Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tom_Lachtan k tomuto seriálu (9)

Punk (2015) (E01) 

Jako náhled do komunity v současné podobě to zoufale (ale kurevsky zoufale!) selhává, neboť většinu času je na plátně jakési individuum, které dříve zřejmě bývalo členem jakési známé kapely (nebo pořád je? Kdo ví, já ne) a ono individuum se zoufale pokouší působit jako nonkonformní existence bez hranic, ale v jiném oděvu by byl klasickým hospodským štamgastem počátku minulého století (a i ta buřinka by mu seděla líp, než číro). Současná generace je zastoupena jednak v malé míře (méně než polovina už tak krátké stopáže) a navíc entitou, která působí dokonale nepunkově a těch zajímavých záběrů, které by odráželi to, co by měly je asi minuta, to i po návštěvě nejbližšího drogově-bezdomoveckého doupěte se o punku člověk dozví víc. Dokument je docela povedenej, ale rozhodně a v žádném případě to není představení dané komunity. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Oh, komon, tohle má s hooligans společného asi tolik, co kávová lžička se chemickými zbraněmi totálního nasazení, velká část zde představených je sice směsice skalních fanoušků, ale vožralej pitralon (ono hovado, co předzpívává onu dementní písničku a vypadá jako zcela zchlastalá troska, kterou nejspíš i sám je) rozhodně není členem toho nejtvrdšího jádra, to jsou jiní hoši (ovšem pozor, rozhodně ne lepší). Takže, když dokument selhává i v tom, že nedokáže proniknout do dané subkultury, neznačí to nic dobrého, stejně tak je nevhodný způsob dokumentování, kdy zoufale chybí nějaký komentář z venčí. Nebo komentář alespoň někoho, kdo zvládl střední školu...? ......... Tak jako tak, Plzeň, kurva! ()

Rap (2015) (E03) 

Dokumentárně velmi, velmi, velmi špatné, o dané komunitě to řekne asi tolik, jako můj následující text (a ne, není to tím, že rap nemám rád, je to tím, jak je to nepovedené) : \sy-ja e s d daslkůelků dei r rtopjia, .dmg lůky gj asznjbd cvars djh f\f s k dljbh k k aůsglp d AHSTJK F eakjpsdt d dsgfdtnj d ydfshdkgjp s dsyfgkjnůer sůkea Od Bohdana bláhovce hodně velké zklamání, plné unylých promluv (jestli on to neměl být rap, ale nevím, rytmus to nemělo, rým to nemělo, divně to znělo..) a zcela nezajímavých záběrů na pár rapujících jedinců. Škoda. ()

Cosplay (2015) (E04) 

tohle bude dost možná nejlepší část kmenů, režisér tu kašle na snahu o vytváření všeartových samomluvných záběrů (které v ostatních částech kmenů nefungují) a povedlo se mu stvořit povedenej seznamovací dokument. A co jiného sakra taky chtít, s tak malou stopáží, navíc když je přítomen Darth Vader s geniálním výstupem na diskotéce... ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Ty vole... Já nevím, jestli to jednotliví tvůrci kmenů dostali zadáním, nebo je to jejich vlastní invence, ale narvat tam asi půl tuny záběrů na ježdění na motorkách, nebo detailní pohledy na odění zúčastněných? Sakra, to by se hodilo do dokumentu s plnovečerní stopáží, ale ne do něčeho, co nemá ani půl hodiny?! Ne, ne, NE! Obzvlášť při vědomí toho, že se pozornost tříští mezi několik ´podskupin, ´ takže nikdo nemá čas a prostor zprostředkovat něco podstatného a zajímavého. Čestná hvězdička navíc za otce, děda, syna, sedlající cosi, co vypadá jako cosi zubatého a nebezpečného. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Zatím asi nelepší část Kmenů, jak kvůli tomu, jak byl natočen, aneb KONEČNĚ část, která se danou subkulturu opravdu snaží představit a taky díky tomu, že tenhle kmen má ke kmenu v klasickém smyslosloví nejblíž. Ačkoliv aby byl tenhle dokument opravdu hodnotný, chtělo by to tuhle komunitu sledovat dlouhodobě, například jak vypadá tahle svobodná rodina naháčů pobíhajících po loukách v zimě, či kde berou plodiny, když nic nepěstují? Mají někde v kleci ukrytej klon Zdeňka Trošky a ukájí na něm své zvrhlé touhy? Samé otázky... ()

Skinheads (2015) (E07) 

Tohle patří k tomu nejlepšímu (zatím) z kmenů, téma je tu výborně uchopeno a snad poprvé se tady podařilo uchopit jak komunitu, tak avizovaný koncept (kdy se v dokumentu objevuje jak relativní nováček i dlouholetý vyznavač) a navíc je to doplněno výborným zpracováním, kde jsou zpomalovačky dotvářející atmosféru (v jiných dílech jsou také, ale zoufale tam nefungují) a stejně tak je sympatické ponechání režisérových otázek zpoza kamery (což se může zdát jako hloupost, ale ono to v mnoha dokumentech dost chybí a dává možnost mnoha nepřesným interpretacím). ()

Meatheads (2015) (E10) 

Dva lidi, mladá a starej, rádi cvičí s těžkejma věcma.OKej... Z tématu se dalo určitě vytěžit víc, než jen velmi, velmi zběžný náhled na cvičení dvou jedinců, co působí, jako kdyby se s každým natáčelo dva dny a nebylo vůbec co dát do finálního sestřihu. Režijně nezvládnuté. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

tady zase každý kokuň hodnotí subkulturu, namísto kvalit dokumentu, s takovou by tady měli bejt všechny válečné dokumenty v odporně nulových číslech. S jednou z nejméně vhodných skupin si režisér poradil přímo skvěle, protože popsat jedince, kteří si zakládají na tom, že se nedají dost dobře popsat , je docela oříšek (alternativa navždy. I kdyby to znamenalo ušít si kalhoty z listů ředkve!). Navíc se povedlo najít jedince jak sympatické a normální, tak mimózně odporné čemukoliv s iq vyšším, než-li má geodetická gumová kachnička a nebývale pózerské (osoba ženského pohlaví, co spekuluje, zda těch pár kytek u vchodu výstavní plochy je záměrná instalace, přestože je to jen... Pár kytek). ()

Reklama

Reklama