Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Geralt se smíří s osudem a chrání Ciri před silami, které bojují o vládu nad Světem. A taky před její záhadnou mocí. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (407)

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ciri dospela do veľkej krásy, hoc nadbytočne doplňovanej v maskérni. Naviac už aj má čo hrať, nie je len stratenou dušičkou na facku. Naopak Geralt tým, že hrá trpezlivého tatka, čo má svoje vlastné čaro, stratil trochu toho, prečo sme si ho obľúbili ako tichého samotárskeho vzdychača a jednoslovného nadávača. No a Yen má opäť prekombinovanú dejovú líniu. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Nechápejte mě špatně – nemám rád automatické a neustálé brblání na cokoliv, co je v adaptacích knih do jiného média odlišné od předlohy. Ty jsem v tomto případě četl již před dávnými časy, mám je rád, ještě radši mám ale hry, které jsou (především Divoký hon) skvěle napsané, příběh a postavy si výrazně přepisují, rozvíjejí a přizpůsobují vlastním potřebám a často vyprávějí ještě podmanivěji a intenzivněji než knihy. Chápu, že každé médium vyžaduje trochu jinou formu, styl a obsah vyprávění a vlastně bych ani nechtěl, aby adaptace knih byly tupým přepisem, i pokud by to bylo prakticky možné. I proto mě první série netflixovské adaptace bavila, oceňoval jsem zajímavou a poměrně odvážnou práci s časovými rovinami, které se podařilo smysluplně vygradovat a propojit, nově dopsaný materiál a úpravy se sice poměrně rozcházely s předlohou, ale z mého pohledu respektovaly atmosféru a pravidla zaklínačského universa a dokázaly materiál doplnit tak, že na ploše série vzniklo několik funkčních nosných motivů a zároveň se trochu vyšlo vstříc divákům tímto světem dosud nepolíbeným. Geralt v podání soustředěného a zaujatého Henry Cavilla oplývá všemi potřebnými vlastnosti se špetkou “lidskosti” navíc, a mě sednul víc, než bych si dovedl představit a když mu to scénář dovolí, tak opravdu JE Zaklínačem. Což je ten zásadní problém. Jako by se tvůrci zalekli svého vlastního odkazu a po odvážné, temné a sprosté první sérii, servírují jednoduchou dětskou pohádku, jejíž celá podstata stojí na fádní báchorce o elfí ‘babě jaze” a vesměs nedává příliš smysl. K čemu je, že třeba taková Ciri se nakonec opravdu povedla, když není vidět jakákoliv vůle scénáristů, dramaturgů a režisérů ztížit si práci a zapotit se u složitých, ale smysluplných úprav a adaptací existujícího a zapojováním nového. Jak jsem zmínil výše, rozhodně mi nevadí úpravy předlohy, ale pokud je důvodem lenost a rezignace tvůrců, je to neobhajitelné. Po výborně napsaném originu Yen, zábavně adaptovaných povídkách, tajemnosti a nedoslovnosti první série je smutné sledovat prázdné příběhy, dialogy a celé linie sloužící v podstatě jen k tomu, aby některé postavy měli důvod se tu a tam objevit na obrazovce, neustálé deus ex machina, vize a halucinace, které z ničeho nic posouvají děj, nesmyslnou práci se vzdálenostmi na kontinentu (a někdy třeba i na vzdálenosti hradby Cintry vs Ciri+Yen ;-), neustálé nelogičnosti a hloupé, nepřirozené a nekonzistentní chování postav, které často slouží opět jako hybatel děje a v neposlední řadě představení zaklínačů z Kaer Morhen (kromě Geralta) jako amaterských idiotů, kteří sice deítky let úspěšně likvidují monstra všeho druhu, ale z ničeho nic všechny své schopnosti, zkušenosti a znalosti zahodí a rozhodnou se pro hromadný exodus. Úpravy předlohy nejsou problém, odfláknutá a líná tvůrčí práce ano. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nakonec se to v souhrnu na ty čtyři hvězdy vyškrábalo, ale v porovnání s první sérií se prostě jedná k kvalitativní propad dolů o pár poschodí. Neberte mě špatně, postavy zase září, linka vystavěná kolem Geralta a Ciri je pevná jako skála, i ostatní v tomto ohledu nezaostávali. Jen mě tentokrát zklamal scénář. Všichni nám slibovali nášup všech druhů monster. Má očekávání díky tomu vystřelila kolmo vzhůru, ale bohužel zůstalo jen u nich. Bruxu Vereenu z prvního dílu už nic nepřekonalo, vše ostatní mi připadalo strašně zkratkovité (lešij, černohor, bazilišek), moc prostoru na obrazovkách jim autoři nedali, Geralt si s nimi poradil vždy až moc jednoduše. Po stránce vizuální bych měl též něco málo výhrad. Něco vypadalo fakticky dobře (Nivellen a Vereena), o něčem bych se radši už nezmiňoval (ten bazilišek na konci docela k smíchu, CGI otřes). Pořád se jedná o nadprůměrnou fantasy s mými oblíbenými hrdiny z knižní a herní série, ale doufám, že se nad vším zamyslí především forerunnerka této série, tedy Lauren Schmidt. Má co napravovat. Za mě 7/10 P.S. Jó, a soundtrack v původní sérii s daleko větším emocionálním dopadem na diváka. Aspoň ten Joey Bates složil písničky, které mají šmrnc :D ()

Wysch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobně zastávám názor, že pokud chce někdo stoprocentní adaptaci knih, ať si přečte knihy. Druhá řada je o Ciri. Mně osobně teda mrzí, že se dva roky čekalo na osm dílů, z nichž jenom pět má aspoň malý koule, dva jsou krokem trochu vedle a jeden je úplně zbytečnej, aby to zakončilo finále, který jaksi postrádá pointu. Nevadí mi odklon(y) od předlohy, Freya Allan je úžasná ve všech polohách, Anya Chalotra je stále stejně skvělá a Henry Cavill je polobohem nás, nerdů a geeků, Jaskier (Batey) si krade všechny scény a Vesemir (Bodnia) je taky skvělá volba. Ale. 30% stopáže je v podstatě od ničeho k ničemu, 30% něco slíbí, 30% jsou dialogy postav, které v této řadě nemají ještě význam, a jen 10% má opravdu koule a obstojí. Prvotní kamerové a střihové hrátky vystřídá standardní sázka na jistotu, triky jsou lepší (ale pořád žádné terno), potratila se nějaká výraznější scéna (jako třeba ta v Blavikenu) a mně osobně nejvíc mrzí, že se ztratila ta odvaha vyprávět příběh v různých časových linkách (ale nevyčítám to).  Kolem a kolem je druhá řada Zaklínače takové trošku generické fantasy se západoevropskými politicky korektními gesty, a taková trošku až moc sázka na jistotu a jen takové slibování toho, že ve třetí řadě to opravdu začne.  Aby nebylo pozdě. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už v druhej sérii sa z toho stáva samostatný príspevok do Zaklínačovho sveta. Nekopíruje to knihy, nekopíruje to hry, drží sa akurát tej najhlavnejšej dejovej línie a najhlavnejších charakteristík postáv. Pritom si to ale bez najmenšieho zaváhania zachováva ducha predlohy, určujúci konflikt neprekrúca, hlavným myšlienkam sa nespreneveruje. Rozprávkový opar je na mieste (Sapkowski na ľudové rozprávky a povesti odkazuje rád a nijako to nemaskuje), z hercov neprekáža nikto (viacerí akoby sa pre svoje role v tomto seriály narodili), triky sú vo svojej skromnosti kúzelné... skrátka sa na to celé rozprávkové fantasy (pochopte už konečne!) pozerá skvele... a ja, bez toho aby som vyzýval k bezvýhradnému potlesku, skutočne nechápem, komu sa tu čo môže extra nepáčiť. Rozprávka vážení, ROZ-PRÁV-KA! A skvelá. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (29)

  • Druhá série byla nominována na ceny Emmy, a to v těchto kategoriích: Nejlepší fantasy nebo sci-fi kostýmy, Nejlepší speciální efekty v seriálu nebo filmu, Nejlepší koordinátor kaskadérů v minisérii, seriálu nebo filmu. (Geralt z Rivie)
  • Květ Feainnewedd, který roste pouze na zemi, kde byla prolita Starší krev, znázorňuje Africká fialka. (NiWi)
  • Chýše bez dveří na baziliščí noze je založená na Ruském folklóru v podobě Baby Jagy, která žije v chaloupce na kuří noze. (NiWi)

Reklama

Reklama