Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalá agentka FBI a nyní inspektorka španělské policie Amaia Salazar (Marta Etura) je pověřena vyšetřováním vraždy čtrnáctileté dívky, jejíž nahé tělo bylo nalezeno v lese nedaleko města Baztan. Tělo mrtvé dívky bylo v nezvyklé poloze, vlasy i tvář omyty, ohanbí vyholeno a na její klín někdo položit malý koláček. Navíc se na mrtvole našla směsice různých zvířecích chlupů. Amaia se tak po letech vrací do rodného kraje, kde bude muset čelit vlastní pochmurné minulosti. S některými členy rodiny se totiž nerozešla v dobrém. Během vyšetřování se ukáže, že musí jí o práci sériového vraha. Před několika týdny totiž byla nalezena jiná mrtvá dívka, která byla zavražděna podobným způsobem, jen na jiném místě. Ale co je horší, vrah řádí dál, obětí přibývá. Zkušená policistka musí čelit nejen nátlaku svých nadřízených, ale musí se postavit i duchům ze své minulosti a zároveň brát v potaz legendu o mýtickém strážci lesa… (SOLOM.)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (51)

Hugomil 

všechny recenze uživatele

Na zdejších komentářích je úžasné to papouškování. V jednom z prvních komentářů se napíše, že scénárista má v zálibě mytologii a nacpal jí tam příliš mnoho a nevhodně. A to samé odsuzování už jede v jednom komentáři za druhým...Kdyby alespoň jeden ze zdejších "fundovaných" kritiků přečetl knihu podle které to bylo točeno, nejspíš by jeho komentář zněl trochu jinak. Scénárista naopak z mytologie vypustil naprostou většinu a taktéž i z dětství a rodinných problémů rodiny Salazarových. Ve filmu tak zcela zůstala parádní tajemná atmosféra, vyšetřování a jen okrajově mytologie a flashbacky do dětství komisařky Salazarové. Film je naprosto parádně zpracován, herci skvělí a stopáž ideální. Kéž by se zfilmovala i další dvě pokračování z knižní trilogie Baztán. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Typizovaný produkt. V sprievode burácavej hudby. Tá navodzuje "pravé emócie" publiku presne v momentoch, kde je scenár menej než priemerný. Poskytuje aj ochrannú clonu krimi príbehu. O diabolskom zle, útočiacom na tých najnevinnejších - na dievčatá v začínajúcej puberte. Všetko zasadené do hôr a vidieka. Lesom sa pohybuje akýsi mytologický baskický tvor. Okotom - Kokotom, či ako sa ten bazmeg volá. Možno je páchateľom on! Lebo vraždy sú záhadné až hrôza! A na ohanbí každej dievčiny - jaj - je chutný miestny koláč. Samozrejme, že zlo je rodinne prepojené na mladú vyšetrovateľku. A tak je priestor aj na retrospektívy. A že majú čo do činenia s múkou z toho mňam koláčika! No a takýto je celý film, až do finále. A samozrejme dôjde aj na jaskyňu s kvapľami a záhadou. Lebo však síce všetko je dopovedané do žmrti-žmrte, ale nejaké to mysty ostať musí, lebo doba si žiada. Napriek dĺžke a barlám scenára je to v pohode usledovateľné. Takže rezultát? Štandardizovaný produkt. Posledné poznámky: vo filme tak často a husto prší, že ostáva až s podivom, že nedošlo na potopu. Na druhej strane je produkt moderný, a vo filme sa nefajčí. Pretože klasika v drvivej väčšine podobných filmov býva: v každom prší a zároveň sa fajčí. Doba sa však mení: žiada si viac vody na úkor dymu. ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je nesmírně důležité sledovat celou trilogii postupně, ta návaznost je hodně důležitá pro pochopení všech souvislostí a faktů. I tak si ale nedovolím hodnotit výše, protože víc než zápletkou jsem byla zaujatá atmosférou provinčního starobylého městečka v horách a nikdy nekončícím deštěm... Ztráta času to ale rozhodně nebyla. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, mytologie kolem chlupatce z lesa každopádně nedotažená, zbytečná, působící spíš jako berlička k některým dějovým nesmyslům. Jinak atmosféra ponurýho Baskicka perfektní, nikdy mě nenapadlo že ve Španělsku (v kombinaci s tímhle https://www.csfd.cz/film/363324-mokrina/komentare/ ) tolik chčije, permanetně. Ale asi jo. Připomnělo mi to atmosférou Purpurových řek. Zmasakrovaný místní holky maj v rozkroku položenej koláček (fakt jsem to tej nepříjemnej bábě z lokálního pekařství přál že ho ochutnávala a nevěděla kde ležel) ale hlavní vyšetřovatelka je tuctová nuda, stejně jako její parťák. O půlky už začnete tušit odkud vítr vane, ale pořád doufáte, že za všechno může tajemný monstrum v lese. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scenárista, řekl bych, udělal s knižní předlohou, co se dalo, aby vypadal příběh zajímavě a měl jakous takous logiku. Mystična bylo tak akorát, je příjemně v pozadí a naštěstí není dovysvětlené, protože pak by to ztratilo jisté kouzlo. Kamera je rovněž vynikající. Problém však mám se stopáží, která je zbytečně nadměrná a film tak obsahuje, zvláště ve střední pasáži, hromady hluchých a zbytečných míst, jistou nedůvěryhodnost v postupech samotného vyšetřování, a konečně i nijak zajímavou hlavní hrdinku, která mi byla prostě nesympatická a její chlad a odstup mi nepřipadaly jako něco, proč si ji oblíbit a fandit jí. Navíc v 18. minutě jsem si řekl, jen tak z prdele a z daných náznaků, kdo je vrah a proč zhruba vraždí, a ejhle, ono to fakt tak bylo, jen to všem trvá další hodinu a půl, než na to také přijdou. Takže celkově i zklamání z jalové zápletky, vhodné tak na jeden díl doktorky Kellerové nebo nováckých Specialistů, ale ne na dvouhodinový a něco celovečerák. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve španělské autonomní provincii Navarra, zejména ve městech Pamplona, Elizondo a také ve vesnici Baztán. (Trajektt)

Reklama

Reklama