Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (244)

Jordan 

všechny recenze uživatele

je zvláštne, že tieto noirovky s humphrey bogartom majú také čaro... neviem prečo... nie je tam akcia, nie je tam sex, nie je tam napätie... je to ukecané, v podstate o nič nejde... niečo magické je asi v tej hustonovej réžii, niečo hypnotické v tých slovných eskapádach a spôsobe, akým ich podáva pán bogart a definitívne "niečo" v ňom! a peter lorre tu je úžasný! ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart. Filmový elegán klasického Hollywoodu. Asi to byl osud, že právě on vstoupil do historie herectví zfilmováním detektivky Dashiella Hammetta, které se později dodatečně stalo zakládajícím kamenem žánru filmu noir. Literární předloha spadá do doby Velké hospodářské krize. Motiv získání bájné sošky Maltézského sokola bylo tehdy mocné fluidum působící na masy nezaměstnaných chudáků v městských ulicích. Film vznikal až za války a síla samotného námětu již byla v době natáčení do značné míry překonána. Přesto. Hodnotit dnes tyto filmy je problém. Doba je jinde, točí se jinak, hraje se jinak. Chce to vcítit se do dob minulých a vnímat minulost s pokorou. Jako odměna se vám pak může dostat nejen kvalitní detektivní příběh, ale i poznání radostí světa našich dědů a babiček. 73% ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Poslední noirko mě silně zklamalo, takže jsem tuhle bombastickou drogu na chvíli vypustil, a až Maltezácký Sokol mi zase vrátil mojí oblibu do tohohle žánrů. Co si budeme nalhávat, Humphrey Bogart je jasnou zárukou úspěchu, jeho herecké výkony byly vždycky stabilní a jeho charismá vždycky zářilo na míle daleko. V roli cynického a bezstarostého soukromého detektiva zase zazářil stejně, jako v Hlubokém spánku, kde se zápletka trošku opakuje, tentokrát však bez zmačkaného pláště a nerozžehlené košile, ale upravený a neodolatelný jako v Casablance. Roli jeho "vyvolené" dostala na starost Mary Astor, která mi ovšem vůbec neseděla a zařadil bych ji dobou tak o deset let zpátky, vzhledově i výkonem, připadala mi hodně prkenná a plná mechanického opakování. Bogartovi nikdo nevyrovnává, ani opěvovaný Peter Lorre, který svým "vlažným" výkonem mě nijak nepřesvědčil a spíše boural atmosféru napínavého noirka. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Napínavé, stylové, tajemné i zábavné... co více si přát? Z filmařského hlediska vážně nic. Ve svém žánru se jedná o vrcholný exponát. Přesto však pevně doufám, že na mně atmosféra filmu noir nezanechá vážnější stopy. Copak to mám zapotřebí procházet se po světě s cynickým šklebem, čekaje, kdy na mě nejbližší přítel, sestra nebo soused vytáhnou bouchačku? Kdo mě zachrání z téhle chamtivé noirové paranoie? Včelko Májo, pospěš mi na pomoc. Večerníčku! Medvídku Pů! Gumídci! Všechny dobré bezelstné duše, stůjte dnes při mě a chraňte mé sny před maltézskou noční můrou. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Původní sokol je dnes vystaven ve filmovém muzeu studia Warner Bros. (džanik)
  • Film na plátna poprvé přivedl anglického herce Sydneyho Greenstreeta (1879-1954). Greenstreet vážil nějakých 150 kilogramů a pro jeho roli Kaspera Gutmana muselo studio připravit zcela nové kostýmy. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno