Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd, ale ve chvíli, kdy na ostrůvek Key Largo zaútočí hurikán a Edward G.Robinson začne vyšilovat, nemá to chybu. Bogart tu má opět několik perfektních hereckých akcí a Bacallová jeprostě úžasná:-) Za zmínku samozřejmě stojí vyinikající dialogy. Pořád nechápu jak je možné, že toto období, konkrétně film-noir, dokáže člověka tak strhnout. Zdá se mi, že je to tím pomalým odhalováním motivací některých postav. V hereckých výkonech se mísí živočišnost a přirozenost s teatrálností, a dohromady to funguje skvěle. Zůstává mi rozum stát. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Key Largo je film, po ktorom ma asi nejaký čas bude v mojich nočných morách strašiť tvár Edwarda Robinsona. Skoro sa ani nechce veriť, že občas so svojim výzorom dokázal vytvoriť aj "normálnu" postavu. Pozrieť si film v kine, nikto by ma nepresvedčil, že vonku nezúri hurikán a že nie som na nejakom zabudnutom karibskom ostrovčeku. Tých dialógov bolo v interiéroch hotela možno až príliš, zmena prostredia tak nastala v ten pravý čas. Netušil som, ako z toho Frank dokáže vyviaznuť, ale scenár si s jeho zapeklitou situáciou podaril obstojne. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výborná, chvílemi trochu melancholická dekonstrukce filmu noir a klasických hollywoodských gangsterek. Vždy hodně oceňuji filmy, ve kterých se postavy a děj nechovají očekávaným způsobem a chytře pracují s očekáváním diváka a zavedenými pravidly žánru. A právě to dělá z Key Largo nadprůměrně zajímavý noirový thriller. Hrdina se nechová jako typický hrdina. Pochybuje, dokonce se v jeden okamžik zachová zdánlivě jako slaboch. Hlavní záporák to samé. Jeho expozice je natolik netradiční, že ho divák vlastně může i litovat a svým způsobem mu fandit. Femme fatale neexistuje. Je zvláštním způsobem rozdělená na 2 přítomné ženské postavy, přičemž každá z nich dekonstruuje archetyp femme fatale jiným způsobem. Nora je pouze normální ženou s normálními pocity a emočně silným pohledem. Lauren Bacall je stále osudovou ženou, ale najednou v jiném, realisticky laděném úhlu pohledu. Claire naopak zlidšťuje pohled na ten klasický typ svůdné děvky, která se nebrání alkoholu a chlapům. Moment, ve kterém se za slíbený alkohol ztrapňuje hudebním číslem, to dokládá ze všeho nejlíp. Prostě už odzvonilo gangsterům, kteří chtěli všechno a všechno dostali, odzvonilo všem svůdným Gildám a odzvonilo hrdinům, kteří prostě byli hrdiny, aniž by o tom museli přemýšlet. Nakonec, všichni jsou jen lidé, a když přijde tropická bouře, je jí jedno, koho najde pod střechou hotelu. Je zajímavé, že Huston přivedl na svět takhle zajímavou reflexi žánru, který v té době vlastně ještě nebyl mrtvý, ba stále aktuální. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)
  • Lionel Barrymore v čase natáčania filmu trpel pokročilou artritídou (viditeľné na prstoch rúk) a bol skutočne priviazaný k vozíčku. Z tohto dôvodu má scéna, keď starý pán Temple v hneve vstáva z vozíka a pri snahe napadnúť nenávideného gangstra padá na zem, veľmi silný emotívny náboj. (beso74)
  • Gaye Dawn (Claire Trevor) spieva pieseň "Moanin' Low". Táto pieseň bola populárna na začiatku 30-tych rokov v podaní speváčky Libby Holman. (beso74)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno