Reklama

Reklama

Atomoví filmaři

  • USA Atomic Filmmakers: Behind the Scenes
USA, 1999, 52 min

Režie:

Peter Kuran

Hrají:

William Shatner (vypravěč)

Obsahy(1)

Jejich jména se v závěrečných titulcích nikdy neobjevila. Pro Armádu Spojených států amerických totiž natáčeli pokusy s jadernými zbraněmi. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokument vznikl prakticky jako hold práci skupiny dokumentaristů, kteří zaznamenávali zkoušky jaderných zbraní v době, než došlo k jejich zákazu. Vzhledem k tomu, že absentuje takový ten aktivistický moralistní tón, je výsledek o to zajímavější, protože není možné tvůrce podezřívat ze snahy o laciné ovlivňování a strašení militarismem a přitom je to hrozně účinné v odhalení deformace psychiky vědců, vojáků a vůbec všech zúčastněných na horečném zbrojení a vývoji zbraní hromadného ničení. Když uslyšíte věty typu "Vzbudili mě a řekli, že budu natáčet přímo v epicentru výbuchu, ale klid, nálož exploduje 3,5 km nad zemí." "Jaké budu mít ochranné prostředky?" zeptal jsem se. "Pochopitelně žádné," tak z toho všeho mrazí a vnímáte tu šílenost celé epochy státníků i generálů. Celkový dojem: 65 %. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Další z příjemných dokumentíků s atomic age tématikou. Tento rutinně popisuje práci studia Lookout Mountain (archiv je na webu nuclearfilms.org) a různých aspektů snímání nukleárních explozí mimojiné k výrobě podobných kouzelných filmečků, od technických a bezpečnostních náležitostí po vzpomínky tehdy účastněných kameramanů. Tuna fascinujících záběrů hřibů je samozřejmostí. [seznam atomic age dokumentů u mě v Deníčku] ()

Reklama

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o dokument zachytácajúci prácu filmárov a prakticky celého oddelenia v Hollywoode, ktoré sa zúčastnilo na natáčaní veľkého množstva pokusov atómových, ale aj vodíkových bômb... Podľa záznamov a údajov aj z tohto dokumentu muselo byť jadrových skúšok obrovské množstvo, niektoré z nich si môžete pozrieť práve v tomto dokumente... No ak vám ide iba o pohľad na atómový hríb, tak si radšej nájdite iný dokument... ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

"Dokumentátoři v dokumentu" .. jemné zmínění 3D záznamu, experimentování s barevným filmem pomocí emulzí a stereofonním záznamem. Nic záživného vyjma pár pohledů do zákulisí filmového studia Lookout Mountain. ... a když jsme po testu slezli ze stromů a opadla voda, přiletěl se na nás podívat pilot a když zjistil, že žijeme tak letěl dál ... ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Dokument pracuje s atraktivním tématem, ale je založen pouze na málo viděných záběrech a proto nemá tak silnou informační hodnotu! Unikátní záběry vážně stojí za to. Kameramani určitě zaslouží uznání. Příjemná jednohubka, která pojednává o trošku jiné filmové historii. Jedinná pořádná informace zní: "Studio Lookout v letech 1947-1969 vyprodukovalo více než 6500 filmů". [60%] ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama