Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Když čtete komentáře k tomuto seriálu, mrkněte se na datum, kdy byly napsány. Většinu nejpalčivějších otázek totiž vysvětluje hlavně druhá řada, která předkládá důkazní materiál a vyvrací tím dohady, které vznikly po odvysílání té první (tedy relevantní jsou komentáře od října 2018 a dál). Teď už je totiž víceméně jasné, že celý tento proces je hluboce vykonstruovaný a nedává smysl. Minimálně vůči Stevenovi, u kterého jsem přesvědčený, že to na něj někdo ušil. U Brendana je to složitější, ale souhlasím s tím, že jeho výpověd(i) jsou maximálně pochybné a nedávají smysl... Člověka tak neuvěřitelně štve umíněnost úřadů a jednotlivých příslušníků obžaloby, kteří evidentně ví, že to prostě posrali, ale nemůžou si dovolit, aby to někdo prokázal. Korunu tomu dává epizoda, ve které se ukazuje, že ve vraždě má dost možná co do-činění jiný člen rodiny. Síla pochopení, že Averyho rodina doufá v propuštění Brendana a Stevena, aby byli po dlouhých letech opět kompletní, a přitom je nejžhavějším kandidátem na podezřelého Brendanův bratr... No, prostě síla! Více k řešení v diskuzi. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Emočne veľmi vyčerpávajúca záležitosť, ktorá Vás vyžmýka ako handru a na konci sa budete cítiť , ako po výplachu mozgu. Je zaujímavé si všímať oči počas súdných prelíčení. Oči obžalovaných, oči žalobcov a policajných dôstojníkov, oči obhájcov, ako i oči rodičov, novinárov a svedkov. Hned' Vám bude jasné, kto je zmrd, kto ojebávak a kto je nevinný. Dokument, ktorý dáte na jeden nádych a výdych... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, nech je akokoľvek dobrý, by mal byť objektívny. Tomuto dokumentu to chýba, je obranou odsúdeného. Podarilo sa mu ale splniť jeden cieľ. Poukázať na skostnatelosť justície. A to nie len americkej, nebudeme si nahovárať, že u nás je to lepšie. Justícia samotná je dnes tak pochybná, že v podstate asi nikdy nemal byť zavedený trest smrti. Pravdepodobnosť omylu je totiž príliš veľká. A konkrétne v tomto prípade by hlavná postava dokumentu už nežila, hoci bola po 18 rokoch oslobodená. Nehovoriac takisto o neschopnosti lokálnych sudcov, ktoré si len tak zamietnu, čo len chcú. Bol som šokovaný, keď si mladý chlapec požiadal o výmenu právnika, pretože ten je voči nemu zaujatý a neverí mu, že je nevinný, a pán sudca to zamietol, pretože to nie je vraj relevantný dôvod. Manipulácia s dôkazmi a manipulácia pri výpovediach je skutočný zvratok a vzhľadom k tomu je až neuveriteľné, ako mohol byť jeden človek takto uväznený. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie, ale pokiaľ je Avery skutočne nevinný, tak za dvojnásobné zabásnutie za nič by mali zavrieť všetkých tých, ktorí mu to spôsobili. P.S. Tento človek asi tiež nebude celkom neviniatko. Spomínané týranie zvierat, ktoré sa v súvislosti s jeho minulosťou v dokumente vynorí nebolo špecifikované, ale nejde o nič ľahšie ako to, že polial mačku benzínom a hodil ju do ohňa. To normálny človek neurobí. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné... Jestli má někdo stále dojem, že justičnímu systému jde o spravedlnost, tak ať se nad svou naivností zamyslí, protože spravedlnost je dávno mrtvá a ve Wisconsinu především. Snad fakt, že Netflix dal tomuto geniálnímů a hrůzu nahánějícímu dokumentu šanci, donutí soudy, aby byl proces obnoven a nevinní lidé neseděli za mřížemi. 10/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama