foto

Philip Bosco

  • nar. 26.9.1930 (87 let)
    Jersey City, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Philip se narodil 26. Září 1930 v Jersey City, New Jersey. Jeho matka pracovala jako policistka a otec byl pracovníkem u karnevalu. Philip má po rodičích italskou a německou krev. Střední školu studoval v St. Peter Preparatory School v Jersey City. Následně nastoupil na Katolickou univerzitu ve Washingtonu D.C. Po škole se oženil s Nancy Ann Dunklenovou a zplodil s ní celkem sedm dětí.

Pracoval jako otec u karnevalu a jako řidič kamionu. Svou kariéru nastartoval v divadle Broadway. Zde i získal nominaci na Tony Award za výkon ve hře The Rape of the Belt z roku 1961. Dále hrál ve hrách jako Cyrano z Bergeracu a ve hrách W. Shakespeareho Král Lear, Večer tříkrálový a mnoho dalších her od mnoha známých i neznámých autorů. Sošku Tony Award získal až za výkon v představení Lend me a Tenor z roku 1990, což je 30 let od své první nominace.

V televizi můžeme Philipa vidět v seriálu Zákon a pořádek: útvar pro zvláštní oběti, kde hraji roli soudce. Mezi jeho nejvýznamnější filmové počiny patří Záměna z roku 1983, která pojednává o záměně osudů dvou lidí, kteří jsou z úplně jiného okraje společnosti. V roce 1986 hrál v oscarově oceněném filmu Bohem zapomenuté děti, který pojednává o učiteli ve škole pro neslyšící. Dalším větším filmem, kde se Philip objevil, byl film z roku 1988 Jiná žena, režírovaný W. Allenem. Posledním Philipovým filmem, ve kterém jsme ho mohli vidět, byl film Divoši z roku 2007. Zde hraje starého otce dnes již zesnulého P. S. Hoffmana a Laury Linneyové.

Ve své více jak padesátileté kariéře natočil mnoho filmů a seriálů (menší a vedlejší role), ale jeho život, jak sám říká je spíše na divadelních prknech, kde je uznávaným a respektovaným hercem, jak u kritiků a kolegů, ale také především u diváků. Philip nyní žije klidnější život v Haworthu (New Jersey) se svou rodinou.

Tomáš "Carpe.Diem" Mařík

Herecká filmografie

Filmy

2007 Divoši
2006 Ve stínu pravdy
2005 Hitch: Lék pro moderního muže
2002 Opuštěná
2001 Kate a Leopold
Podivné dítě (TV film)
2000 Brooklyn Sonnet
Drsnej Shaft
Skvělí chlapi
Zamilovaný anděl (TV film)
1999 Nejmladší kmotr (TV film)
1998 Twelfth Night, or What You Will (TV film)
Vražedný virus (TV film)
1997 Kritická péče
Pozor na Harryho
Svatba mého nejlepšího přítele
1996 Klub odložených žen
1995 Malé dohazovačky
Young at Heart (TV film)
1994 Angie
Detektiv Janek: Dům smrti (TV film)
Detektiv Janek: Utajené vzpomínky (TV film)
Nejlepší máma
Nejsem blázen
Prostě úžasná
Proti zdi (TV film)
1992 Haló, tady Shirlee
1991 Return of Eliot Ness, The (TV film)
Smrtící triky 2
Stíny a mlha
Za každou cenu
1990 Detektiv Janek: Vražda v černobílém (TV film)
Rychlá změna
1989 Luckiest Man in the World, The
Modrá ocel
Parta snů
1988 Detektiv Janek: Vnitřní záležitosti (TV film)
Jiná žena
Podnikavá dívka
1987 Echoes in the Darkness (TV film)
Podezřelý
Read Between the Lines (TV film)
Tři muži a nemluvně
1986 Bohem zapomenuté děti
Dům za všechny peníze
Liberty (TV film)
Rage of Angels: The Story Continues (TV film)
1985 Seminaristé
Some Men Need Help (TV film)
Walls of Glass
1984 Papež z Greenwich Village
1983 Záměna
1971 Hogan's Goat (TV film)
1968 A Lovely Way to Die
1966 Enemy of the People, An (TV film)

TV seriály

2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
1997 LIBERTY! The American Revolution (TV seriál)
1996 Všichni starostovi muži (TV seriál)
1993 Tribeca (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2011 Prohibition (TV seriál)
2009 National Parks, The: America's Best Idea (TV seriál)
2007 Constantine's Sword
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2001 Echoes from the White House
Impressionists, The (TV film)
Mark Twain (TV film)
Revenge of the Whale (TV film)
2000 Hollywood, D.C. (TV film)
1999 Birth of Ohio Stadium, The (TV film)
New York: A Documentary Film (TV seriál)
1998 Frank Lloyd Wright
1997 Moon Over Broadway
1996 West, The (TV seriál)
1995 Way West, The (TV film)
1994 Baseball (TV seriál)
1992 Lincoln (TV film)
Music for the Movies: Bernard Herrmann
1991 Coney Island (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace