednohubka. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Rozhodli jsme se natočit [znovu] jeden ze tvých oblíbených filmů od Scorseseho... Kolonoskopiaáááá! Film, který ukojil entuziastu found-footage ve mě - tak tak. Žánrová čistota esteticky těší, i přesto, že má bez plného naplnění pochopitelný potenciál nudit (čemuž se Neil Marshall ve svém nejlepším filmu, který je pro mě srovnávacím bodem všech speleologických filmových taškařic, brilantně vyhnul bizarním vpádem nepřirozena). Pád do baleárské tmy je naprostý, spartánský v ničím neozvláštněné GoPro optice, těžící výhradně z popkulturních výkladů dynamik skupin v ohrožení, zákonitě hloupých rozhodnutí hrdinů a nejhlubších prenatálních prastrachů. Škoda jen, že jsou Španělky zpravidla ošklivější než kanibalismus. A jestli trpíte klaustrofobií, jste v háji. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Parta kámošů leze kam nemá. Prochází jeskyní a nepamatují si východ a tak pár dní bloudí a nakonec jim dojde voda i naděje a trochu se to zvrtne. Tísňivá atmosféra ujde a těch 80 minut se na to dá dívat. 55% ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Pre klaustrofobikov totálna povinnosť v záujme desenzibilizácie! U mňa naozaj spokojnosť - s piatimi hercami a jednou jaskyňou sa podarilo vytvoriť krutú a nepríjemnú atmosféru, čomu napomáha aj reálnosť celej situácie - veď toto sa môže stať akémukoľvek dobrodruhovi. Stopáž bola naplnená do poslednej minúty a tak akurát okorenená prvkami kanibalizmu. Existujú podobné snímky, kde sa síce podarilo lepšie vystihnúť psychologickú stránku, ale ani La Cueva dvakrát nezaostáva. ()

Reklama

Reklama