Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, zamáčkl jsem slzu, přesně tak je to ve skutečnosti - před uhlazenými elegány dávají ženské přednost tvrďáckým, nepěkným, obtloustlým mužům, kteří smrdí i na fotce - zkrátka prasatům. Tradičně vysoký standard Miyazakiho, jen jsem čekal velkolepější vzdušná panoramata, když je to film o létání, bohužel žádná Laputa č. II se nekonala. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mám mnohem raději, když Miyazaki vypráví mnohem více nadpřirozeněji. Pořád jsem čekala na něco, na nějaký impulz, který by mne uchvátil, ale to se tentokrát nestalo. Zatím jsem u všech filmů od Miyazakiho našla něco, co by mne vzalo za srdíčko, bohužel zde se to nekoná. Není to vůbec špatný film, hodně se zde létá, je tu láska, je tu prokletí. Řekla bych, že tenhle je určen spíše staršímu publiku než dětem. Lepší 3* i za ten realistický konec. ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Miyazakiho filmy. I tento má hodně fantazie. Italové mluví japonsky. Je to animovaná, dobrodružná, historická, romantická komedie o létání na historických letadlech v mezivojnovém období na území mezi východní Itálii a Jugoslávii, s výletem do Milána. Marco - Porco Rosso je letec, který za odměnu bojuje proti letcům-pirátům a osvobozuje jejich rukojmí. Marco a Curtis jsou zamilováni do Giny, a Gina i Fio jsou zamilovány do Marca. Mění se vláda. Marco, ale říká - I´d much rather be a pig than a fascist. Fašistická vláda si najímá letecké piráty do svých služeb, a tak Marcovi služby už brzy nebudou potřebné. Je to animovaný film, ale jeho příběh se klidně mohl stát. Podobně jako Casablanca. Porco Rosso má však romantický happyend. Arigató. ()

VittaBella 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že je tento snímek z režie H. Miyazakiho nejvíce a neprávem přehlížen. Nejsou v něm žádné lítající zámky, nadpřirozené bytosti ani divy přírody. Hlavní hrdina si místo fašistické kariéry vybral prasečí podobu a tím všechny nadpřirozené prvky ve snímku hasnou. Je to ale zároveň nejvyspělejší film ze studia Ghibli, který má obrovské kouzlo i bez toho nadpřirozena. Porcellina si přes jeho vzhled musí oblíbit opravdu každý, stejně jako ten vynikající soundtrack! ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kurenai no buta si Miyazaki očividně natočil sám sobě pro radost. Ve filmu nenajdete žádné kouzelné duchy, žádné létající či chodící hrady a dokonce ani žádná roztomilá zvířátka (pokud tedy za jedno nepovažujete samotného hlavního hrdinu). Co v něm ovšem najdete je létání a to tentokrát ještě v dvakrát takovém množství, než je u ostatních mistrových filmů obvyklé. O Miyazakiho posedlosti aviatikou jsem věděl už dřív (ono je také těžké to v jeho filmech přehlédnout), ale jeho fascinace Evropou, a zvláště tou 30. let minulého století, mi doposud zůstávala utajena. Když ovšem sledujete dobrodužný příběh létajícího pašíka, nelze si nevšimnout té obrovské lásky, se kterou se s daným materiálem pracuje a musí vám být jasné, že takovouto krásnou a specifickou atmosféru dokáže na plátno přenést jenom absolutní zapálenost pro věc. Při kreslení všech těch výkrutů a otoček jako by ale Miyazaki pozapoměl na jednu důležitou ingredienci - příběh. Ten se svou jednoduchostí bohužel pohybuje někdě na úrovni Mého souseda Totora a stává se pro Porca tím největším limitem bránícím mu doletět si až pro nejvyšší možné hodnocení. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)
  • Předobrazem většiny letounů byly skutečné stroje, i když umělecky pozměněné. U Rossa létající člun SAI S.21, u jeho protivníka Curtiss R3C-2 a u vzdušných pirátů Dornier Do 18. Italské letectvo pak disponovalo Macchi M.52, dvoutrupými Savoia-Marchetti S.55 a Fiaty CR.20. Ve vzpomínkách z války se utkávají italské Macchi M.5 s rakousko-uherskými Hansa-Brandenburg CC. (p3tris)
  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)

Reklama

Reklama