Reklama

Reklama

Mallory

  • Polsko Mallory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po unikátních časosběrných dokumentech Marcela, René a Katka přichází dokumentaristka Helena Třeštíková s novým filmem, v němž 13 let sleduje hlavní hrdinku Mallory, která se po těžkých životních peripetiích odhodlaně snaží vrátit do běžného života. S Mallory se život nemazlil, ona se však po porodu syna dokázala vymanit z drogové závislosti a zvládla i období, kdy se ocitla s dítětem na ulici a žila jako bezdomovec. Mallory dnes na střední odborné škole studuje obor Sociální činnost a své uplatnění nakonec nalezla v pomoci těm, jejichž životy zná nejlépe – lidem na okraji společnosti. Film Mallory je tak kromě jiného filmem o naději, že každý má šanci změnit svůj život. (Aerofilms)

(více)

Recenze (109)

pafka 

všechny recenze uživatele

Silne, pres to to nejsilnejsi vlastne nevidite, jen slysite z vypraveni. A to je to, co trosku ubralo na poutavosti. Vidite ziti cloveka, ktery se vyhrabal z jedne kupy hnoje a zije v druhe a nemuze se z ni vyhrabat. To je poselstvi filmu pomerne dost nalehave, nejsilnejsi a taky to byl nejspis zamer tvurcu. Jakmile jedno jste v supliku byvala fetka, akloholik ci clovek, co zil na ulici, uz se tak k tobe velke mnozstvi lidi chova a hlavne ti, kteri by ti mohli zmenit zivot. Otoci se zady - soudruzky a soudruzi na uradech. S podivem se Mallory z toho vseho vyhrabe a zije vcelku normalni zivot, jen ma velke potize s vyberem zivotniho partnera, ale to by dalo nejspis na pokracovani. Rozhodne poucne a zajimave. Ne tak silne, jako Katka, ale rozhodne je to kus doplnujici mozaiku lidskych strasti a pomrsenych zivotu. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Profesionálně natočený dokument. Trochu mě vadilo to, že Mallory vystupovala jako herečka. Profesionálně s naučenou rolí. Její monolog byly vzorně namluvené. Pohled na úředníky byl tristní a ale příliš jednostranný. Pohled na politickou kulturu asi nikoho nepřekvapil. Snímek řekne o sociálním systému víc, než 10 dizertačních prací. 4* ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Zvítězila. Možná. A to jí ten bolševik jejími slovy zničil. Tady v té době to byl samej koks, herák a peří. Dobrý kecy. Hlavně si pěkně poplakat a postěžovat si, jak jsou všichni na mě hnusný. Jeden notorik mě z bytu vyhodí, tak vlezu k jinému a chrním s ním ve vraku auta. Kryštůvka pěkně šup do blbárny, ať si užije dětství a zase brečet, hrozně se milovat a pusinkovat s náhradním notářem Vráťou. K tomu se divit, že mě vyhoděj z práce servírky, když ze svého bejváku v Pežotově plechovce, musím smrdět, jak zmoklej bača. To, že Vráťa nemaká, žádnéj problém. Pohoda. Chytneme se za ručičky a zafňukáme na kameru. Dokonce se mě podaří sehnat práci s bytem. Vyhandluju Vráťu za starého notorika, mimochodem nejlepšího metal bubeníka, který po chlastacím týdnu spáchá sebevraždu. Žádná zahálka. Přijde updat na kámoše z mládí, který o mě naštěstí všechno ví, tak ho nepřekvapí má heráková cesta ani delší výlet do ženské věznici Pardubice. Stejně mě zmydlí a jde o dům dál. Nejlepší hláška: "Je mi čtyřicet, ale vypadám mladistvěji." Vysoká sebedůvěra. Největší postřeh: byteček po postupném užívání vypadá, jak dobře zavedený smeťák okresního města. Závěr: Helena Třeštíková si opravdu dokáže najít ty správné pacienty. ()

oiuoiu 

všechny recenze uživatele

"Milý pane Bartoško..." - za mne nářez první třídy. Ať kdokoli žehrá, že toto už není dokument, je mi to jedno a jsem nadšená. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Jestli si Třeštíková za něco zaslouží ocenění, je to vytrvalost. 13 let randit se závislákem, otravnějším, než je pes mojí sousedky, rozhodně musí být krutý záhul. Věřím, že Helena je milá paní, ale otázka je PROČ podobné martyrium vůbec absolvovat a proč ho zaznamenávat. Snad pro nenapravitelné psychotické masochisty libující si v sebetrýznění nebo pro mimozemšťany - ti by při tom možná ryčeli smíchy a plácali se chapadlama do kolen. Je to jen zbytečné hrabání se ve s*ačkách. Leč oficiální kulturní fronta rozhodla, že přesně tohoto je nám třeba a takhle vypadá skutečná kvalita. Mallory v podstatě vůbec není dokument - ona prostě byla před 13ti lety VyVolená. Nevidím valného rozdílu mezi takovouhle návštěvami slavné filmařky nepochybně pokroucenou "realitou" a tím, co známe ze všelijakých těch takzvaných "reality show" typu "Výměna manželek" nebo tím, co do tupohlavého stáda dennodenně hrne bulvár. ()

janeczek 

všechny recenze uživatele

Opravdu milé překvapení, u Třeštíkové tak netradiční, že to tentokrát končí happyendem. A "nadějí" na boku dodávky. Trochu si dokážu představit, že když někdo začně běhat po úřadech v červenci (ty scény jsou v kraťasech přítele a krátkým triku Mallory - Cannibal Corpse, hehe :-P), tak se holt trefíte do toho, že ouřadové mají dovolený. Co je na tom? Každopádně takhle: Ta zoufalost a odevzdanost, ktera ovsem nikdy nepostrada silu ducha uz nikdy nebrat, z Mallorz cisi snad celou stopaz. Jenom kdyz se na vecernim kafi Helena konecne zepta, co dava cloveku droga, Mallory ozije. Ten vodopad presne definovanch slov, ta jistota. Nedivim se, ze to vetsina z tech, co do toho spadnout, vzda. K cemu se vracet. Smazis, smazis, pak zlata rana, bum, po bolesti! PS. Bartak u me stoupnul mocne moc. Kez by se mu v dobrem... ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Prakticky dokonalým časosběrným dokumentům Heleny Třeštíkové není co vytknout. Jediné, co mě odrazuje od 5* jsou překlenující záběry z Nuseláku podtrhnuté hlasem Mallory ze záznamníku, což o proti reálnosti zbytku filmu působí (vzhledem k žánru) příliš vyumělkovaně, snad až kýčovitě. Po stránce obsahové mi v tomto dokumentu chybí trochu větší vhled do rodinných vztahů Mallory (s maminkou především) a možná i "vztahu" k jejímu rodišti. ()

Slahy94 

všechny recenze uživatele

Měl jsem to štestí, že jsem zažil promítání Mallory a následnou besedu se samotnou Třeštíkovou, to byl sám o sobě zážitek. Třeštíková měla štěstí, že Mallory je velmi otevřená, spontánní a upřímná. Její osud je nesmírně zajímavý a poutavý, tak jako osudy většiny jejích hrdinů. Za velmi silným a pohnutým příběhem Mallory je ale překvapivě i spoustu humorných až absurdních situací, dané samozřejmě sitaucemi a povahou a náturou Mallory. Ze snímku je znát velmi blízký vztah režisérky a Mallory, což hodně přispívá k otevřenosti výpovědí hlavní hrdinky. Trochu netradičně z konce tohoto dokumentu vyznívá i naděje. Co se týká české tvorby, je to jedno z nejlepších děl, co jsem doposud v tomto roce viděl. ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

"A shodly jsme se s kamarádkou, že ačkoliv je můj kluk herákovej a její perníkovej, tak mají oba poruchy chování, ale každej trochu jiný." Aneb další detailní informace o závislosti a vybředání z ní. Asi nejlepší je exkurze do úřednického nebe na Praze 10. To by mě bavilo více, než celá Mallory. ()

M.Pazzina 

všechny recenze uživatele

Výborný výběr hlavní postavy, skvěle režijně promyšlený dokument. Jemná práce se symboly ( tenis, kapky vody atd.).Český dokument je stále na vrcholu.Jako bonus, proměna postavy. Nazačátku Vilém Čok a nakonnci Láďa Křížek. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Tyhle časově náročné syrové dokumenty Třeštíkové jsou skvělé - o tom není pochyb. Nejsou tedy pro každého, nicméně, kdo tento styl drsné pravdy o lidech a životě miluje, tak se mu i tohle ztvárnění bude líbit. Mallory je upřimná a celkem sympatická (na začátku děje i fakt pěkná baba a rozhodně ne blbá nebo snad zlá), život si s ní ale debilně pohrává a jak já říkám: na podobném "postu" se může ocnout každý z nás.....stačí pár negativních událostí, zamítnutí, nedostatku a je to hned. Takže ač se vším jednáním nesouhlasím, naprosto chápu. Je tu i několik překvapivých momentů, na mě tedy zapůsobila on-line scéna z ÚP a neochotě administrativních pracovníků jakkoliv pomoci člověku, který vyloženě prosí a pak vyprávění o setkání s J. Bartoškou a jeho "dopadu" na Mallory...dál nebudu prozrazovat - podívejte se prostě sami! :-) ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

Hele Třeštíková je unikát se vším všudy. její časosběr je světový unikát, každý její dokument Vás skutečně vtáhne a žádný její počin nepatří do komerční sféry komedií. Mallory vlastně jen kopíruje skvělý standard. Opět díky tomuto dokumentu jen děkuji bohu za skvělou výchovu, kompletní rodinu a svůj snadný a poměrně pohodlný život. Mallory moc fandim a obdivuji ji. ()

PetMcHegoat 

všechny recenze uživatele

Třináct let s Mallory se hodnotí hodně obtížně. Pocitově čtyři hvězdy, ale otazníků mnohem víc. Ač to do časosběru tohoto typu patrně nepatří, chyběla mi větší hloubka vycházející z košatějších otázek. Sám příběh založený na faktu "život je pes a my jsme jeho štěňata", jak říkávala moje babička, je jako tlačenka bez cibule a octa. Mozaika masa krásná, chuť harmonická, ale ten říz tomu prostě chybí. Jasně, hodnocení tvůrce není žádoucí a je na divákovi, jaký obrázek si udělá, o tom žádná. Potom ale dokument postrádá vyváženost ve chvíli, kdy se do hry dostává "boj s úřady a sociálním systémem". Tam, a tomu se nemůžu ubránit, už skryté hodnocení cítím, a je otázkou, do jaké míry je objektivní. Jinak tým Heleny Třeštíkové odvedl skvělý kus práce a klobouk dolů před Mallory, že s tím fetem sekla! ()

Tucinka 

všechny recenze uživatele

Děkuji za komentář Sarkastic... maximálně se s tím ztotožňuji, "sleduji" život paní Neradové i po tomto dokumentu a moc jí fandím, na tento dokument se dívám již po několikáté a většinou v období, které u sebe vnímám jako propad a díky Mallory si říkám podívej se na to jak člověk musí bojovat, když něco chce ne každej dostává věci na stříbrném podnose..... ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Opět silný a zajímavý dokument. Já si ale nějak k Mallory nenašla cestu, abych ten její příběh prožívala nějak emotivně. ()

petruska777 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Helena Třeštíková prostě umí, podařilo se jí dokonale zmapovat jednu cestu ze dna a také ukázat vcelku nesmyslnou byrokracii tam, kde by se očekávala pomoc. Hlavní hrdinka má můj obdiv, jak vše zvládla a doufám, že bude zvládat i nadále...Myslím, že jí v tom hodně pomohl nejen pan Bartoška, ale i její osobitý smysl pro humor...Dávám pět hvězdiček, za zpracování, příběh i za ten happyend, který nebývá až tak obvyklý... ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Je potřeba smeknout před Mallory, že to (snad) dokázala. A je potřeba stále dokola smekat před paní Třeštíkovou, že dává hlavně omladině příklady toho, jak to dopadá, když je člověk na drogách. ()

Reklama

Reklama