Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za týden jsem dohnal tuhle chválenou Izraelskou akčně-špionážní sérii, která rozhodně stojí za to. Příběh se zaměřuje na vnitrostátní Izraelskou speciální jednotku Shin Bet, která se infiltruje a eliminuje teroristy z Palestiny. Speciální jednotka je velmi povedená a zaujme, že místo herců zde hrají opravdoví vojáci, kteří si prožili válku, takže profesionalita a autentičnost z toho stříká na všechny strany. Seriál má velmi dobré tempo, dokáže být velmi napínavý, osudový i emotivní, postavy jsou sympatické a čím více času jsem s nimi trávil o to víc bolelo když padla hlava. Každá série má jiného záporáka, což je fajn zpestření a ikdyž první 2 série nenabídly tolik akce, kolik bych si přál, tak 3. série to hravě vynahrazuje. Většinu času se odehrává v děsivém prostředí Gazy, kde proti jednotce čelí Palestinské speciální komando teroristů a tam jsem si mlaskal slastí. Koho baví kultura muslimů, teroristi a zdejší nepříjemné prostředí, tak seriál rozhodně dopuručuji, jelikož na podobné téma nic lepšího nevzniklo. Díky Illionoisce a Morholtovi za tip! Příběh*****, Akce****, Humor**, Násilí****, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: *** Na seriálu mě příšerně iritoval ten idiot s ruční kamerou (a parkinsonem) co musel vše snímat v detailu. Díky tomu jakmile se něco děje nastoupí epileptický záchvat kamery a není vidět nic. Další věc co mi celkem lezla krkem, byl ten počet pokusů o “chycení teroristy”, kdy asi tak v třetí epizodě je jasné, že každý pokud před dvanáctou epizodou (minimálně) bude fail. Prostě scenáristicky ne moc zvládnuté. Dost na pěst byl také nejmenovaný exot s tetováním. Co ten všechno podělal, to bylo až k nevíře. Co musím na druhou stranu vyzdvihnout, je (občas) délka epizody lehce nad 30 minut. Prostě žádná moc zbytečná vata. To samé oceňuji, celkem nevybíravý přístup k postavám. Nikdy nevíte na koho to padne. 2. série: **** Debila za kamerou (s parkinsonem) nevyrazili, takže rozklepaná kamera pokračuje. Scénář už je malinko lepší. Bohužel Doron se chová ještě víc jako pako (a díky jeho debilitám se děj sune dopředu = jeho idiocie je hybnou berličkou scénáře). Jako celek ale série působí dobře (dost pomáhá trvající nestabilita postav - nikdo si nemůže být jistý tím jak dopadne). 3. série: **** Na Faudě mě s narůstající počtem sérií štve asi jediné. Kopírují koncept copy+paste. Takže zaručeně přenesou vše povedené, ale zároveň i to iritující. Prakticky každá série obsahuje několik pokusů, které kopie se neodehrají na konci řady končí neúspěchem. Ani není nutné se stresovat. To samé Doron. Zaručeně, vždy udělá nějakou debilitu, která má následky - někdo jemu blízký umře. Kostra seriálu je tedy nechutně čitelná. A to kazí dojem. Osobně mě taky dost naštvalo některé zvraty (naprosto nelogické).Na druhou stranu, třetí řada byla rozhodně nejlepší co se poměru akce-klábosení týče. 4. série: *** Kostra řady - nečekaně - zcela totožná (tedy až na linku s Gabym, to jsem nečekal). Tedy opět jemná nějaký ultra záporák, kterého je třeba minimálně 2x úspěšně nechytit aby nebyla nuda. Série má momenty co mě vyloženě rozčilovaly. Když se nad tím zamyslím vyhodit z těch 12ti epizod prostředcích 6, byla by to pecka. P.S.: ten závěr byl vyloženě trapnost. ()

Reklama

Ivo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspirován nedávným Teheránem, nahodil jsem si jeho předchůdkyni jako výplň dvou dlouhých mezikontinetálních letů. Ale jo, čas to urychlilo docela příjemně. Je třeba jen opět vyjádřit hluboký podiv nad mozek vymývajícími stupidními aktivitami členů obou agresivních kmenů, kteří neznají nic jiného než se navzájem mlátit, střílet a detonovat (a nad tím, čeho tím chtějí opravdu dosáhnout, už nějak neuvažují, to bychom asi po nich chtěli už moc?). A hlavními vykonavateli těchto permanentních pingpongových aktivit jsou na obou stranách docela slušně narušení psychopaté, včetně našeho hlavního hulícího židovského obézního psycho Drona. Celkově vlastně trošku srandovní a dost málo realistické klišé o tom jak parta pár přiblbých a psychicky labilních kluků (a jedné mužatky) s pistolemi občas v nějakém vraku jen tak vyjede do palestinské přírodní rezervace na lov aktuálního abu padoucha, udělá bum bum různých stupňů úspěšnosti a zase se vrátí domů :) To by bylo ještě ok, ale trošku nudné a otravné byly stále se opakující dlouhé srdcehřivné pasáže plné telenovelovitých keců, hádek, ukolébavek i "vzrušujících" rodinných konstelací (i interkopulací). Nebýt jich, mohlo se to o pár dílů zkrátit a nic by nechybělo. Občas jsem si nebyl jistý jestli ještě mluví arabsky nebo už zase hebrejsky, zní to tak nějak podobně? :) Tři a půl. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva národy, ktoré sa nenávidia najviac, ako sa dá a neutíchajúci – tisícročia trvajúci konflikt na území, ktoré delí len plot (často ani ten). O čo vlastne bojujú? O ten kúsok púšte? Seriál nám predstavuje Izrael ako krajinu, ktorá žije „západným“ spôsobom života a Palestíncov, ako teroristov, ktorí to dokážu dotiahnuť naozaj ďaleko – najlepšie k samovražednému útoku. Možno sa divákom bude zdať tento pohľad príliš čierno-biely, ale treba vyzdvihnúť, ako je seriál natočený. Preniknete na miesta, kam sa ani netúžite ísť pozrieť, jednotlivé postavy vás nadchnú. Dvaja nepriatelia. Jeden má svoje presvedčenie a vieru, aj druhý. Každý z nich má v srdci zvyky a tradície svojho národa. Jeden má svoj súkromný svet (rodinu, ženu, priateľov), aj druhý. Obidvaja milujú nadovšetko svoje deti. Jeden sleduje druhého. Politické, náboženské a osobné pohnútky na oboch stranách. A bolesť, ktorá bolí rovnako na oboch stranách. Často doplácajú nevinní. Skvelá práca kamery, zábery dronmi vierohodné, dobrý, napínavý scenár a herci na jednotku. Nevedela som sa dočkať ďalšej časti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála seriálov, kde by mali herci povinne nosiť dresy alebo aspoň nejakú vlajočku. Prepáčte, ale ako mám ja laik rozpoznať, kto je Žid a kto Filištínec, keď aj tak tam majú všetci handry na hlave a rovnaké nosy? Bežný človek ich naozaj nemá šancu rozlíšiť, jedine podľa osobitých mravov. Napríklad keď vidím, že si muž bije hlavu o múr alebo ma osloví “Shalom, nechcel by si výhodnú pôžičku?“ tak mi hneď jasné o koho ide. Podobne je to aj s druhou stranou, keď človek počuje Alah akbar hneď mu príde na um, o koho asi ide, hoci sú to väčšinou posledné slová, ktoré v živote počul. Nanešťastie v tomto seriáli je týchto príznakov málo, človek sa môže etnograficky stratiť a nechápať, prečo sa tie dva národy vraždia. Veď sú si toľko podobné, aj keď treba uznať, že Arabi sú výbušnejšej povahy. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)
  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)
  • Lior Raz, představitel Dorona a spolutvůrce seriálu, se po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 přidal k dobrovolníkům, kteří spolu s vojáky operovali na hranicích s Gazou. Jeho úkolem bylo osvobodit dvě rodiny ze zajetí. (zackof)

Reklama

Reklama