Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O samozvaném králi, který uvěřil, že může být Bohem. Megalomansky výpravné, okázale velkolepé ... a vrcholně nezábavné, přičemž obyvatelé království Kafiristan jsou zcela zbytečně vylíčeni poněkud znevažujícím způsobem. Není to ani za mák vtipné - spíš ubohé ... a snímku to jednoznačně ubližuje. Nepotřebuju sedět víc než dvě hodiny u televizní obrazovky jenom proto, abych si potvrdila, že čím výš se v honbě za mocí a za mamonem vyškrábeme, tím horší nám hrozí pád ... 2,5* ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, ale hlavně svou poetikou nejkrásnějších dobrodružných filmů, který jsem kdy viděl. Kdyby nebyl úvod trochu rozháraný a zkratkovitý, byť rozumím, že to byl dobový styl vyprávění, tak by to putovalo do mé absolutní topky, takhle to zůstane bodík pod ní. Moc tu zajímavosti z csfd nekopíruju, ale tato mne zaujala: "John Huston chtěl tento film natočit už dlouho předtím. Nejdříve v padesátých letech, kdy měli hlavní postavy hrát Clark Gable a Humphrey Bogart. Nedlouho poté se rozhodl, že do rolí obsadí Burta Lancastera a Kirka Douglase a nakonec měli hlavní role ztvárnit Paul Newman s Robertem Redfordem. Newman ale nakonec odmítl a doporučil Hustonovi dvojici Connery - Caine. " Proč nemohly vzniknout všechny 4 filmy? :-D Connery, Caine a Plummer, to je prostě továrna na charisma a docela mne pobavilo, že jedna z hlavních postav je Kipling sám. :-) A nevěděl jsem jakou exotickou kočku měl, pořád má, Michael Caine za manželku. Z dnešního pohledu mne celkem děsí jedna replika vzhledem k tomu, že se to odehrává kdesi na blízkém východě: "svrhneme je, dosadíme svého krále, toho pak taky svrhneme a zemi vydrancujeme" nepřipomíná vám to něco? 9/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni dobrodruznej film, ale v dnesni dobe by se neco takovyho uz asi natocit nedalo, protoze tady nejsou zadny megalomansky bitvy. Celej pribeh je spis soustredenej na dva hlavni hrdiny, pricemz Caine postupne ustupuje do pozadi. Nastesti se film muze oprit o perfektni vykony Cainea a hlavne Conneryho, ktery jsou sice podvodnici, ale zaroven velky sympataci, takze jim clovek fandi. Navic tvurci vybrali fakt zajimavy lokace. No a samotnej pribeh nikde nedrhne, je zajimavej a misty vtipnej, akorat skoda, ze hned na zacatku tvurci vykecaj, jak to dopadne, celkove slusny 4*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Huston, Gladys Hill .. Výborná adaptace Rudyard Kiplinga. Těžko však říci jak by tento skvělý příběh dopadl bez pánů Caine & Connery, protože mě jejich výkony od slabšího začátku (u)držely u filmu a na konci jsem byl hodně spokojen. 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Štvorica, v zložení Kipling, Huston, Connery a Caine by mala byť zárukou kvalitného filmového zážitku. U mňa nepostačovala na viac, ako na mierne nadpriemerné hodnotenie. Presne tak, ako u predtým videnej Bitky o Britániu (napriek rozdielnosti oboch filmov) nenašiel som nič, čo by ma obzvlášť zaujalo a ukotvilo tento film v pamäti. Dobré výkony hlavných predstaviteľov a skúsenú réžiu Johna Hustona považujem za samozrejmosť, očakával som však aj niečo navyše. A navyše som dostal iba chvíľkovú nudu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Karroom Ben Bouihovi, který ve filmu ztvárnil nejvyššího kněze Kafu Selima, bylo 103 let, když natočil tento svůj první a jediný film. Když se pak ve filmu viděl, shledal že bude žít navždy. (Javert)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)
  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno