Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja to dám za plný počet aj Hitchovmu filmu, ktorý nie je až tak známy a s ktorým by asi ako nový tvorca dieru do sveta neurobil. Mňa ale zápletka vrcholne bavila a film sa mi páčil v detailoch a vďaka nedopovedanému záveru, ktorý ale dáva po chvíli premýšľania zmysel. Ak si teda dobre spomínam. Film dávala STV 2 v rámci prezentácie Hitchovej tvorby dokonca dvakrát a nevynechal som ho ani na ten druhý krát. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký netypický Hitchcock, plný inteligentného čierneho humoru okolo trmy-vrmy s úbohým nebožtíkom, o ktorom si skoro všetci mysleli, že ho zabili a tak ho stále vyhrabávajú a potom zakopávajú a potom zase vyhrabávajú... Pritom bolo všetko inak, ale to sa divák dozvie až na konci, ktorý sa aspoň trochu ponáša na rukopis tohto režisérskeho velikána. Na druhú stranu ale musím priznať, že ma to až tak nechytilo, hlavne kvôli tomu, že je tu dosť slabších miest, ktoré ma nudili. Lepší priemer. 65/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

Reklama

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Vždycky mě přitahovaly kontrasty a chtěl sem se oprostit od tradic a klišé. S Harrym jsem prostě vytáhl melodrama z černočerné tmy a rozprostřel jéj na slunci.¨ F. Truffaut. Alfy si přečetl román J. T. Storyho a napadlo ho, že by z toho mohl být zajímavý film a předal ho spisovateli J. M. Hayesovi, aby z něj udělal adapci pro plátno. Story se svým nakladatelem prodali práva k filmu za 11 000 dolarů a, až když byla smlouva podepsána, zjistili, že kupcem byl slavný hollywoodský mistr hororu. Jeden z producentů H. Coleman, objevil 20-tiletou S. MacLaine na jevišti v muzikálu The Pajama Game. Po představení šel za ní do zákulisí a představil se jako zástupce Alfyho a studia Paramount. Druhý den na to se už Shirley učastnila kamerové zkoušky na Harryho, svůj první film. Důležité bylo najít vhodnou lokalitu, barevně i scénicky atraktivní, a tak se Coleman vydal pátrat do Nové Anglie. Našel jí v okolí města Stowe, ve státě Vermont. Bohužel filmařům práci stěžovali silně deště. Natáčení interiérů na zbudované scéně v tělocvičně místní školy tudíž nebylo lehké kvůli neustálému bubnování kapek na plechovou střechu. V jednom interview z roku 1955 se Alfy nechal slyšet, že s Harrym si chtěl ověřit svou tezi, že americké publikum dokáže vnímat i humor méně explicitní než ten, jenž je mu obvykle nabízen. Byl přesvědčen, že divákům, nedělá problém příjmout zcela nové ideje, pokud jim jsou podávány skrze srozumitelné postavy. Kromě zkoušky diváků na nekonveční humor byl Harry experimentem také v tom, že představoval film, který se netočil kolem nějáké stár. Alfy cítil, že se známou osobností by film vůbec nemohl fungovat. Premiéra filmu se konala také ve Vermountu a výtěžek z ní byl věnován obětem místních povodní... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

I na Hitche mimořádně bizarní svět mikroměstských cyniků a přesušený morbidní humor zjemňovaný podzimními barvičkami mi chvílemi připadal naprosto neodolatelný a chvílemi ve své jedinečné podivnosti konstruovaný až moc důsledně, po anglicku rezervovaný až do odtažitosti od diváka i od lidských vlastností, z kterých si střílí. Mám pocit, byť ne jistotu, že v určitém rozpoložení bych si to mohl nehorázně užít, ale protentokrát, i s přihlédnutím k síle jiných mistrových kousků, zůstanu s hodnocením při zemi. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

STrašně roztomilá černočerná komedie točená v barvě. Podstatou filmu je reakce kohokoliv kdo právě přijde do styku s mrtvým Harrym. Všichni takové "setkání" s mrtvolou považují za naprosto všední věc. Velkým kladem jsou tradičně velmi dobří herci v čele s začínající Shirley MacLaine a samozřejmě samotná režie MISTRA. Záporem je hmm jednoduchost děje. A ne každému takový druh humoru sedne. Na to musí být trochu nostalgická relaxační nálada. Navíc já sám pochybuju že se na Harryho ještě někdy podívám ikdyž se mi líbyl. Oddochovka na jedno zkouknutí se slabšími 4 hvězdičkamy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Jeden z Hitchcockových nejoblíbenějších vlastních filmů. (Kulmon)
  • Jeden z producentů H. Coleman objevil 20iletou Shirley MacLaine na jevišti v muzikálu "The Pajama Game". Po představení šel za ní do zákulisí a představil se jako zástupce Alfreda Hitchcocka a studia Paramount. Druhý den na to se už Shirley učastnila kamerové zkoušky na svůj první film. (Epistemolog)
  • Poslední film Philipa Treuxe. (Kulmon)

Reklama

Reklama