Reklama

Reklama

Zvuk metalu

  • USA Sound of Metal (více)
Trailer

Hudebníci Ruben (Riz Ahmed) a Lou (Olivia Cooke) žijí společně a cestují jako kočovníci z koncertu na koncert na nekonečném americkém turné. Jejich hudba je hlasitá, divoká a vášnivá, dokud jednoho dne Rubena nezačne trápit zvonění v uších, které se rychle změní v hluchotu. Náhle ho přemůže úzkost, deprese a na povrch brzy vyplují jeho závislosti z minulosti. Ruben se ubytuje v domově pro hluchoněmé, který vede excentrický neslyšící veterán Joe. V tomto světě ticha a pod Joeovou přísnou, ale pozornou péčí se Ruben musí sám sobě postavit upřímněji než kdykoli předtím. V Rubenově mysli se však ozývá láska a zvuk starého života, který ho volá zpět. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je veľmi jednoduchý: Heavymetalovému bubeníkovi Rubenovi sa rozpadne život, keď začne strácať sluch. ,,Zvuk metalu'' je jedným z tých filmov, ktoré vás prinútia premýšľať ešte celé dni o toľkých aspektoch života, ako je závislosť a ako môžu niektoré vzťahy jednoducho krátkodobo slúžiť účelu nášho života, no v konečnom dôsledku ich treba opustiť. Je dôležité, ako osvetľuje aspekty komunity nepočujúcich, ktoré má málokto možnosť vidieť. Navyše treba pochváliť réžiu a dizajn zvuku tohto filmu. Je jasné, že sa veľa premýšľalo o tom, ako v tomto filme použiť zvuk. Od priamočiareho búšenia metalovej hudby na začiatku cez tlmenú realitu, keď protagonista stráca sluch, až po pocit pokoja vo chvíľach ticha, je jasné, že pri prenose tohto zvuku bolo vytvorených veľa starostlivých detailov. Ale scenár filmu ma trochu sklamal. V konečnom dôsledku je film veľmi originálny a primerane podnetný, no chýba mu niečo navyše, najmä ku koncu, aby to bol skvelý film.7/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Sound of Metal je uveriteľný a smutný príbeh. Smutný v zmysle akéhosi blúdenia, ktoré hlavný hrdina zažíva a s ktorým sa viem celkom stotožniť. Film ako taký, ale robí všetko preto aby emocionálne nevydieral a vývin postáv v tomto smere smeruje skôr k  vyzretosti ich rozhodnutí. V zásade je to film o mentálnej dospelosti ktorej hlavný hrdina čelí, pretože prišiel o niečo veľmi dôležité. V polovici tomu trošku padá remeň ( ale nie kvôli príbehu ako takému). Skôr mi príde, že tie vzťahy v komunite nie sú rozvité do takej miery, aby niektoré emócie boli pre mňa úplne akceptovateľné. Je tam priestor aj na pekné momenty ( bubnovanie na šmíkačke) a nesie sa to ku koncu v pomerne optimistickom duchu. Na filme najviac oceňujem fakt, že ako divák vieme, kam to celé bude smerovať. Vie to aj hlavný hrdina. Ale verí. A tou vierou ( možno naivnou, možno úplne pochopiteľnou) je nám jeho rozhodovanie omnoho sympatickejšie. Príjemný film o nepríjemnej veci. ()

Reklama

NiWi 

všechny recenze uživatele

Poměrně přízemní snímek, který nevytváří velké drama, ale šikovně a nenásilně ukazuje jak se člověk dokáže vyrovnávat se ztrátou něčeho tak přirozeného, jako je sluch. Osobně sem čekal, že se do filmu více promítne skutečnost, že hlavní postava přichází se sluchem také o něco, co ho živí a v čem vidí smysl života. I přesto dokáže snímek lehce přeskakovat mezi pocitem beznaděje a naopak naděje, aniž by musel divákovi vysvětlovat jak se zrovna hlavní postava cítí. Ahmed v hlavní roli určitě dobrý, místy lehce nepřístupný. Dvě hodiny jsou možná trochu moc, jinak ale slušné, citlivé drama s kapkou každé emoce, která koresponduje s vážným tématem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Miluju ten zvuk, když hučí vazba. Začátek tohohle filmu je úžasný. Úvodní skladba parádní. Zbytek příběhu, byť je předvídatelný, je hezký. Jen ten název trochu mate. Film totiž není o metalu. Ani jedno triko, které nosí hlavní hrdina není metalové kapely. Ale to je jen detail, který já spíše uvítal, mám tyhle noise hard core obskurnosti rád. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

No, název filmu je docela zavádějící, takže jsem ani nečekal, že dostanu tak skvělý drama. Má to trochu nezávislýho ducha a hlavně silně pohlcující příběh s výborným zvukem, takže film si vás snadno vtáhne. Riz Ahmed na mě vždycky působil spíš jemným dojmem, tady ovšem na roli trochu pocvičil, takže působí pěkně nařezaně a na tu vzdorovitou roli se hodil dokonale. Film od začátku šlape s tragickým podtextem, ale stejně zůstal na zemi a poslední minutka, to byl uklidňující balzám po té klikaté cestě. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Riz Ahmed se pro film naučil znakovou řeč. Také se pro film učil 6 měsíců hrát na bubny. (SONY_)
  • Scéna, kdy Ruben (Riz Ahmed) učí děti bubnovat, nebyla ve scénáři. (Kuzmik)

Související novinky

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama