Reklama

Reklama

Rabbit Proof Fence

  • Austrálie Rabbit-Proof Fence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (88)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Na mňa to po emotívnej stránke moc nezapôsobilo, myslím, že na vine je hlavne réžia, pretože námet s utekajúcimi deťmi a neprávosťami páchanými na domorodom obyvateľstve ma vždy vedia chytiť za srdce. Chcelo to len iné spracovanie, lepšiu muziku, viac dramatických situácií a napätia. Niečo z toho prišlo až na záver, žiaľ. U mňa lepší priemer. 65/100 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které jsem vždycky chtěla vidět - líbil se mi název a taky účast Kennetha Branagha, název "Rabbit Proof Fence" je stále v pohodě, Kenneth se občas mihnul obrazem, ale navíc jsem dostala jen rozšíření obzorů - věřte nebo ne, o existenci králičího plotu ani o úřady kontrolovaném míšení ras v Austrálii v letech 1931-70 jsem neměla ponětí, a tím taky končí výčet plusů, přičemž se nemůžu vytasit ani s vyloženými mínusy, možná i bohužel, třeba by s viditelnými chybami nebyl film tak zoufale suchopárný. ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu mě pálila chodidla, jako bych šla bosa po vyprahlé australské poušti společně s hlavními představitelkami... Velmi sugestivní. A Kenneth Branagh zahrál toho fanatika oficiální "rasově ředící" propagandy fakt skvěle odporně. Když pak posloucháte zpětně např. na BBC vyprávění lidí přímo touto propagandou zasažených, jdou vám z toho slzy do očí... Za zmínku stojí i soundtrack k tomuto filmu z "pera" Petera Gabriela - hlavně když v bonusech vysvětluje, jak dosáhl zvláštního zvukového efektu tím, že protáhl frekvenci zpěvu jednoho australského ptáka. V normální frekvenci zní jeho zvuk neškodně, leč zpomaleně nepříjemně děsí... ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Doslova mně iritují filmy, v nichž zajímavý a znepokojující námět zahluší přehánění a tendenčnost. Často výborné zpracování je pak zbytečně snižováno černobílým viděním světa - za všechny třeba Mullanovy PADLÉ ŽENY. Trochu jsem se před zkouknutím RABBIT-PROOF FENCE obával stejného prohřešku. O to větší bylo mé milé překvapení. Mohu s klidem v duši konstatovat, že v případě tohoto snímku se "zjednodušené a (byť s dobrým úmyslem) zkreslované pojetí světa" nekoná. Phillip Noyce předkládá civilní a uvěřitelný příběh, v němž grázlem není nikdo zbytečně a kde ti na "špatné straně barikády" nenosí všudypřítomný zlý výraz, neříkají automaticky zlé věci nebo přinejmenším při jejich hláškách nenaskakuje zlověstný tón. Phillip Noyce prostě podává příběh tak, jak se mohl skutečně odehrát. Druhou stranou mince je fakt, že to snímku může pro některé ubírat na zajímavosti, spádu či atraktivnosti. Nepříliš bombastický příběh však dává o to více prostoru pro hru s obrazem (výborná kamera) a zvukem (vynikající Peter Gabriel). A toto se Noyceovi povedlo na jedničku. Shrnuto a podtrženo: Realisticky zpracovaný příběh o tom, že "rasová čistota" nebyla vždy jen doménou Hitlera & comp. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film z Austrálie, ktorému sa donedávna dokonale darilo vyhýbať sa mi. K. Branagh hraje dôležitú úlohu, ale nemá veľa priestoru. Celý príbeh sleduje trojicu miešaných detí, ktoré po úteku z tábora majú dlhu cestu. Rasistický program v krajine sa držal dosť dlho, zrejme sa ľudstvo po druhej svetovej vojne nepoučilo. Ale čo sa čudujeme, v Amerike to s černochmi bolo podobné. Krásna a drsná príroda Austrálie je silnou stránkou tohto filmu a to, že je natočený podľa skutočnej udalosti zvýrazňuje jeho výpovednú hodnotu. Film 80%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Žena, která inspirovala Rabbit-Proof Fence, zemřela ve věku 87 let v Jigalong. (Macik1982)
  • Motiv útěku neprovázel jen dění před kamerou. Everlyn Sampi, představitelka Molly, v průběhu natáčení dvakrát uprchla. Jednou byla nalezena v telefonní budce, kde se snažila sehnat lístky do Broomu, města v severozápadní Austrálii. (-bad-mad-wolf-)
  • Film měl premiéru v Jigalongu, kde sídlí komunita, do níž se dívky po svém útěku vracely a kde dosud žijí jejich rodiny. Promítalo se venku. (-bad-mad-wolf-)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno