Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...A ĽUDÍ?" ,,ČO ĽUDÍ? ,,KTO LOVÍ ĽUDÍ?" __ Český krátkometrážny horor s príšerou ako študentská práca? O ,,Lesapána" som sa začal zaujímať odkedy bol nakrútený a nevedel som sa dočkať, kedy ho konečne uvidím. Výsledok bol pre mňa ohromujúci. Jednu hviezdičku uberám pre istú šablónovitosť deja a za niekoľko zdĺhavých (!) momentov. Ináč je atmosféra vynikajúca a spracovanie hejkala naozaj znamenité a smelo sa môže postaviť vedľa monštier hollywoodskej produkcie. Zimomriavky som mal pri prvom zábere, v ktorom sa objavil. Z filmov, ktorými sa ,,Lesapán" inšpiroval by som okrem ,,Faunovho labyrintu" videl vzor predovšetkým v ,,Predátorovi". (427. hodnotenie, 43. komentár k filmu) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

" Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane ". To že Soukup umí mi už předvedl v kraťasu Třída smrti. Tahle povídka je věnována K. J. Erbenovi. A já si myslím, že by se to Erbenovi líbilo. Určitě to má pár mušek a pán lesa mohl mít vypilovanější look, ale beru že se jedná o studentský film. Přimhouřím očko a těch pár nedostatků odpouštím. Lesapán to u mě má za 4 hvězdy. Po Třídě smrti druhej nejlepší film. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl novější Domovoj stoprocentně intenzivnějším zážitkem. Myslím, že Lesapánu škodí asi stopáž a vycpávkové scény. Bohatě by stačila klidně o pět minut kratší a nedopřát divákovi tolik pohledu na ochránce lesa, jehož častá přítomnost trochu ubírala na dojmu. Vizuálně naprosto super a už od začátku jsem v tom cítila nádech Kytice, ale méně je někdy více. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Krátký minifilm (20 minut) na námět díla K.J. Erben. Co jiného čekat od Erbena než ponurost, brutalitu a mytologii. To všechno dostanete v kratším, byť napínavém Lesapánovi. Na to, že se jedná o studentský film, více než dobré. Atmosféra z toho přímo proudí. Pokud máte čas, film najdete na YouTube. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hlavně za kameru, ta je vynikající. Jinak to na můj vkus kombinuje nešvary typické pro horory s nešvary typickými pro krátkometrážní filmy, zejména co se týče charakterů, dějových zkratek a zvratů. Navíc nemám rád ty klišé, kdy v podstatě normální a běžná činnost je v hororu nasnímaná a ozvučená tak, aby vzbuzovala odpor, to mi vadí. Taky působí nepřirozeně to rychlé oželení pejska vyměněného za obludu. To nět. A ze všeho nejvíc mi vadí ta kárající moralizující pozice a vyšší síla, trestající ovšem dle lidských měřítek, těch správných samozřejmě, protože "my" máme, my vlastníme pravdu a vyšší síla (zde Lesapán, ale může to být cokoli jiného kdekoli jinde) jedná a trestá podle této "pravdy". Tak často ve filmu zabije padoucha "vyšší spravedlnost", ale dle mého to pak není trest, trestá jen člověk člověka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Scénář filmu je silně inspirovaný pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Tvůrci chtěli, aby příběh o hejkalovi působil jako ztracená erbenovská balada. Původ hejkala konzultovali s odborníky na evropský folklór, záhadology a sběrately legend. (Savel)
  • Tvůrci sháněli část peněz na natáčení přes crowdfunding. Úspěšná kampaň a podpora fanoušků vydělala filmu 130 % požadované částky. (Savel)
  • Řev hejkala je namíchaný z několika zvuků, aby byl co nejděsivější: sup, prase, orel, gorila, pískání brzd, vrzání dveří a lidský hlas, který mu propůjčil Matěj Ruppert. (Savel)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno