Reklama

Reklama

Respiro

Trailer

Obsahy(1)

Grazia, (Valeria Golino) je rázná matka tří dětí provdaná za plachého rybáře Pietra (Vincenzo Amato) a žije na idylickém, ale izolovaném ostrově Lampedusa ve Středozemním moři. Grazia vykazuje známky manio-depresivního chování - jednu chvíli se divoce směje a plave napůl nahá v moři, a za chvíli je stočená do klubíčka na posteli. Dospělí členové její početné rodiny se nejasně rozhodli ji poslat do zařízení pro psychicky nemocné v severní Itálii. (Matysek__k)

(více)

Recenze (10)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně kvalitní režie, nejen že z filmu šel skutečný italský život v malé rybářské vesnici, ale já uplně cítil i ten pobřežní vzdoušek a vítr. Film nemá s komedií nic společného, ale podstatná část příběhuse točí kolem Grazie, která to s tím svých chováním fakt moc nevyhrála a díky tomu i její okolí. Valeria zahrála Grazii opravdu špičkově, stejně tak Vincenzo jejího muže, ale úplně nejlepší jsou ty děti, které do filmu vnesli takovou tu italskou rozkřičenost, poloanarchii a působili opravdu jak postavy z italské rybářské vesničky a ne jak někdo, kdo plní před kamerou pokyny režiséra. Skutečně mistrovská práce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Sálalo na mě horko a naprostá přirozenost všech zúčastněných. Mám pocit jako by to ani nehráli a toho si cením. Možná, že extra děj jsem nezaregistrovala, ale tu působivou atmosféru na sto procent ano. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To len talianskej atmosfére, sicílskemu slnku a nejakému teplému vánku mám hodnotiť plnou paľbou? Nemám na to dokumenty? Film mi vôbec nič nedal. Rybárska osada, vyšinutá žena, na ktorú sa dobre pozerá, a hoci vďaka amatérskym hercom a nehercom je tu istá prirodzenosť, stále je to žánrovo vlastne neuchopiteľný film, bez výpovednej hodnoty, bez nejakého prínosu, geografické obrázky proste nestačia. To ako keby vášnivému koniarovi stačila hra Dostihy a sázky na naplnenie svojej vášne. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Poněkud šokující příběh ze života divochů na jihu Evropy v čase docela nedávno minulém, kde je dost s podivem, že přežijete dětství - ovšem ponesete následky - stane se z vás barbar! Na cestu do Milána se mohla s trhlou Grázií vydat celá ves, tuším, že volné lůžko s diagnózou by se našlo pro každého... nu, a tím je pro našince nakonec povzbudivé žít v mírném pásmu s vědomím, že se nám nedostává tolik... jak to říct korektně - temperamentu? Krásná Valeria Golino, výstižný hudební motiv a středomořská atmosféra nestačí, zvlášť, když se mi nádavkem dostalo naprosté neúcty ke všemu živému. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Zakotveno v tradici neorealismu, líčí toto poetické drama tvrdý život v jedné malé rybářské vesnici, kdy se zaměřuje na duševní krajinu ženy, která se nehodlá přizpůsobit omezeným zvyklostem zdejší komunity. Film se spoléhá na svojí obrazovou sílu a proto působí intenzivněji vjemově než intelektuálně. Všechno je z něj cítit téměř na dotek - azurové nebe, kapičky potu na opálených tělech nebo třeba markantní rozdíl mezi sytě tmavomodrým mořem a vybledlou přírodou, vyšisovanou od rozpáleného slunce. Tento několikrát oceněný snímek nadějného, italského režiséra bezesporu patří mezi filmové delikatesy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

trocha poetický pohľad na dedinku rybárov a ich rodín. Film o tom ako tam ľudia žijú a čo sa deje, keď je niekto "mimo" štandardných zvyklostí a pováh. Priznávam mal som väčšie očakávania. ()

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Dle obrázku u filmu by divák mohl nabýt dojmu, že Respiro je odlehčenou prosluněnou komedií, leč není tomu vůbec tak. Ve snímku se pár úsměvných momentů sice najde, ale většinu stopáže obstarává docela hutné drama. Snímek se odehráva na nejmenovaném italském ostrůvku, kde se většina obyvatel živí lovem a zpracováním ryb. Hlavní hrdinka Grazia (Valeria Golina známá ze Žhavých výstřelů či Rainmana) pracuje v továrně na ryby, její manžel je rybář a mají spolu tři děti. Gracia je zvláštní a o dost jiná než ostatní obyvatelé ostrova. Je živelná, dětinská, milující, problémová a proto nevyhnutelně musí nastat konflikt mezi ní a ostatními.... ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Krásná lokalita jihozápadní Sicílie a slunečný, ale i těžký život místní komunity. Film/námět přímo vybízí k tomu, dát větší prostor přirozené nahotě, zejména co se nádherné mužské omladiny týče. To se ale nestalo, protože by to působilo nevěrohodně. V této části světa je pravděpodobně nahota i při horké krvi obyvatel stále velkým tabu a studem. Už jen odkrytá ženská ńadra při koupání v moři vyvolají pohoršení...Zabíjení zvířat je sice podáno jen nepřímo, náznakem, ale i tak to jde na nervy...Konec by se mi býval líbil spíše jasně realistický než ten symbolicky poetický a navíc nejednoznačný. ()

Reklama

Reklama