Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

LINKIN 

všechny recenze uživatele

S timhle filmem mám jedinej problém, nevim totiž o mnoha lepších způsobech jak strávit válku, nežli na lodi se spoustou jídla, cigaret, ginu a jednou slečnou na nějaké ty seuxální hrátky. A pokud by žena nechtěla nebo nedejbože mi vylila všechen gin do řeky, tak jí hodim krokodýlům a basta. Bogart kvůli tý koze pěkně vymněknul. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

John Huston byl muž mnoha žánrů a do filmové kinematografie se zapsal několika nezapomenutelnými filmy. Vysloužil si několik Oscarových nominací (proměnil však jen jednu) a to dokazuje jeho režijní kvalitu. Ze svých herců dokázal dostat maximum a ti za oplátku dostávali Oscary za herecký výkon. Příkladem může být Bogart, který získal ocenění za herecké ztvárnění inženýra Charlieho v Africké královně. Tahle Two men show on the boat je romantická komedie jak vyšitá. Mezi dvěma lidmi, kteří si z počátku nesednou, se začne něco dít... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Takmer po celý čas sledujeme príbeh dvoch spriaznených duší splavujúcich rieku v Afrike aby mohli potopiť Nemeckú loď Luisu v priebehu 1.svetovej vojny. Príbeh je priamočiary bez odbočiek ale ústredná dvojica Humphrey Bogart a Katherine Hepburn ťahajú svojimi zápletkami pútavo dej do predu. Je to veru v celku moc nápaditý projekt, pri ktorom sa na tú jednoduchosť vďaka hereckým výkonom ani nudiť nedá. /80%/ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart jako smradlavý bezďák a Katharine Hepburn jako intenzivně nesympatická puritánka? Zajímavé výchozí pozice pro dobrodružnou romantiku na počátku druhé světové války v zapomenuté džungli. Právě postupný vývoj charakterů staví Africkou Královnu na vyšší úroveň, neb ten jinak primitivní a přímočarý příběh o nebezpečné cestě po řece za marným cílem krom toho moc manévrovacího prostoru nenabízí, a navíc i to ukrutně deus ex machina finále už dnes neprojde zdaleka tak hladce jako před sedmdesáti lety. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika s příchutí exotiky. O kvalitě obsazení netřeba pochybovat, zato scénář je na tom prachbídně. Což mě mrzí, jelikož John Huston je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších filmařů a Bogart... Bogart je kapitola sama pro sebe. Za celý film se naprosto nic nestane a Africká královna tak pluje odnikud nikam. Nebýt výtečné chemie mezi ústřední dvojicí, tak nevím čím by tento snímek zaujal. A i to kouzlo mezi Bogartem a Hepburnovou je přítomno pouze v originálním znění, jelikož uječený tuzemský dabing je v případě tohoto filmu zcela k nesnesení. Za tři * je to v rámci společné tvorby Hustona a Bogarta, jinak s ohledem na ostatní filmovou tvorbu jasné čtyři hvězdy. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)
  • Robert Morley (reverend Samuel Sayer) odehrál celou svou roli v ateliéru. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno