Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Hatufim a Kfulim přicházejí Izraelci s další peckou. Tentokráte se soustředí na speciální jednotku Šin Betu (nebo Amanu), která se řídí pořekadlem "na hrubý pytel hrubá záplata" , takže palestinským bubákům nezůstává nic dlužna. Zároveň ale seriál nesklouzává k černobílému vidění světa, takže i Arabové jsou tu vykreslení jako lidé a pohnutky některých z nich divák dokáže pochopit. Dojde i na osobní příběhy několika aktérů, které celý koncept výborně doplňují. Jako další plusy vidím celkové civilní pojetí, zběsilé tempo, které má na svědomí relativně krátká stopáž jednotlivých dílů a samozřejmě tvůrci mohou hřešit na autentické prostředí i výborné herce, kteří v drtivé většině prošli armádou, takže zbraně nedrží jako prase kost. Jestli bych měl někoho z učinkujících vypíchnout, tak je to fantastický Lior Raz v hlavní roli a zakoukal jsem se do Rony-Lee Shim'on coby členky židovského komanda. Dokonalost. 100% ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Realistické, drsné a napínavé, ale ne bezchybné. Sledujeme boj izraelské speciální jednotky (fiktivní, není to ani IDF ani Mosad) s palestinskými teroristy. Seriál není jednostranný, ani černobílý, byť jsou hlavní hrdinové Izraelci, tak palestinské postavy dostávají velký prostor. Člověk z toho celkem pochopí, jak to tam celé funguje, izraelské jednotky, armáda, politika, ale i palestinské tajné služby, Fatah, Hamás a jeho křídla. Seriál není bez chyb a člověk nemusí být zrovna bezpečnostní analytik, aby mu bylo jasné, že realita v izraelských speciálních jednotkách bude asi trochu někde jinde. Viz. časté neuposlechnutí rozkazů, nelogické kroky, přílišná akčnost scén atd. Přes veškeré napětí a akční scény dokáže být série místy dost zdlouhavá a nudná. Osobní rovina mezi hlavními postavami je dost nezáživná a často plačící „drsňák“ Doron mě vyloženě sral. První série super, druhá kopíruje první, tedy dost o ničem, v třetím se dostáváme do Gazy a to má grády a napětí, ale až příliš nerealistický akční závěr to trochu kazí. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

FAUDA se stala mým životem po nějakou dobu. Nikdy by mě nenapadlo, že když jsem kdysi za hlubokého socíku, pořád slýchávala (jako dítě) o napětí na západním břehu Jordánu a potažmo na blízkém východu a o problémech Palestiny s Izraelem a pásma Gazy, že jednou budu sledovat seroš o konkrétních případech. Je to vlastně smutmotristní, že to tak pořád je i když asi v daleko menší míře než kdysi. Musím vysoce ohodnotit neskutečné herecké charisma a chemii mezi herci, které seroš posouvají o několik levlů výše než většina amíckých blockbástrů! Tohle může lidem dát a vysvětlit daleko víc než stokrát psaný novinový článek, který je dnes spíš o "titulku" než o o obsahu. Za mě 100% ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Izraelsko-palestinska laska je nehynuca. Sonda do blizkovychodnych zakuti vasniveho vztahu dvoch nezmieritelnych narodov. Co bolo prve vajce ci sliepka? Kto zacal prvy? Izraelci ci Palestincania? Ani po vzhliadnuti tohto serialu na tieto otazky odpovede poznat nebudete. Nadobudnete vsak istotu, ze tento konflikt s velkou pravdepodobnostou nikdy neskonci :( ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám chybu. Téma i zpracování, na které jsem už dlouho čekal. Naprosto přesvědčivé herecké výkony, charismatické tváře mužů i žen, skvělá kamera, trvalé napětí, jasné motivace, nejednoznačné vyznění. Snad jen nekonečná tolerance velitelů k neřízené střele zvané Doron mě tu a tam vytáčela. 95 % (aktuálně 1345 hodnotících s průměrem 89 %, 47. nejlepší seriál). ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, v roce 1993, poté, co ukončil vojenskou službu, pracoval v USA jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny. (jaaara)
  • Lior Raz, představitel Dorona a spolutvůrce seriálu, se po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 přidal k dobrovolníkům, kteří spolu s vojáky operovali na hranicích s Gazou. Jeho úkolem bylo osvobodit dvě rodiny ze zajetí. (zackof)
  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)

Reklama

Reklama