Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muzikál o středověkém dobyvateli ženských srdcí. Na středověký hrad samolibého rytíře (Miloš Kopecký), obklopeného patolízalskými poddanými a milostnicemi, přijíždí toulavý trubadúr a bouřlivák Engelbert (Josef Laufer) se svou loutnou. Chlubí se, že pozná se zavřenýma očima podle vůně vlasů dívku, co s ní při loňské návštěvě strávil noc. Zkouška proběhne, hradní pán nechá „testovat“ i vlastní ženu (Jitka Molavcová-dvojrole hradní paní a děvečky z kuchyně) a trubadúr ji pozná. Ale ctí její pověst a raději sázku a s ní i svou loutnu prohraje. Engelbert však rozvrátí ustálené pořádky hradní společnosti. Ve verších objeví malodušným velikost, nesvobodným svobodu, utlačovaným ženám lásku. Po střetnutí s hradním pánem znovu odchází, zanechávaje za sebou svobodu a lásku v srdcích lidí. V postavě hradního šaška vystupuje Petr Čepek, v roli sluhy Jonatána Josef Dvořák. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

sud 

všechny recenze uživatele

Nejen po hudební stránce velmi zajímavý muzikál. Překvapí docela syrové pojetí a výprava (všichni jsou na středověk správně špinaví a omezení) i herci v docela netypických rolích (třeba Josef Dvořák v záporné roli). Příběh je sice prostinký, ale originální a navíc ani nekončí happy endem (nebo aspoň částečně ne). Josef Laufer se sice (obzvláště zde) poslouchat dá, ale nikdy pro mne žádnou velkou hvězdou nebyl - tou je zde Jitka Molavcová, která je ve své dvojroli neodolatelná. P.S.: Texty má na svědomí Viktor Dusil. 85%. ()

Víteček odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerně unylé popíkové písničky, které ani příliš nekorelují s dějem, sázka, která nedává sebemenší smysl, blbý příběh, podivně hrající Josef Dvořák, zbytečná dvojrole, nemající žádný význam a nic moc Josef Laufer. Nebylo na tom asi vůbec nic dobrého a je velmi dobře, že to zcela zapadlo. Zlatá Noc na Karlštejně a to jsem ji nikdy rád neměl. Prosím Českou Televizi, aby to už nikdy neopakovala. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Já sním o lásce trubadúra, co jednou, jednou před rokem, stál u brány, jak zmoklá můra, a díval se mi do oken. Já sním o lásce písničkaře, co zůstal pod balkonem skryt, měl v očích žár a padlé tváře, však uměl srdce rozeznít." Já pro změnu dnes večer budu snít o krásné Jitce Molavcové v zajímavé dvojroli, o romantickém televizním muzikálu s řadou bujarých písní, typickém herectví Miloše Kopeckého a netypickém (dramatickém) herectví Josefa Dvořáka. To celé pěkně zveršované, řekl bych skoro dokonalé... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

S Engelbertem je to těžké, na jednu stranu má vyborné herecké obsazeni a atmosféru středověkého muzikálu, ale na druhou stranu možná cenzurní sestřih uškodil ději a přiběhu. Navíc mi do středověkého prostředí neseděly všechny písně. Jsou velmi silné tři hvězdy a nevylučuji, že se někdy vratí na slabé čtyři. Nevyhnu se ani porovnaní s Noci na Karlštějně, která je zkrátka lepši. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, co je podivnější: Že Juraj Herz natočil tak rozjuchaný muzikál? Že je v něm středověký hrad plný hippies? Že Petr Čepek hraje dvorního šaška, který sebou mlátí o zem? V porovnání s Nocí na Karlštejně, která vznikla v ten samý rok, je Engelbert o dost méně vtipný, ale má více, dalo by se říci, pohádkovou a až kýčovitě romantickou atmosféru, leckteré jeho písně jsou neodolatelně chytlavé (scéna "party" po příchodu Engelberta na hrad je mimochodem i výborně natočená), a samozřejmě tu není taková herecká sestava. Miloš Kopecký bohužel nemá moc co hrát, nesympatický Josef Laufer, který by co hrát měl, zase hrát neumí, a tak nehraje (ale naštěstí dobře zpívá), Jitka Molavcová je roztomilá (jinak její výkon asi zhodnotit nelze) a nejzapamatovatelnějšími se tedy přece jenom stávají Petr Čepek v momentě, kdy svým hromským hlasem zvolá, že "Šašek si tropí z šaška šašky před šašky!", a Václav Štekl coby mnich - násoska. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • První verzi filmu vedení ČST neschválilo z důvodu drastických scén. Došlo na stříhání, všechno, co bylo jen trochu zajímavé, muselo jít pryč. Ale ani to nestačilo: náměstkyně ústředního ředitele ČST Milena Balašová vydala zákaz spolupráce televize s režisérem Herzem, který trval 14 let. (raininface)
  • Natáčelo se na hradech Kost a Křivoklát. (M.B)

Reklama

Reklama