Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. apríla 1940 Nemecko prepadlo Dánsko. Obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, ktoré sa nedozvedeli o kapitulácii Dánska. 4. rota na poloostrove Jutsko bránila svoju krajinu proti ohromnej presile, veď na tomto smere útočila nemecká 170. pešia divízia generálmajora Wittea. 2. cykločata pod velením podporučíka Sanda a 2. motočata seržanta Bundgaardepa neudržala obranu v oblasti Krusaa, ani mesto Lundtoftebjerg, a nakoniec pri obrane mesta Haderslev obe kapitulovali. Až vtedy sa dozvedeli, že Dánsko sa vzdalo dávno pred nimi. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Útok na Dánsko bol plánovaný ako súčasť nemeckej operácie Weserübung, potom nasledoval útok na Nórsko. Hitler sa k tomuto kroku odhodlal potom, čo Veľká Británia a Francúzsko chceli zablokovať dodávky švédskej železnej rudy do Nemecka. Invázia Dánska začala ráno 9. apríla 1940 a bola vedená po zemi, morom ale aj vzduchom. Dánska vláda o pripravovanom útoku vedela a nechcela dať Nemcom príčinu k ozbrojenému útoku a nenasadila armádu k obrane. A tak obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, tak ako to bolo vidieť v tomto filme. Táto invázia trvala 6 hodín a dánsky kráľ Kristián X, usúdil, že jeho armáda nie je schopná čeliť útoku nacistov a Dánsko kapitulovalo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dánska armáda bola oveľa horšie pripravená, aj vybavená na prípadnú nemeckú inváziu, ako poľská, pretože za veľmi krátky čas kapitulovali nacistickému Nemecku, ktoré systematicky dobíjalo celú Európu, severní susedia, Nóri, pre zmenu nádherne a vo veľkom kolaborovali s úhlavným nepriateľom Spojencov, s vražednými Nemcami ! ( Dá sa povedať, alebo lepšie povedané : definovať, že po štátnom prevrate prišiel hitlerovec Vidkun Quisling... ) Je vôbec obdivuhodné, že hŕstka dánskej cyklistickej čaty, s podporučíkom Sandom, do posledných chvíľ odolávali velikánskej PRESILE, ktorá ich bez akýchkoľvek problémov, mohla rozmetať na samé franforce, len by stačilo do slova a do písmena - lusknúť prstami ! Síce mali ešte, akú - takú PODPORU, inej čaty, ktorá jazdila na motorkách, ale aj to im bolo prd platné, aby obstáli v KRSTE ohňom, v nepríjemnej, tvrdej skúške, ktorá sa mohla ľahko stať, ako osudná ! Vlastne, čo je na tom všetkom bizarné, je to, že ich vláda, pred pár hodinami - KAPITULOVALA, oni o tom nemali, ani náznak tušenia, a tak bojovali i napriek tomu, že to bolo v podstate zbytočné ! Priznám sa, že v poslednom čase som si veľmi obľúbil DÁNSKY, podotýkam k tomu - VOJNOVÝ FILM, kde práve tento, je malý - veľký, ojedinelý, strhujúci, autentický, skrátka bravúrny ! Veľmi chválim, po prvé : samotnú atmosféru, výpravu, dobu. Po druhé : réžiu. Po tretie : Scenár. Po štvrté : Kameru. Po piate : OBSADENIE, ktoré je naprosto bezchybné ! Hlavná úloha : Pilou Asbæk, ktorý je mimoriadny, už od úplne prvého záberu z idúceho auta ! Pozor, je tu taktiež bráško slávneho Mikkelsena, presne konkretizované, ako Lars, to je ten starší. Vynikajúci snímok ! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mám pocit, že tu leckdo hodnotil onu samotnou kratinkou anabázi i její rozporuplné výsledky a nikoliv film. Já osobně si myslím, že byl natočen skvěle. Nepostrádal napětí ani první náznaky strachu z toho rachotu od shromažďujících se vojsk tam za hraniční čárou, kde se rozprostíralo Německo. Opravdu mi nešlo situaci nepřirovnávat k roku 1938 krátce po mobilizaci. Takhle totiž by nějak podobně asi začala válka u nás. Jistě, naše opevnění by si žádalo nasazení paravýsadků a Praha a další hlavní města by asi shořela po náletech luftwaffe, ale další boj ve vnitrozemí se mohl odehrávat přesně takto... Velitel jednotky ve filmu to řekl přesně: ,,Někdo musí být první''. Řekl to jako chlap a jako voják své země, které hrozí napadení. Každý z koloroty věděl, co to pro ně asi bude znamenat - být první. Bylo opravdu dechberoucí sledovat komunikaci veliteství s jednotlivými stanovišti na hranicích, odkud dalekohledy směřovaly tam kde se hromadila nejmocnější a nejvycvičenější armáda té doby. Tak jak ona stanoviště postupně umlkala, bylo jasné, že Němec nedělá jen provokativní manévry těsně kolem čáry... Ve filmu dojde k pár slušně zpracovaným bojům a já tento film úplně s klidným svědomím řadím do své sbírky válečných snímků. Jednak je to zase kousek historie týkající se brutální okupace Evropy a také bez ohledu na to, že se Dánsko vzdalo aniž by to ony jednotky věděly, splnili hrdě svůj úkol. Bránili svoji zemi proti hordám nepřátel statečně se vším co měli k dispozici. Navíc proti přesile jak technické tak početní. Film je jim tak velmi solidní poctou. * * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvyprávěné vojenské drama z druhé světové války, které je opět z trošku jiného pohledu. Pro změnu z pohledu dánského vojáka. Například zjistíte, že pěchota nebyla podpořena tankovou divizí, ale zase se naučila za půl minuty vyměnit duši na jízdním kole. To se pak člověk nemůže divit, že Němci Evropu na začátku války přeřízli Blitzkriegem tak snadno, jako tupý nůž půl hodiny ležící máslo na sluníčku. To se totiž doslova nabízelo. Tento film kromě tohoto zjištění také nabízí solidní porci dánské hrdosti, která se promítne i do závěrečné scény. Nic nového pod sluncem, ale dokazuje, že i evropská kinematografie dokáže natočit dobrý válečný film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

9.duben by měl být pro Dány podobně traumatizující, jako pro nás Mnichov či pro Poláky 1.září 1939, ale i z filmu je jasné, že tomu tak nejspíš není. Vlastně sledujeme jen jednu četu naprosto nepřipravené dánské armády, která se zapojila do hraničního pošťuchování s wehrmachtem. Celkové ztráty Dánů činily 16 padlých a Němci přišli o jediného vojáka. Je tudíž jasné, že se jedná vyloženě o komorní válečný film s několika malými přestřelkami, který sází spíš na postavy, což se mu daří jen se střídavými úspěchy, protože za Pilou Asbaekem zeje docela velká díra, kterou se moc nedařilo vyplnit. Za jedno vidění film stojí, ale nic víc. 50% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Nemecká technika použitá vo filme: Sd.Kfz. 221, Sd.Kfz. 223, PzKpfw II., OT-810 úprava Sd.Kfz. 251 HAKL, 2x motocykel Zündapp KS-750. (Johnny.ARN)
  • Německý důstojník, kterému se vzdávají na konci filmu, má na své čepici pro důstojníky písmena SS a ne WH. Opačně se to běžně v počátcích války stávalo, protože SS neměla dostatek vlastních insignií, wehrmacht ale insignie SS nepoužíval. (ČSFD)
  • Při ústupu jednotky do vsi je v pozadí vidět stojící autobus Praga RN, vyráběný ČSR od roku 1933. Po kapitulaci odjíždí jednotka do zajetí autobusem Škoda 706 RO, vyráběným v Československu od roku 1947. (mikulin)

Reklama

Reklama