Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (110)

Flego 

všechny recenze uživatele

Celým snímkom sa vinú ako červené nite práve tragické udalosti všetkých rušňovodičov, ktorí počas svojej kariéry neúmyselne zabijú na koľajniciach mnoho ľudí... Balkánska koprodukcia ponúkla čierno-čiernu komédiu o svojskom stárnucom rušňovodičovi a jeho adoptívnom synovi. Film má zvláštnu atmosféru, netradičný humor a prijateľnú minutáž, takže pôsobí veľmi osviežujúco. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Měli jsme na základce spolužáka, který bydlel na vlakáči a byl z rodiny nádražáků. Smrděl jako drezína, ve výtvarce vždycky maloval vláčky, i když téma bylo třeba drátkování, a v autoškole prý jednou na přejezdu zahnul na koleje, aby byl dřív doma. Když navíc vyrůstám v zemi Českých drah, těžko můžu mít vlaky spojené s něčím jiným než s komedií. Tady se klidně mohlo víc tlačit na pilu, od hitu letošního Febia jsem možná čekal větší břichobol. Na druhou stranu, všechno vykompenzovala Nina Jankovičová. Ta když se objevila na scéně, musel jsem si držet jazyk, aby nešel oblizovat plátno. Čteš tenhle komentář a vypadáš jako ona v tomhle filmu? Prosim tě mi napiš... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Strojvůdce, ten těžký chleba má. Žije s řadou pomyslných křížků lidí, kterým jeho hnací monstrum sebralo život. Stárnoucí Ilija se snaží, aby chlapec Sima prchající z dětského domova nedopadl stejně. Jednou totiž u něj přespí, a ač není schopen chlapci v průběhu let vyjádřit lásku, už v jeho skromném příbytku zůstane až do maturity. Vzhlédne se v Ilijově povolání, ten ovšem nechce slyšet o tom, že by i hoch žil s údělem svého zaměstnání. Na jedné straně tedy chladný chlap ze staré školy, přímý a neústupný, na druhé snílek, který touží po laskavém slovu i pochopení. Vyprávění je to rozpustilé, herci jsou přesní, nechybí nadsázka, ironie i několik milých momentů. Zamrzelo každopádně, že si snímek nedrží po celou stopáž stejnou kvalitu. V určitý moment se humor jakoby zastaví, i příběh lehce zmonotónní. Tři až čtyři kousky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa je toto viac smutný, než veselý film. A asi som čakal, že sa na tom budem viac smiať. Nemôžem povedať, že by som sa nezasmial ani raz, alebo niečo podobné. Celkovo komédia funguje a je tam pár momentov, ktoré skutočne stoja za to. Občas hláška zarezonuje a človek sa od srdca zasmeje. Občas sa zase zasmeje menej, no pre mňa film najviac vyhráva vo svojich dramatických momentoch. Toto sú vynikajúce postavy, ktoré človek chce sledovať, chce ich poznať a prežívať s nimi svoj čas. Plus nemôžem toto okomentovať bez toho, aby som nepovedal, že Nina Jankovic je proste kus. A rozhodne pôsobí príjemne a rád by som ju niekedy videl v niečom znovu. Film je hlavne o vzťahu Ilju a Simeho, ktorý rozhodne zaujímavým je. A podľa mňa je to aj presne to, o čom film aj byť má. Ale ako som spomenul, aj ostatné postavy sú skvelé. Či väčšie, či menšie, chcel som ich sledovať a poznať. A to je zárukou vynikajúceho filmu. Okrem toho je tu aj pár skutočne vizuálne pekných momentov a film je dobre natočený. Nemyslím si, že je to pre každého, možno by to mohlo byť na môj vkus trošku vtipnejšie, no dramatické momentky to podľa mňa vynahrádzajú. Čeknite si film a zhodnoťte sami. Hodnotenie: A- ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film pracuje s hodně zajímavým motivem, který je ale strašlivě brzy vyčerpán a po zbytek doby v podstatě už jen recyklován. A je to s podivem, jelikož téma opakujícího se usmrcování lidí, za které ale nejste zodpovědný, je opravdu hodně neobvyklé a celkem vzácné téma. Deník strojvůdce začíná jako černohumorná komedie, bohužel právě s postupujícím časem se mění v něco, co postrádá nápad a především asi dobrý scénář. Sem tam přijde sice nějaký moment k zasmání, ale film zůstává emočně prázdný a plochý a pochybuji, že si na něj za nějakou dobu vůbec vzpomenu. 5/10 ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama