Reklama

Reklama

Picassova dobrodružství

  • Švédsko Picassos äventyr (více)

Obsahy(1)

Ztřeštěná švédská komedie v "montypythonovském" duchu je fantasmagorickou biografií jednoho ze symbolů dvacátého století, malíře Pabla Picassa. Formou neuctivé parodie si utahuje jak z klišé životopisných filmů, tak z mýtů svázaných s Picassem. Současně v nebývalé míře kupí prvoplánové i rafinované odkazy na děje, osoby i umělecké dění doby a světa, jehož byl malíř ikonickým ztělesněním. (Toclawer)

(více)

Recenze (26)

Němi 

všechny recenze uživatele

Slib na obalu, že se jedná o komedii "v montypythonovském duchu" sice nelhal, naprostá anarchie je přítomna, jen genialita britské skupiny se nedostavila. Občas probleskne vtípek hodný přirovnávaných (dramatické proměny měst Paříž, Londýn, New York :), kvůli jednomu ale aby člověk vytrpěl dalších 20 minut nudy i trapnosti. Nulové tempo a přepísklá stopáž kazí dojem, protože jistým kouzlem film oplýva a Gösta "Picasso" Ekman je natolik sympatický, že si udrží pozornost. Jen to chtělo zásah střihače... ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o nějakou převratnou komedii, ale kvalita se nezapře ani po 30 letech. Je pravda, že některé vtípky jsou slabší, ale jsou scény, které vše vynahradí. Například schovávání před němci v ateliéru a hlavně vyšetření u pana dochtora. Loučení s rodinou a následný odjezd je taky pecka. Hodina dvacet by bohatě stačila, ale protože více komedií ze Švédska jsem neviděl, jsem za Pabla rád. 65 procent. P.S. Ve filmu se mluví snad 15 jazyky ! ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Míra vaší pobavenosti bude záviset na dvou věcech – jednak na vašem poměru k absurdnímu humoru, jednak na tom, kolik kulturních odkazů rozluštíte a jestli jejich luštění považujete za zábavu nebo za snobárnu. A ještě něco: Kdepak Monty Pythoni! Pokud se vám poetika filmu líbila, doporučuji googlit jméno Jan Moštěk – ta podoba s jeho texty o malířích je neuvěřitelná. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s Monty Pythony je zavádějící, protože Pythoni "jen" dělali legraci a tím něco říkají o světě kolem, kdežto tvůrci tohoto filmu se rozhodli říci něco o světě tím, že budou dělat legraci. A to není úplně ono. Některé věci spíše zamrzí, např. ničení Ďagilevova baletu prděním, ale jinak je film kouzelný se značnou dávkou nostalgie. Potěší odjezd vlaku, americká prohibice umění a u závěrečné lékařské prohlídky nejspíše popadáte smíchy. Alespoň doufám, nic vtipnějšího ve filmu není, ale vyplatí se počkat. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že jsem před chvilkou dokoukal snad největší a nejbizarnější autorskou filmovou ujetinu, jakou jsem kdy spatřil. Tedy, filmy s Göstou Ekmanem a z dílny dvojice Danielsson–Alfredson mají k případné normálnosti daleko snad pokaždé, ale Picassova dobrodružství jakoby zašla ještě mnohem dále za tu laťku, kterou jsem od nich znal dosud. Totální avantgarda výtvarní, herecká i dějová, uff! Svérázná parodie na životopisné a historické filmy, ve které se každou chvíli mluví úplně jiným jazykem, skoro v každé scéně na vás čeká plno absurdití, šílenost, gagů, kostýmů, neotřelých atrakcí či karikatur slavných osobností. Zároveň nechybí linie rozehrávající trefnou satiru na svět (nejen kontroverzního) umění... ve filmu, který sám využívá a kombinuje prvky vznešeného i trapného a nebojí se třeba ani zkombinovat operu s primitivní reklamou na sirky. Spočátku jsem chvíli nevěděl, kde mi hlava stojí, když přede mnou tvůrci divokým tempem rozehrály rovněž divoký humor a kde jsem musel uprostřed gejzírů neotřelých nápadů, které mě tu často fascinovaly, okouzlovaly nebo rozesmívaly, překousnout i pár lehce výstředních trapností... ale nakonec si tuhle jízdu, na jejíž náladu jsem se poměrně brzy zvládl naladit, hodně užil. Jedinou scénou, která mírně sráží moje hodnocení, je ono avantgardní představení kdesi uprostřed filmu, které mě jaksi ničím nezaujalo a byť asi trefně dokumentuje podobný typ umění po vypuknutí světové války, jaksi jsem zde nespozoroval další smysl nebo přínos navíc, když už tahle část trvala tak dlouze. Průlet víc než půlstoletím společenské a kulturní historie, včetně občasného přetavení stylu dobového umění do poetiky filmu (např. pasáž s černobílou groteskou), zůstává však na tomhle neobyčejném dílku určitě aspektem, který oceňuji velice a naštěstí v tomto směru určitě není nouze ani o hravé a nápadité vyprávění rozsáhlého příběhu. Určitě originální zážitek, ačkoliv na plné hodnocení se z mé strany nechytá. [80%] ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Drobnou roli si ve filmu zahrál i režisér Tage Danielsson. Vidět ho je možné během baletní premiéry jako osobu sedící v lóži s velkým zrzavým knírem. (skudiblik)
  • Scény odehrávající se v Madridu, Paříži, Londýně a New Yorku se filmovaly ve stejné ulici v Tomelille. V tomto jihošvédském městě a jeho okolí se natáčela většina filmu. (skudiblik)

Reklama

Reklama