Reklama

Reklama

Skvělí chlapi

  • USA Wonder Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grady Tripp je usedlý univerzitní profesor, který má problém. Kdysi napsal vynikající knihu, ale teď neví, jak zakončit druhou. A nepovede se mu to ani tento víkend, protože ho čekají perné chvíle - setkání s nadaným studentem a notorickým lhářem Jamesem. Odstartuje se série nečekaných událostí, které převrátí jeho doposud klidný život úplně naruby. Hned ráno ho opustí manželka, pak do hry vstoupí těhotná milenka, shodou okolností šéfova žena, její zprvu zlostný a pak mrtvý pes, svůdná mladá studentka, bisexuální literární agent se svou transvestitskou přítelkyní a objeví se i svatební šaty Marilyn Monroe, takže tento víkend bude opravdu nezapomenutelný... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

marvan 

všechny recenze uživatele

Předlohou tohoto filmu se stala novela amerického romanopisce Michala Chabona, která popisuje s ironií jemu důvěrně známé prostředí americké univerzity v období knižního festivalu. Jeho alter ego ztvárnil Michael Dougles, představující profesora literatury a spisovatele, jehož hvězda pomalu zapadá. Je to zvláštní, vidět bývalého představitele tvrdých mužů šovinistické reaganovské éry, jak se pajdá v růžovém dámském županu, hulí jointa a sarkasticky komentuje poklesky svých bližních. Nejenže je skvělý, ale je mnohem přesvědčivější než kdysi, v perfektním obleku a hladce učesán. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem do čeho jdu, protože jsem si přečetl jen místní komentáře. Ale rychle jsem poznal, že jde o adaptaci moderní románové předlohy se zřetelně autobiografickými prvky. Je to ten druh filmu, na kterém si pochutnají především diváci, kteří umějí číst knihy. I když se musím přiznat, že jsem od Chabona dosud nic nečetl (jsou nějaké překlady do češtiny?), je zřejmé, že pověst nelhala, je to určitě znamenitý spisovatel. --- O čem to je? To se, jak už to tak s dobrou literaturou nezřídka bývá, obtížně popisuje tak, aby to zaujalo. Je to o pár dnech spisovatele v životní a tvůrčí krizi. Nic moc, řeknete si, jenže v tom je právě ten kumšt, dobře a poutavě něco napsat, když nepřiletí ufoni, superhero nepostřílí davy nepřátel, bez sexu, smrtelných neštěstí, automobilových honiček, gangsterů a podobných kravin. Režiséři jako Iňárritu nebo Nolan by si na takové látce určitě vylámali zuby. --- Ne tak Curtis s Douglasem. Odvážný počin, však také obchodně skončil v mínusu. Ale buďme vděční za takový skvělý film, který, právě jako dobrá kniha, se dá užít opakovaně a s neslábnoucím požitkem. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

k tomuto snímku jsem se dostal naprostou náhodou, ale o to více jsem byl příjemně překvapen a tento snímek si okamžitě zamiloval! Michael Douglas v roli profesora, který kdysi dávno napsal vynikající knihu a teď ne a né dokončit druhou. Opustila ho manželka ( už zase), milenka má velké překvapení, šéfův pes byl kvůli němu zastřelen, nejlepší přítel je blázen, jeho editor je bisexuál..... no řekněte upřímně co víc si člověk může přát :o) Naprosto bravurně zrežírovaný film Curtisem Hansonem, parádní herecké výkony, počínaje M. Douglasem ( v roli profesora ), který si tuto roli opravdu náramně užívá, výborný je i R. Downey Jr. v roli bisexuál. editora, to samé se dá říct o T. Maquierovi a Katie Holmes mi přesně sedla ( k roli krásné studentky). Film mi neskutečně rychle utekl bez nejmenšího náznaku, že bych se alespoň na chviličku zanudil. Nezbývá, než si do budoucna přát více takovýchto záležitostí! ()

July 

všechny recenze uživatele

Ač je mi téma poměrně blízké a zpočátku se to rozjíždělo slibně, musím konstatovat, že celkově to bylo téměř tak prázdné jako Trippův dvoutisícistránkový román s rozsáhlými popisy koňských chrupů. Čekala jsem myšlenku, ale ono se to spíš jen intelektuálsky tvářilo. Občas film pobaví a celkově neurazí, ale nic báječného to není. Možná je na tom Chabonův román (literární předloha) jinak a je to vinou tvůrců filmu, možná jen hraje na efekt i on. Každopádně bych si ho docela ráda přečetla - už jen abych to zjistila. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokud nejsme spokojeni sami se sebou a se svým životem, a ani se příliš nesnažíme hledat naší cestu a cíl, ke kterému budeme směrovat, tak potom musí přijít bláznivý víkend, který zatřese s naším životem. Víkend, který nás přivede na samou hranici psychických i fyzických sil. Víkend, který zatratí veškeré současné priority, donutí nás přestat utíkat a schovávat se a přivede jedince konečně k rozhodnutí a činu. Často až absurdní a bizarní zážitky nás přivedou zpět do života, donutí chopit se vedení svého života do vlastních rukou a směřovat k osobnímu štěstí. Hlavní postavou je spisovatel a univerzitní profesor Grady Tripp (dobrý Michael Douglas), jehož svět se během tří dní zatřese v samotných základech veškerého bytí a změní mu veškeré priority. Bizarnost postav kolem něj a bláznivá jízda na horské dráze mu vezme všechno zažité a nabídne mu novou naději, nezatíženou žádným stínem minulosti. Z dalších postav: nejnadanější student a talentovaný pisatel s trudnomyslnou duší James Leer (zajímavý Tobey Maguire), rektorka univerzity s náročnou volbou k rozhodnutí Dean Sara Gaskell (Frances McDormand), newyorský editor s homosexuální nevybitou energií Terry Crabtree (dobrý Robert Downey Jr.), snaživá studentka a Trippova obdivovatelka Hannah Green (Katie Holmes), namyšlený spisovatel Quentin 'Q' Morewood (Rip Torn), vzteklý trpaslík domáhající se svého majetku Vernon Hardapple (Richard Knox), těhotná barmanka a trpaslíkova přítelkyně Oola (Jane Adams), a transvestita Antonia 'Tony' Sloviak (Michael Cavadias). Nechybí napětí, dramatické situace, vtipný nadhled, těžké střety s realitou. Žádný župánek bohužel nemám. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Jedným z dôvodov, prečo si mnohí mysleli, že prečo si film nedokázal nájsť divákov, bola veľmi nevýrazná marketingová kampaň. Pôvodným plagátom k filmu bol detailný záber na Michaela Douglasa, keď Grady Tripp vyzeral veľmi rozstrapatene, v L.A. Times tvrdili, že „vyzerá ako Elmer Fudd,“ (Pat.Ko)
  • Michael Douglas během natáčení ve městě Beaver v Pensylvánii často v natáčecích přestávkách odpaloval golfové míčky do řeky Ohio. (TaNya_)

Reklama

Reklama