Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Porco si u mne pátou hvězdu vysloužil až na druhé shlédnutí a i tak to bylo dost těsné :-) Ale své půbavy tento hezký příběh o prasečím pilotovi rozhodně má, nechybí tu drama, humor, romantika ani akce, jen mi tu narozdíl od většiny Miyazakiho filmů chyběla trochu ta ohromující pohádkovost a fantazie. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

No původně jsem měla předsudky - Miyazakiho film skoro bez fantasy? To bude nuda nebo divné. Naštěstí ani jedno. Je to sice snímek v úplně jiné poloze, jinak zaměřen, ale je stejné dobrý jako leckteré jiné. Je jen takový víc..no...asi bych ho označila jako víc dospělácký. Nádherné scény s letadly a létáním a mezi tím se tam prolíná zajímavý příběh a krásná hudba. Pokud si člověk všímá i detailů, tak nemůže jinak než chválit. Například noviny byly opravdu psané italsky, když se to odehrává v Itálii (to v amerických filmech například málokdy vidíte), nebo Ghibli na motoru jako odkaz na studio. Takže opět tleskám pane Miyazaki. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najmenej typických Mijazakiho filmov, pretože je jeden z najviac civilných, ale zároveň je hlavnou postavou muž s prasačou tvárou. Napriek tomu, v akom období sa odohráva, pôsobí optimisticky, je vtipný a darí sa mu aj v únosnej miere dojímať. Po väčšinu stopáže sa ocitáme vo vzduchu alebo pri mori, čo je ale zmotivované aj "profesiami" postáv a zápletkou. Nemáme tu síce klasického antagonistu, piráti aj Američan sú skôr komickými figúrkami, ale v podobne ladenom filme absencia výraznejšieho konfliktu príliš neprekáža. Poteší záverečný súboj ale mám dojem, že ak by Mijazaki pridal 10 minút a niektoré veci (kliatba) by dovysvetľoval), bolo by tu menej trojhviezdičkových hodnotení. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Miyazaki. Ale i tak opět skvělá zábava s nepopsatelně povedenou animací a celkově dokonalou vizuální stránkou. Bohužel mám trošičku výhrady ke konci. Dovolil bych si tvrdit, že by mu vůbec nevadilo, kdyby byl pojednán poněkud obsáhleji. Takhle se bohužel nedostavila žádná katarze. Ale i tak velice povedený zážitek. 80% ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Porcova skrýš byla inspirována zátokou Stiniva na chorvatském ostrově Vis. (Stanislaus)
  • Ve scéně s útočícími piráty je možné všimnout si italského nápisu na přední části letadla jednoho z pirátů, jenž zní "Morte ai porcelli!!", což v překladu znamená "smrt prasatům". (Hromino)
  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)

Reklama

Reklama