Reklama

Reklama

Kmeny


Rap (E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje třetí odvysílaný díl Rap. Touha překonávat hranice a hlavně limity sociálních tříd, snaha přeskakovat kaskády společenské předurčenosti, lekce češtiny bez doktorátu z jazyka, okázalý konzum jako provokace společenských daností. Přední hudební odvětví dneška jako objekt dokumentárního průzkumu a analýzy životního stylu. Sonda do každodennosti těch, kdo jej ztělesňují a produkují coby zasloužilí i začínající rapeři. Režisér Bohdan Bláhovec pátrá po podstatě současného rapu mezi těmi, kdo mu v Česku dávají jméno. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Rap odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentárně velmi, velmi, velmi špatné, o dané komunitě to řekne asi tolik, jako můj následující text (a ne, není to tím, že rap nemám rád, je to tím, jak je to nepovedené) : \sy-ja e s d daslkůelků dei r rtopjia, .dmg lůky gj asznjbd cvars djh f\f s k dljbh k k aůsglp d AHSTJK F eakjpsdt d dsgfdtnj d ydfshdkgjp s dsyfgkjnůer sůkea Od Bohdana bláhovce hodně velké zklamání, plné unylých promluv (jestli on to neměl být rap, ale nevím, rytmus to nemělo, rým to nemělo, divně to znělo..) a zcela nezajímavých záběrů na pár rapujících jedinců. Škoda. ()

geklon

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych chtěl vidět Vorla jak si věší prádlo....tak si koupím voucher "den s Orionem". Refeew rapující do Cranberries, je asi nesilnější momet dosavadních Kmenů. Jinak plochá verze pražskýho rap blouznění. Smutné figurky v najkách, bez rozsahu a nadhledu. Smutní panáčkové na cestě propastí smutku a osamění. Soráč, takhle to působí... Ať takový jsou nebo ne. Vypadá to, že Bohdan měl za úkol udělat den s rap celebritami a působí jako medailonek do 13 komnaty. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tenhle díl kmenů je asi největší zklamání! Vůbec jsem nepochopil koncepci, proč byl díl Kmenů věnovaný českému rapu zúžen jen na osobu Oriona? Ano, díky záběrům na mlčenlivého rapera jsme se dozvěděli, že bydlí v panelovém domě, suší prádlo v lodžii, má sbírku bot v originálních krabicích, na Facebook se přihlašuje z notebooku, občas zkouší, chodí pít do baru se známými koktejly, rád se koupe a popíjí u ztemnělého nočního bazénu, fascinují ho můry a když už konečně promluví, možná by bylo lépe, kdyby i mlčel... Co je tohle za tvůrčí záměr? Ukázat, že i rapper žije všední život? Proč tady nikdo neříká nic bližšího o dané subkomunitě? Jediným objevným momentem byla scéna v Nike shopu, ale ani ta nebyla dotažena k nějaké pointě či přesahu. Možná měl celou stopáž jen recitovat Vladimir518 (jeho přednes, intonace a barva hlasu je skutečně charismatická). Dokumentární Česká RAPublika byla tisíckrát víc vypovídající o tomhle bezesporu zajímavém fenoménu... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vladimir 518 uvádza výborne, k jeho veršom pristanú už len rytmickejší flow a beaty od Trafika. Orion sám o sebe veľmi zaujímavý nie je, aj keď niektorých fanúšikov možno tento náhľad do jeho súkromia poteší. Najnudnejšie sú samozrejme sekundy ukladania krabíc jeho topánok. Refew je zaujímavejší, mladý, plný energie a vtedy ešte pod záštitou BIGG BOSS je tam veľmi málo a pre zaujatie diváka, ktorý sa o rap nezaujíma, no Kmeny pozerá, by prenechanie Orionovho priestoru jemu bola lepšia alternatíva. Najlepšia alternatíva by bola však točiť epizódu o Vladimirovi 518. Z jeho rozhovorov umelca hľadajúceho krásu, gýč aj špinu je jasné, že má čo ponúknuť a jeho život a neutíchajúci záujem je toho dôkazom. Takáto epizóda by si mohla dovoliť siahnuť aj po najvyššom hodnotení. Je jasné, že Vladimir 518 je Orionovi vďačný, tak to chcel robiť o ňom a tak môžeme v epizóde hľadať aj určitú zaujatosť a kritický pohľad vôbec nie. Všetko sa tu točí okolo členov BIGG BOSSu, takže prehľad o českom rape divák veľmi nedostane a ani tu na to nie je priestor. Rap a jeho fanúšikovia navyše dnes vďaka masovej rozšírenosti nepôsobia ako subkultúra, možno tak v osemdesiatych rokoch. Formálne výborné, kamera kvalitná. Zaostrovanie a rozmazávanie, ako aj branie Oriona z rôznych blízkych uhlov, ho pomáha vidieť aj ako obyčajného človeka, aj ako rapera, ktorý stále vie dať fanúšikom energiu (aj keď ktovie, aká je realita). ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě nejdebilnější subkultura ze všech představovaných. Je bohulibé, že se zabývají recitací poezie, byť velmi frustrované. Dřív byli hodně malá skupina, ale tento mor k nám masověji dorazil se vznikem Youtube kanálu ze zdegenerovaných USA. Do prezentovaného klubu Roxy chodím opravdu na jiné koncerty, ale nelze těmto sprostým básníkům upřít sloní paměť. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama