Reklama

Reklama

Srdce v Atlantidě

  • USA Hearts in Atlantis (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Fotograf Bobby Garfield dostává zprávu, že jeho přítel z dětství Sully se zabil při autonehodě. Vydává se na jeho pohřeb do Bostonu a doufá, že tam potká Carol Gerberovou, poslední z partičky tří nerozlučných jedenáctiletých dětských přátel. Na pohřbu se dozvídá, že Carol je již také po smrti. Vzpomínky na mládí ho vedou k domu, kde bydlel. Je to již stará polozbořená ruina, ale dětství bylo nezapomenutelné: Bobby žije sám se svou matkou a ta pronajme první patro domu Tedovi Brautiganovi. Zatímco matka je vždy zaneprázdněna, hlavně sama sebou a svou prací, Ted začíná brát Bobbyho pod svá křídla. Vzniká mezi nimi vztah jako mezi otcem a synem. Brzy se ukáže, že Ted má jakousi telepatickou schopnost číst v myšlenkách a částečně ji předá Bobbymu, když se ho občas dotkne... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

tron 

všechny recenze uživatele

Ste melancholicky a prehnane nostalgicky založení diváci, ktorých prenasledujú spomienky na detstvo, je vám ľúto, že sa ten zdanlivo zázračný čas už nikdy nevráti a občas máte pocit, že vám život uniká pomedzi prsty? V takom prípade sa tešte, lebo Scott Hicks síce nie je druhý Rob Reiner (PRI MNE STOJ!), ani Frank Darabont (VYKÚPENIE Z VAZNICE SHAWSHANK, ZELENÁ MÍĽA), ale inak mu spisovateľ Stephen King "ide" tiež dobre. Príjemne atmosférickému filmu by prospela dlhšia minutáž, ale ak ste aj vy viac zameraní na melancholického Kinga, než ako na toho hororového, prižmúrite oči nad niekoľkými nedostatkami (slabý príbeh, vlastne sa tu až na koniec skoro nič nedeje a všteko je "len" o postavách, vzťahoch a dialógoch). Radšej sa dobrovoľne necháte unášať príjemnou atmosférou a kvalitnými hereckými výkonmi (nielen David Morse a Anthony Hopkins, ale i deti). ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dílčí scény s Hopkinsem jsou výborné, ale oproti atmosférické předloze je to slabota. Z metaforických můžu ve žlutých pláštích (tak zní i původní název povídky) jsou agenti federálního úřadu a návaznost na ságu Temná věž scénář zcela ignoruje. Zůstává tak pouhá kostra o dospívání, která sice funguje docela slušně, ale celek nenadchne. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dívat se na film, jehož předlohu jste chvíli předtím dočetli, je takový hodně zvláštní. Na jednu stranu je neuvěřitelné až magické to zhmotnění postav, poznávání známých scén a dialogů, na druhou stranu je až příliš patrné, že film za knížkou dost ztrácí. To, co dokáže dobře napsaná kniha, to prostě není film schopen ve většině případů napodobit. Srdce v Atlantidě není špatný film, má dobrou hudbu, tajemnou atmosféru a silné momenty, ovšem se znalostí knihy to nedokáže tak zapůsobit, a proto nemůžu hodnotit víc než třemi hvězdami. 65% ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

King sa veľmi rád hrá s detským pohľadom a perspektívou. Neviem, ako je to možné, ale zdá sa, že ten 69-ročný chlapík jej veľmi dobre rozumie. No popri detskom hrdinovi a Hopkinsovi, aka kúzelnom deduškovi film zabúda na ostatné. Na vyhrotenejšie situácie a precíznejšie budovanie atmosféry. Namiesto anglických autorov by som sa radšej dozvedela viac o tajomných mužoch ktorí prenasledovali Hannibala. Nečítala som knihu, neviem na ktorej strane sa stala chyba - či sa stratil King vo svojom príbehu alebo Hicks vo svojom filme. Je to škoda, pretože ústrední hrdinovia sú veľmi sympatickí. No sympatie nezabránili môjmu zmätenému pocitu na konci. Čo presne mi bolo sprostredkované? Posledné čarovné leto, kedy bol Bobby Garfield dieťaťom. No to čaro už mi sprostredkoval Rob Reiner so štyrmi chlapcami. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Bobby Garfield se vrací do míst, kde prožil celé své dětství s přáteli Sullym a Carol. Také nachází dům ve kterém žil, a osvěžuje si příběh tajemného nájemníka, který nějaký čas v jejich domě bydlel. Ted Brautigen (Anthony Hopkins) se za těch pár měsíců stihl Bobbymu stát - pokud ne téměř otcem - tak velmi dobrým přítelem... Film by byl docela fajn, kdybych - bohužel - již dříve nečetl knižní předlohu Stephena Kinga (mimochodem jedna z mála, které nejsou hororové). Film bohužel zpracovává jen první část knihy, ostatní okázale ignoruje (možná čekal Hicks na přijetí tohoto filmu veřejností a kritikou, a pak by případně zbytek dotočil jako pokračování?). Na druhé straně musím uznat, že se Hicksovi podařilo docela dobře zvolit obsazení jak Teda Brautigena - Anthony Hopkinsem, tak i mladého Bobbyho Antonem Yelchinem. A jako plýtvání hereckým talentem bych nazval obsazení Davida Morseho do role "staršího" Bobbyho... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • V nekrologu, který obdrží dospělý Bobby o Sullivanovi, se píše, že zemřel při hromadné autohavárii. Tak skutečně zemře i v knize a přesné okolnosti jeho smrti rozebírá povídka „Why We´re in Vietnam“ (česky Proč jsme byli ve Vietnamu, vyšlo též ve sborníku Srdce v Atlantidě). (Othello)
  • Scéna, kdy se Bobby hádá se svou matkou, protože udala Teda, byla přepsána na přání Antona Yelchina. (Othello)
  • V knize i scénáři Bobby útok na Harry Doolina plánoval úmyslně, režisér se ale bál, že by tím hlavní hrdina ztratil sympatie diváků, a tak ho zmlátí pouze v sebeobraně. (Othello)

Související novinky

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Reklama

Reklama