Reklama

Reklama

Pat a Mat ve filmu

  • angličtina Pat and Mat in a Movie (festivalový název) (více)
Trailer 1
Animovaný / Rodinný
Česko, 2016, 80 min

Režie:

Marek Beneš

Scénář:

Marek Beneš

Kamera:

Jan Chvojka

Hudba:

Petr Skoumal
(další profese)

Známí nešikové v roce 2016 slaví 40 let od svého vzniku, a byť se na stříbrném plátně ještě nepředvedli, pro kutily jejich kalibru to přeci nemůže být problém. Obzvlášť, když mají na půdě krabice plné filmů a pod schody promítačku, na které fanouškům své příhody rádi odpromítají... Nebyli by to ale oni, kdyby se nepotýkali s celou řadou nástrah. A tak se tentokrát utkají se zákeřným kaktusem, suchým stromem nebo se rozhodnou „zvelebit" svůj příbytek originálními úpravami. A jelikož jsme ve 21. století a všude se propaguje zdravý styl života, i „ajeťáci" se pokusí dostat do kondice protáhnutím svých těl na rotopedu. Jak se jim to povede? (Bohemia MP)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (111)

silentname 

všechny recenze uživatele

Človek je vždy trošku nervózny, keď vie, že sa dostáva na filmové plátno jeho detstvo a s tým aj veľká dávka nostalgie. Ale myslím si, že v prípade "Pat A Mat Vo Filme" sa im dostalo rovnakej dávky lásky, akú pociťovali už pred štyridsiatimi rokmi. A myslím si, že vďaka tomu je tento film veľmi dobrý. Máme tu príbeh, kde nová skrinka musí vymeniť umývadlo, pokračujeme využitím papierových misiek a veľkou dávkou recyklácie, potom nasleduje výroba robotického vysávača a ďalší príbeh sa sústredí na výrobu plávajúcej podlahy. Potom tu máme strom, ktorý bráni našim "ajeťákom" v hre dámy, stretneme sa s novými obkladačkami v kúpeľni, šachovou partiou na streche stodoly, odšťavovaním pomarančov (tento diel si ale pamätám už z minulosti), šlapačka na rotopede a bude tu aj boj so zákerným obrím kaktusom. Všetky príbehy sú podľa mňa vtipné, veľmi dobre napísané a tak ako sa bavili decká v kine som sa zabával na nezdaroch našej dvojice aj ja. A to je základ. Postavy sa nezmenili, situácie sa nezmenili a tým pádom tu máme 80 minút veľkej zábavy. Čo sa môže na filme pokaziť? Úprimne poviem, že mám s filmom len dva drobné problémy. Ale vedia zavážiť. Prvým je fakt, že sme čakali Pata a Mata vo filme. A dočkali sme sa desiatich malých príbehov. Možno je pravda, že by nefungovali vo veľkom filme, ale človek aspoň trošku niečo také čaká. Alebo aby aspoň príbehy na seba aspoň trošku viac nadväzovali. A to je ten druhý problém. Keď máme takto tých pár filmíkov dokopy, pomaly človek začne zabúdať na to, čo videl pred pár minútami. Ale neznamená to, že by bol film zlý. Práve naopak. Je to skutočne dobrý animovaný film pre všetkých malých a pre všetkých, ktorí s touto dvojicou vyrástli tiež. Určite hovorím za seba, že je hodný vášho času. Hodnotenie: A- ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Smysl celého projektu je dostat tuhle dvojku na velká plátna, ale zároveň neriskovat. Ale Beneš se zachoval trochu zbaběle. Pat s Matem by si přece zasloužli, nějáký krátký filmík s jednoduchým dějem. Pokud by trval zhruba jenom 60-70 minut, dal by se snést a určitě by vydělal. Nebo aspoň mohli pro film vyrobit nové epizodky. Ale, s tím se už nic nenadělá. Sérii z venkova jsem doposuď viděl pouze letmo a moc mě zatím neoslovila. Teď jsem se s ni aspoň mohl lépe seznámit, protože Pata s Matem jsem samozřejně zbožňoval. A určitě se na jejich charakterech nic nezměnilo. Základní princip epizod je pořád stejný, ale některé díly zde měli tak stupidní zápletky, že sem se ani nemohl smát (papírový servis, vysavač.) Nějaké zase , nevyužívali svůj potenciál (Sluneční clona, Pomerančová šťavá) Ale nějaké epizody, byly úplně stejně dobré jako ty staré a dokonce jsem u nich i zásmál. Nejvíc se mi líbil Kaktus a Rotoped. Podlaha byla taky hodně dobrá. Animace je líbezná a jsem rád, že to má přád takovýhle vzhled a není to opatřeno nějákým 3D. Některé epizody byly slabší, ale Pat a Mat stejně ani po 40.letech neztratili dech. Přeji Benešovi aby se mu stále dařilo takhle navazovat na práci svého otce a aby dokázal seriál oslovovat stále nové gererace diváků. A Patovi a Matovi bych popřál, aby se skutečně jednou dočkali svého plnohodnotného filmu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $296,000▐ dvojica kutilov Pat & Mat boduje aj v celovečernom filme a všetko tu je na správnom mieste presne tak ako má byť, všetko riešia najzložitejšie ako sa len dá, vydarené spoty - krátke filmy vo filme, ktoré majú stále svoje čaro a uletenosť v danej nekonvenčnej nápaditosti /videl v kine: 75%/ ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Zo slzou v oku musím tomu dať priemerné 3 hviezdy.Síce milujem seriál, ale toto sa vážne nepodarilo. Je to proste len pár scénok zlepených dohromady. Aspoň tie prestrihy mohli dať iné a nie 500 krát to isté... Akože chápem, že by s tým mohlo byť kopec roboty z toho urobiť sto percentný film, ale tak stále lepšie ako toto. Keby som mal toto hodnotiť ako nejaký mini seriál zo sveta Pata a Mata, tak to je jasne za 5 hviezdičiek. No takto to vážne nepôjde. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zřejmě to bude tím, že už mi není deset, kdy jsem tuhle dvojku bral jako nešikovné kutily. Vesměs volili nejbezradnější řešení, které ovšem díky nezlomné vůli zabralo. Dnes si pohledem na nové díly (které mi už nejsou nijak sympatické) myslím, že jsou to pouze dva otravní idioti. Celistvý příběh chybí. Hoši jednotlivé epizody prostě jen promítají doma v obýváku. Tvůrci se báli vypustit je třeba kamsi do civilizace. Takhle se pyšníme názvem, který je nicméně podrazem na diváka. Co je ale horší – chybí humor. A nápad. Nebo nadšení. Prostě tihle dva sahají po ještě víc nesmyslnějších věcech než dřív. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Příběhy, které jsou ve filmu, byli už vysílány v sérii Pat a Mat: Na venkově.... Scéna s promítačkou se jako jediná liší od té ze seriálu. (JosefTomas)
  • Film nevznikal v žádném velkém televizním či filmovém studiu, ale ve sklepě činžáku v Hostivicích u Prahy, který si režisér filmu Marek Beneš předělal na malé studio (max21)
  • Film vznikl k výročí 40. let Pata a Mata. (JosefTomas)

Reklama

Reklama