Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró natočil povedenou duchařinu, která má silnou atmosféru, po celou dobu snímku s citem budovanou. Scény kdy se leknete nechybí a není jich rozhodně málo. Lepší než 90% dnešních přepsaných asijských duchařin. Film bych přirovnal k Sirotčinci, který produkoval Del Toro. Kvalitou bych je možná i viděl na stejné úrovni. Herecky je Temnota více než solidně obsazená, žádní mladí teenageři, kteří hlastají a fetují, ale herecký nadaní herci ;-) Zvlášť otec rodinu a jeho záchvaty jsou velice věrohodné. Film doplňuje i dobře zvolená hudba, která dokáže v pravé chvíli přitlačit na pilu.V Temnotě se objeví i pár triků, které rozhodně neruší. Potěší konec, který *SPOILER* nekončí happyendem ;-) 8+/10* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ducharina, ktorá nakoniec celá odišla do temnoty skorého zabudnutia. Chápem, že horory s tak ošuntelým námetom ako je nasťahovanie sa rodinky do strašidelného domu to majú už z princípu ťažké aby zaujali diváka, ale vždy je možnosť niečím prekvapiť. Tu ma prekvapil iba výkon A. Paquin, ktorý bol veľmi sympatický. Inak sa celý film utápal nie v temnote, ale v šedivej prázdnote a povrchnosti. Začalo to celkom zaujímavo, aj atmosféra sa aspoň do prvej polovice filmu pekne postupe budovala, ale potom to už išlo z kopca. Nepopieram, bolo tu pár solídnych ľakačiek, ale zase nič adrenalínové nečakajte. Čo však neviem prepáčiť je ešte hlúpejšie chovanie sa postáv ako obyčajne v tomto žánri a prostučké dialógy. Všetko korunoval totálne predvídateľný a podľa môjho názoru predčasne ukončený záver. Koniec prišiel práve vtedy, keď sa ešte mohlo z filmu čo to zachrániť a niečo z naivného, prostého deja vyťažiť. Veľmi slabučký priemer, ale našťastie tu platí: "jedným uchom dnu, druhým von". 50/100 ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Týden v temném domě a nakonec jen beznaděj na konci tunelu... Tísnívý horůrek - či spíše psychothriller s nadpřirozenými a mystickými prvky. - - - - - (Poprvé viděno 25.10.2011 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky a originálním formátem obrazu/, hodnocení 1251., komentář zde jako stopětatřicátý - 25.10.2011) ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Los Sin Nombres se to Balagueróvi po nadějném začátku rozpadlo pod rukama. Pocity strachu jsou zde navozovovány zcela profláklými způsoby, které jsou někdy téměř k smíchu (viz kreslící chlapec, chromý stařec, který kdysi... atd.). Spousta dějových zvratů je bohužel bez problému předvídatelná. A i když se člověk v průběhu sledování bojí, s blížícím se závěrem ten strach opadává. Prostě proto, že už je člověku jedno, jak to dopadne. Suma sumárum, dobrá zápletka, mnoho klišé a samoúčelností, špatně napsané, rutinně zrežírované a dobře zahrané. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Iba ľakčky film nespravia. Jaume Balagueró je šikovný režisér a v technickéj stránke exeluje. Tie strihy, tiene a temné obrázky ... pekné, ale len to film nespraví a kupodivu ku koncu nefunguje ani to. Scénár je priemerný a pokus o nehollyoodsky koniec ma nechal úplne chladným. A naviac Anna Paquin (veľmi som si ju po X-Menoch obľubil), je hlavne spočiatku zúfalo nepresvedčivá. Zato Iain Glen je psychouš ako sa patrí. Sečteno a podtrženo: raz a dosť, film neurazí, ale nieje to žiadna pecka. 65%. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama