Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ovšem velmi pěkné ***, nevylučuju možnost růstu s dalšími shlédnutími, kterým, soudě podle nadšení obou potomků, rozhodně neujdu. Taková anime variace na Casablanku posunutá trochu do fantasy, milá, nápaditá a atmosférická, jen na Mijazakiho nezvykle civilní – bez ohňostrojů nespoutané fantazie se pro mě ztrácí podstatná část obvyklého půvabu – a myslím, že mi z ní toho v hlavě za pár týdnů moc nezůstane, ale třeba se taky pletu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mal som obavy s tohto filmu, hlavne preto, lebo nevyznávam moc filmy o lietadlách a už vôbec som neveril, že by mi mohol byť hlavný hrdina sympatický - hlavne ak má tvár prasaťa, voči ktorým mám averziu od čias zvieracej farmy a prasiatka Babe. Na moje počudovanie bol som viac než spokojný. Je to ďalší s Miyazakiho filmov, ktoré sú jednoduchšie ako jeho ekologické opusy a ktoré majú vďaka tomu to zvláštne čaro čo ich robí príťažlivými a zaujímavými. Porca som si zamiloval. Chcel by som sa dozvedieť o ďalších jeho dobrodružstvách, lebo toto som si skvelo užil. Absencia niečoho/niekoho vyslovene zlého je obrovským plusom pre príbeh, lebo na konci si ako divák začneme uvedomovať, že je to boj o česť, nie o dobro a zlo , aj keď niektoré z postav stoja na opačných stranách zákona . Koniec je otvorený, umocňuje atmosféru, ktorá bola vo filme budovaná. Miyazaki dokázal vytvoriť ďalšie nezabudnuteľné postavičky, ďalšie skvelé miesta, úžasné vzdušné súboje a vytvoril jedno prenádherné nebo, kam letia všetky duše mŕtvych pilotov. Po dopozeraní som zistil, že mi lietadla a prasce zase až tak moc nevadia. ()

Reklama

Ceres 

všechny recenze uživatele

Porco Rosso stojí neprávem ve stínu jiných Miyazakiho filmů, protože se může směle řadit k jeho nejlepším snímkům a možná k nejlepšímu vůbec. Miyzakiho pocta aviatice, kterou on sám je velkým příznivcem, je úžasně fantastická s krásným srdcem, kdy hlavní hrdina Porco (Marco) je velký sympaťák. Největší dojmy: perfektní soundtrack od Hisaishiho, který v tomhle filmu opět svým obrovským talentem vystavěl krásnou, ale opravdu krásnou atmosféru. Dále scéna, kdy vypráví Porco svůj příběh o "cloud prerie", která mě hodně dostala, a musím také zmínit závěrečný epilog a závěrečné titulky, které mi málem vhrnuly slzy do očí. Nechybí samozřejmě lehký humor, který je provázen celou Miyazakiho tvorbou. Moc moc se těším na pokračování tohoto díla, které má vyjít snad v roce 2012. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejlyričtější Miyazaki. Možná nejromantičtější (takovou "dospělou" láskou). Poctivý upřímný hold létání a letadlům. Krásná sladění obrazu a hudby. Současně zábavný (scéna, která mě vždy nejvíc pobaví, je ta, když po sobě začnou z letadal házet francouzáky). Stačí, když řeknu, že jsem ho dnes viděl asi popatnácté? ■ Oblíbená hláška: "Drž hubu ty idiote! Snažím se být třída!" ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Američan létající na Curtissu představuje Jamese H. Doolittla, který vyhrál Schneiderův pohár se strojem Curtiss R3C-2 Racer v roce 1925. Doolittle se později stal legendou, když vedl první nálet Spojenců nad Japonsko v dubnu 1942, což byla tehdy téměř sebevražedná mise. (calculus)
  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)

Reklama

Reklama