Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

Stein92 

všechny recenze uživatele

Konečně svoboda. Totalita padla. Ivan vypadl z naší dobré vlasti (Pokud jste komunisti tak to dál nečtěte). Přes 40 let se nám mezi zuby vytvářela tak nehezká slova na účty soudruhů okupantů. Chuť pošpinit komunistický režim. Zesměšnit ho. Chytit ho a aniž bychom se píchli, tak ho poplivali. A přesně to udělali hrdinové z České Sody. To není jenom satirický pořad. Je to náš názor, na dobu od roku 1948 (resp. 1968) do 1989. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V našem právním státu si nikdy nikdo nemohl beztrestně říkat to, co si myslí. Jsem šťasten, že jsem mohl být v určitém časovém období přítomen tomu, že to někdo zkusil. A srandovní na tom bylo to, že trvalo poměrně dost dlouho, než se "neomylným" podařilo pořad zlikvidovat. Film není tím zcela nejlepším, co ti blázni vymysleli, ale jako výraz uznání za tehdejší odvahu nemohu hodnotit méně než pět, i když objektivně to takovou hodnotu nemá. ()

Reklama

Liathfaol 

všechny recenze uživatele

Petr Čtvrtníček má jednu neuvěřitelnou vlastnost. Jediné nevinné slovo, či jediná prostá věta se promění v jeho podání v drzou a neskonale vtipnou záležitost. No. Pravda občas se pohybuje na hraně vkusu, ale nikdo nikoho tento pořad sledovat nenutí. A pokud ano, tak by dotyčný měl zavolat Iljovi Hurníkovi, že na rokycansku honili ptáka, zraněného čápa. No. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Smiať sa na ČESKEJ SODE dnes a pre človeka, ktorý tú dobu a politiku nezažil, je proste nemožné. A že je to práve poňaté z oblasti tej politiky, je už samo o sebe dosť zarážajúce, pretože väčšina toho išlo úplne mimo mňa. Tieto skeče z aktuálnej doby sú smiešne, ale pre ľudí, ktorí v danej dobe žili. Ani náš Kredenc nebudú ľudia o 20 rokov chápať. V tom celom tkvie moje nízke hodnotenie. Nemecké vsuvky vtipné, aj keď sú vlastne trápne. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Počáteční díly byly trochu rozpačité, ale čím novější díl, tím lepší. Parodie na reklamy však nezklamaly téměř nikdy ("Už žádný drahý opravář" - tu skutečnou reklamu opravdu nesnáším) a později ani parodie na TV pořady, snad nejlepší ze všech byla ta na Risk, parodující tehdejšího moderátora, naprosto prkenného I.Vyskočila. Další lahůdkou byly dialogy z Profesionálu přimíchané do Inženýrské odysey. ()

Zajímavosti (6)

  • Název je narážkou na „dostat sodu“, v přeneseném slova smyslu to znamená dostat za vyučenou, to proto, aby se dotyčný zklidnil. A proč sodu? Soda bikarbona má schopnost tlumit rozbouřené trávení, tak proto. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno