Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró natočil povedenou duchařinu, která má silnou atmosféru, po celou dobu snímku s citem budovanou. Scény kdy se leknete nechybí a není jich rozhodně málo. Lepší než 90% dnešních přepsaných asijských duchařin. Film bych přirovnal k Sirotčinci, který produkoval Del Toro. Kvalitou bych je možná i viděl na stejné úrovni. Herecky je Temnota více než solidně obsazená, žádní mladí teenageři, kteří hlastají a fetují, ale herecký nadaní herci ;-) Zvlášť otec rodinu a jeho záchvaty jsou velice věrohodné. Film doplňuje i dobře zvolená hudba, která dokáže v pravé chvíli přitlačit na pilu.V Temnotě se objeví i pár triků, které rozhodně neruší. Potěší konec, který *SPOILER* nekončí happyendem ;-) 8+/10* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj Balaguero nejako začínal, zviezol sa na módnej vlne šokujúcich trilerov a hororov po 6. zmysli a Tých druhých. Bohužial oproti špičke používa tie najotrepanejšie hororové klišé, ak prejde duch, tak ho sprevádza nepríjemný zvuk, rozklepaná kamera pri duchoch detí, atď. Scenár je príliš prekombinovaný vzhladom na vyznenie snímku, ktoré sa ale skutočne podarilo, vidno, že sa scenáristi skutočne nesrali. Temnota je ale napriek klišé natočená tak, aby sa dala nazvať obľúbeným sloganom amerických kritikov ako suspense. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem, zda kvůli tomu příjemnýmu mrazení v zádech nedat za čtyři, ale až tak dobré to přece jen nebylo, viděl bych to těsně pod 70 procent. Vad tam bylo více než dost, většina denních scén vypadala jako vystřižená z Doktora z hor, postavy byly mimořádně nesympatické (všechny, včetně jinak okouzlující Anny Paquinové) a všichni se chovali jako idioti (syn je samá modřina, ale ty, dcero, jsi jen hysterická, nic se neděje a nic nebudeme řešit), lekačky dost samoúčelný a celá ta historka dost na vodě. Ale jinak to fungovalo - pomalu se probouzející atmosféra tmy, otcovy záchvaty, pastelky samy se kutálející pod postel... a Giannini byl, ostatně jako vždycky, nádhermě démonickej. A konec byl lahůdkovej, tak má končit každej správnej horor. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi pecka z Yuznovy Fantastic Factory. Hodne podarena ducharina, hlavne v prvni polovine prakticky bezchybna. Ackoli ma vybornou atmosferu, hlavni hruzubudici efekt spociva ve skvele sestrihanych a ozvucenych lekackach, nekolikrat to bylo opravdu o infarkt . Vyrazne plus je take povedeny a pomerne originalni pribeh, ktery je ke konci spravne vystupnovany. Kdyby byla stopaz o patnact minut kratsi a Anna Paquin by hrala trochu normalnejs bylo by to dokonale. BTW nejvic strachu ve me vzbuzoval ten starej obrazek se trema postavama.... ()

lestyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný horor.Nedá se tomu nic vytknout,ale ani ničím nepřekvapí.Jo nápad je sice dobrý ale nedotažený do konce.Začátek filmu je velmi slabí a únavný.U konce se přece jenom už něco děje ale to bohužel nestačí.A nejvíc mě naštvalo to, že jsem opět viděla šíleného tatínka a onu scénku dobývání se do pokoje,já už jsem opravdu zoufalá pokud jde o tohle.To sakra nemůže rupnout v bedně někomu jinému??? nevím třeba jejich křečkovi (kdyby ňákého měli).Jenže já mám slabost pro duchařinu,takže dávám o hvězdičku navíc.Čekala jsem víc a to už proto,že je to španělský horor! ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama