Reklama

Reklama

VOD (1)

Před třiceti lety spáchají členové náboženské sekty sebevraždu. Jediný, kdo přežije, je pětiletá dívka. Ta se v současnosti vrací s filmovým štábem na místo smutné události a snaží se zjistit, co tenkrát sektu zvanou Nebeský závoj vedlo k tomuto činu. Zjišťuje však, že pravda by mohla být děsivější, než si pamatuje. (Terva)

Recenze (66)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Za mě opatrný approval - když je Blumhouse dostatečně sebekritický na to, aby necpal The Veil do kin, ale uvádí jej rovnou na VOD sítích, budu k filmu vstřícný a mírně pochvalné hodnocení udělím. Oceňuju viditelnou produkční kvalitu - pěkně natočený snímek, se slušnými herci, atmosféra sem tam vystrkuje růžky i díky hezky nasnímanému prostředí (mimochodem mnohem hezčí exteriéry než nedávný The Forest, který měl právě na nich stavět). S použitým filtrem ale někomu možná trošku ujela ruka a úplně nejvíc film sráží herecká kreace Thomase Janea, jehož přehrávání je mimo tabulky. Repektive tomu ani nelze říkat přehrávání, to je prostě over the top napsaná postava až parodických rozměrů, která ze zbytku filmu nepřirozeně vystupuje. A proto jej nelze brát úplně vážně. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, od kterých toho moc nečekám, a ony mě potom nečekaně překvapí. Jako The Veil. Říkal jsem si: "Sebevražedná sekta, duchařina, to by mohlo fungovat, doufám že to nebude horší než za tři... no tak kdyžtak aspoň mrknu po čase na Albu a na Janea..." Kurvadrát a ono to bylo ještě mnohem lepší! Po celkem triviálním rozjezdu film postupně nabírá tempo a graduje až do posledního záběru, zatímco u spousty obdobných horrůrků tomu bývá zpravidla naopak. I zápletka je nakonec hodně neotřelá, aspoň myslím. Kromě občas mizerné kamery (hlavně v začátku) nemám filmu co vytknout - pro mě ukázková ba dokonalá oddechovka. Oblíbené scény: Dívka se s očima vlhkýma láskou tulí k milému, očekává vroucí polibek... a on jí místo polibku s úsměvem rozšlehá kedlubnu masívním plocháčem. Nebo excelentní jurodivec Jane mašluje do chlápka kladivem a přitom extaticky řve: "Uvolňuji tvého ducha!" Fakt hlína. Strašně bych se chtěl dočkat dvojky, ve které by Jane a jeho zástup věrných šli světem a uvolňovali by z lidí duchy... už to úplně vidím před očima... krááása! ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

Celkem blbovina, kterou nezachrání ani lehce áčkové herecké obsazení. Tomas Jane totiž hraje úplnýho magora, kterýho mohl pojat jako démona zla a ne jako šíleného maniaka, který je posedlý nesmrtelností a bůhví čím ještě. Jessica je sice šikovná, ale na Oscara to taky nevidím. Námět je fajnový, ale těch zvratů, z nichž polovina moc nedává smysl je tam tentokrát až moc. Pro mě zklamání a promarněná šance. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hřebíky, kladivem a jedem k nesmrtelnosti. Vůdce náboženské sekty Nebeský závoj se nezdráhal za tímto účelem donutit své soukmenovce ke spáchání hromadné rituální sebevraždy. Akorát problém byl v tom, že už je nevzkřísil, jak jim sliboval, i když to evidentně uměl. Skupinka začínajících dokumentaristů se po čtvrt století od uplynutí tragédie vrací na zchátralý ranč i s dívkou, která je jedinou přeživší tragických událostí, aby podrobně zdokumentovali, co se tenkrát vlastně stalo. Duše zemřelých ale neřekly své poslední slovo. Nabízelo se, že film by se dal natočit dokumentární formou, k čemuž ale zkušený režisér Phil Joanou nesvolil, takže film nepůsobí sterilně a nezáživně. Horor láká na dvě známé herecké veličiny: Jessica Alba a Thomas Jane. Jessicu je příjemné vidět v žánru, který nijak v minulosti nereprezentovala, nejlepším a nejživějším aktérem byl ale Thomas Jane, jehož přehrávaný fanatismus hraničil až s parodií, přesto jsem se na sekvence s ním těšil. Bylo jich jednou tolik než s Jessicou, i když ta je v titulcích uvedená na prvním místě. Temný ráz dostal film až postupně, přidávalo se i na strašidelnějších scénách. Podobný film nemá širší zastoupení, ocenit se dá i určitá neotřelost, s jakou se k dané látce přistupovalo. Joanou nemá problém s gore, držel se ale poměrně zkrátka, přece jen to chtělo diváka vydusit. Téma na to bylo fakt dobré, ale sevřenou atmosféru se nepodařilo udržet. Vždycky se našlo něco rušivého, něco, co si žádalo i nějaké to vysvětlení. Většina filmu probíhá tak, že si filmový štáb pouští archivní pásky nalezené na ranči, na nichž jsou zachycené okultní praktiky fanatika Jima Jacobse, povalují se zde i ztrouchnivělá těla, která by za ta léta už dávno prošla hnilobným procesem, na což není brán zřetel. Když se dostavila napínavá sekvence, nemělo to dlouhé trvání. Technická stránka byla na dobré úrovni, režie poněkud tápala, jaký film chce z toho mít, směsice hororových subžánrů nebyla ideální volbou. Tenhle horůrek si k divákům určitě najde cestu přes atraktivní herecké obsazení, zážitek z něho je spíše průměrný. 60% ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Od doby co si Džesika vzala Davida Silvera už to není taková palba jak bejvala. Bejvávalo líp, ale nutno říct, že je pořád dostatečně sjízdná. Pod mohutným lesním Veilem se skrývá malej roztomilej rybníček s lávkou pod vodou a chaloupka jak z pohádky, kde si Tomáš Jana svýho natisíckrát reinkarnovanýho ´démona´ užívá tak mocně, že mu to soudnej člověk nemůže sežrat. Tam kde přidává prostředí amosféře, tam ubírá Tomík svým hereckým projevem. Škoda. Začínalo to hodně sympaticky. I myšlenka je neokoukaná. Jenže... 50% P.s.: Inspirace Jimem Jonesem a listopadem 1978 ? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Postava Jima Jacobse (Thomas Jane) je viditelně inspirována skutečným knězem Jimem Jonesem, vedoucím sekty Peoples Temple, jenž v roce 1978 nařídil členům spáchat hromadnou sebevraždu - spáchalo ji asi 900 lidí a Jones byl nalezen s prostřelenou hlavou. (t.mon)

Reklama

Reklama