Reklama

Reklama

Z Paříže do Paříže

  • Francie Un sac de billes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Maurice a Joseph jsou kluci, kterým žádná lumpárna není cizí, a protože bydlí v Paříži, mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Tím spíše, když je jednomu deset a druhému dvanáct let. Bohužel jim do dětských her a radostí zasáhne tvrdý osud. Jednoho dne jim totiž maminka musí na kabáty přišít žluté hvězdy. Francie je okupována německou armádou a nacistická správa přitvrzuje. Židům v Paříži už jde o život, a tak tatínek rozhodne, že kluci musí uprchnout do dosud neokupované zóny na jihu Francie, kde se snad všichni zase setkají. A protože Maurice a Joseph musejí z ohroženého domova odejít okamžitě a pokud možno nenápadně, nemají žádné cestovní doklady, vezmou si jen minimum peněz a jídla. Před sebou mají dlouhou cestu nočním vlakem, bezohledné německé hlídky, nebezpečný přechod přes demarkační čáru a cestu přes vysokohorské hřebeny. Jediné, na co se mohou spolehnout, jsou vlastní síly, bystrost, statečnost a instinkt. Netuší, že potrvá ještě tři roky, než válka skončí. Malí hrdinové si naštěstí při tom všem dokáží v sobě uchovat dětství i najít čas na malá klukovská dobrodružství. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (159)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Poetika, nádherně natočené exteriéry Francie, letní atmosféra... Duguay režíruje a vede herce dobře, celkové filmařské stránce nelze téměř nic vytknout a do kina se vyplatí jít. Pojetí je jednodušší, válka taková pohodička nebyla, takže až na několik scén, které jí dávají sice hodně připomenout, je to spíš dobrodružně klukovský rodinný film. Ale fakt pěkný. 80 % ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,A PŘÍSAHEJTE, ŽE NIKDY NIKOMU NEŘEKNETE, ŽE JSTE ŽIDI. TO NENÍ ZBABĚLOST…“ /// Čestní a hrdí Židé v Paříži. Všeho do času – řekli si Němci a zavedli tu parádu s hvězdou na voblečení. Ti moudřejší pochopili. A vydali se na cestu… Žádný ponurý ukrejvání, ale zdrhání na čerstvým vzduchu, s nebezpečím a bratrskou péčí (láskou). Osud (kterýmu jdou kluci vobčas naproti) se snima nesere (stejně jako Němci). Ale děcka bojujou… Takový pohádkový vyprávění s dětským (klukovským) podtextem, plný hrdinů (a trochy Vašuta), u kterýho se dá celkem stoprocentně upustit kroupa. (Což by nemělo překvapit ani cyniky.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Autobiografickou knihu „A Bag of Marbles“, kterou v roce 1973 napsal Joseph Joffo, ani film z roku 1975 neznám. 2.) Na vlastní bulvy zjistím, že je lepší přijmout bolest z fackování, než přijít o život ze strachu z něj. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Po prevažne televíznych projektoch režisér Duguay dozrel a ponúkol nám strastiplnú cestu dvoch chlapcov, ktorí utekajú pred represiami voči židovskému obyvateľstvu. Celé poňatie príbehu je skvostné, má prívetivú nadsádzku, romantiku nezbedných chlapcov a hoci je vo vykreslení fašistického teroru umiernený ( skoro všetko je točené z pohľadu mladšieho z bratov ), pozorný divák vníma nebezpečenstvo a hrôzy vojny aj tak. Potešili ma aj scény s francúzsko-nacistickou domoobranou, predsa len tieto veci nie sú vidieť v podobných filmoch. Duguay vsadil na istotu a vyplatilo sa mu to, zbytočne netlačí na pílu, príjemné alebo dojímavé scény strieda s nebezpečenstvom a tak si s istotou ide pre divácky úspech. Možno sa mu práve tento aspekt dá vytknúť a niekedy mohol pritvrdiť, mne sa však jeho prístup páčil, lebo sa nesnažil o vytĺkanie diváckej pozornosti za každú cenu. Jeho film je kompaktný, drží pohromade a divák má po zhliadnutí príjemný pocit, že videl hodnotný film plný odvahy a rodinnej súdržnosti. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Z Paříže do Paříže přináší skvěle natočený snímek o osudech jedné rodiny "based on true story." Úžasní (a moc fešní:) herci v rolích dětí a dospívajících bratrů. Pokud od válečného filmu čekáte jen šedé barvy, utrpení lidí, jejich ztrhané obličeje, bahno rozježděné tanky, všudypřítomné násilí, vraždění a beznaděj, tento snímek vás vyvede z omylu. Un sac de billes je prosluněný, barevný film plný naděje, "lidského" přístupu a především ku*evského štěstí. Až jsem si říkala, že není možné, ani pravděpodobné, aby kluci měli po celou dobu svého putování jen samé štěstí. Pokud se jim to ve skutečnosti opravdu tak přihodilo, tak při nich opravdu stáli všichni svatí. V několika scénách stačil jen nepatrný okamžik a vše mohlo být jinak. Za zmínku stojí rolička Christiana Claviera coby lékaře. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úvod s esesáky v židovském kadeřnictví měl něco do sebe a ačkoliv se pak příběh vydal trochu jiným směrem, zklamán jsem nebyl. V zásadě je to další další z pohledů na II.světovou válku dětskou optikou, jen je narozdíl od podobně laděných filmů vyveden v trochu méně depresivnějších barvách. Všudypřítomná hrozba v podobě nacistů i domácích kolaborantů je tak upozaděna, ale to není na škodu, protože s o to větší silou pak může udeřit. Herecky bez problému a oba kluci ukázali velký talent. Jasně, je to hra na emoce a občas až příliš očividná, ale na na druhou stranu když jsem na konci viděl ty dva děduly, tak mi bylo tak nějak dobře. A vo tom to je! 75% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu si menší roli zahrál i český herec Marek Vašut. Je zajímavé, že po předabování filmu do češtiny Marek Vašut sám sebe nenadaboval, nýbrž byl předabován jiným hlasem. (PanZahadnyCZ)
  • Film má také českou stopu. Jeho natáčení probíhalo mj. i v Praze nebo Žatci. [Zdroj: deník METRO] (hippyman)
  • Překlad původního názvu filmu zní „Pytlík kuliček“. (SONY_)

Reklama

Reklama