Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pár měsícu jsem Hitche neviděl a docela se mi zastesklo po jeho režii, ak jsem neváhal a sáhl na Shadow of a Doubt, čím jsem tak nějak ukončil jeho eru nejslavnejsich filmu, protoze tohle byl ten posledni, ktery jsem nevidel. Asi jsem hodně náročný Hitchofil, proto mi tohle zase tak brilantní nepřišlo, režie bezchybná, Cotten - i když i není nejbližší - byl přesný, ale příběh měl pár trhlin, občas mu chybělo nahuštění atmosféry, které by noirku slušelo, scénář byl místy hodně překombinovaný a závěr trošku divný. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na pána Alfreda veľmi jednoduché a bez väčšieho napätia. Vzťah krásnej Charlie a strýka Charlieho mi spočiatku klal oči ... dosť divný bol ... ku koncu sa nám ale strýko pekne vyfarbil a pripravil nám pár prekvapení. Ak nešlo do tuhého, tak atmosféra bola veľmi príjemná. To isté platí aj o hudbe. 3,5* ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typický Hitchcock, míněno dobrém slova smyslu. Silná zápletka, precizní provedení, žádná hloubka. Odsýpá to a velmi dobře se na to kouká. A Joseph Cotten je rozhodně jeden z nejméně využitých herců Hollywoodu, protože tuhle roli si "dal" znamenitě... Škoda, měl dostat víc příležitostí. Když vidím prkno-Granta v každém druhém "přeživším" filmu z té doby, je mi smutno... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byla jsem s údivem zaražena a zároveň překvapena, když jsem v programu zjistila, že film režisérské legendy Alfreda Hitchcocka bude vysílán na stanici Prima Cool. Snímek černobílý, z let čtyřicátých a poměrně v přijatelné vysílací hodině. A na Primě. Nechápala jsem:) Nu což, byla jsem potěšena a večer jsem se tedy pohodlně usadila k obrazovce a nechala se unášet příběhem. Začátek filmu je rozehráván poměrně nenáročně, avšak i přes tento dojem v sobě již dává tušit pomalé, ale znatelně budované napětí, které vyvrcholí závěrem. S příjezdem strýčka Charlieho do Santa Rosy pak začíná ten opravdový thriller, při němž jsem byla velmi napjatá a přinutil mě pocítit i mírné záchvěvy strachu. Výborná kamera, krásná a sympatická Teresa Wright a chladně elegantní Joseph Cotten. A silný hudební doprovod. Napínavý výlet do dávných let v podání mistra Hitchocka. Tehdy to musel být pro obecenstvo hodně silný zážitek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Joseph Cotten je tak sympatický, až je nesympatický, alebo naopak, ako chcete. Pomerne jednoducho nastavená zápletka, ktorá zo svojej jednoduchosti dokáže ťažiť. Je to on, nie je to on, odhalí ma...atď. Jedná sa o Hitchcockov jeho najobľúbenejší film. Môj určite nie, nato má vo svojej filmografii iné perly. Pre mňa v rámci jeho tvorby priemer, čo znamená v celkovej filmovej tvorbe svojej doby vysoký nadpriemer. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hume Cronyn se před kamerou objevil vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Hitchcock, který měl podepsanou smlouvu s Davidem Selznickem, natočil film pro studio Universal. Selznick za to dostal 150 000 amerických dolarů, z čehož připadla Hitchcockovi třetina. I tak to byl pro něj výrazně vyšší honorář, než na který byl zvyklý z předchozích filmů. (ČSFD)
  • Teresa Wright v interview v roce 1959 prohlásila, že právě tento film je její nejoblíbenější. (Witta)

Reklama

Reklama