Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jede sem 5 Afghánců! Teď jde jen o to, jak zařídit aby zbyli 3 mezci a dva živí Britové! ´´ --- Film pojednává o časech, kdy nad impériem jménem Británie slunce nezapadalo. Vlajka královny vlála v Kanadě, nad velkou částí Afriky, nad Novým Zélandem, Austrálií a Indií.  Přesto svět té doby obsahoval na mapách ještě hodně bílých míst a byli to právě často Angličané, kdo pro slávu koruny a poznání umírali v mrazu na  Antarktidě, mizeli beze stopy v tropických deštných pralesích, hledajíc bájná města či prameny řek, nebo mapovali pohoří Himaláj... A právě jedno takové neznámé místečko se rozhodnou kolonizovat (a vydrancovat) dva vysloužilí vojáci. Přístup k domorodcům mají na svoji dobu celkem tolerantní, byť na ně i tak nahlížení jako na lidi, které potřebují pevnou ruku aby fungovali. (Mimochodem ono to platí dodnes a kde tomu tak není zůstal z kdysi z prosperujících zemí jen binec). V hlavních rolích se blýskne trojice hereckých es, přičemž Plummer v roli Kiplinga se filmem jen mihne. Hlavní role má Connery s Cainem a ti si to užili naplno.  Navíc v uniformách jim to fakt seklo, hlavně Connerymu. Mně se tyhle britské červené uniformy vždy moc líbily a ty bílé přilby, prostě super... :-).  Jenže Kafiristán (dnes součást Afghanistánu) byl tvrdý oříšek i pro dva všemi mastmi mazané armádou prošlé Brity.  Afghán je Afghán. To zjistila jak britská armáda, tak sovětská a nakonec i ta  americká....  Film mne bavil, humor tam byl příjemně anglický jak to mám rád. A ty nádherné scenérie... Jsem zvědav co teď zbude z mocné Great Britain... Teď když Alžběta II. nedrží žezlo na zbytkem rozdroleného impéria poválečnými dekolonizacemi přibývá snah přes ujištění předních zástupců o osamostatnění. Až se trhne Austrálie, Nový Zéland a Skotsko (které už ty snahy mělo), zůstane z kdysi hrdého a mocného impéria jen ten ostrov... Dávám za 4 pozlacené šípy! * * * * ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"He wants to know, are you gods?" "Not gods, Englishmen. Which is the next best thing."     Poriadne uletené dobrodružstvo dvoch bláznivých postavičiek, v skvelom prevedení Seana Conneryho a Michaela Cainea. Okrem hereckých výkonov a humoru môžem ešte vyzdvihnúť výborný záverečný úsek odohrávajúci sa vo "svätom meste" (Sikandergul). ktorý má aj napriek prítomnému humoru celkom mrazivú atmosféru. Inak ale film dosť kolíše, čo sa pútavosti týka, žiaden nový Lawrence z Arábie sa proste nekoná. A ani hudba ma teda nijako neohúrila, k tej lawrenceovskej má veľmi ďaleko, hoci autor je ten istý (Maurice Jarre). Je zaujímavé, že od Johna Hustona som už videl 11 filmov a hodnotil som ich takmer navlas rovnako - skoro všetky sú dobré (3 hviezdičky), ale žiaden výborný (4 hviezdičky), Len jediný film sa z toho vymyká a tým je výborná Africká Kráľovná (1951).     "Now, the problem is, how to divide five Afghans from three mules and have two Englishmen left over." ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, ale hlavně svou poetikou nejkrásnějších dobrodružných filmů, který jsem kdy viděl. Kdyby nebyl úvod trochu rozháraný a zkratkovitý, byť rozumím, že to byl dobový styl vyprávění, tak by to putovalo do mé absolutní topky, takhle to zůstane bodík pod ní. Moc tu zajímavosti z csfd nekopíruju, ale tato mne zaujala: "John Huston chtěl tento film natočit už dlouho předtím. Nejdříve v padesátých letech, kdy měli hlavní postavy hrát Clark Gable a Humphrey Bogart. Nedlouho poté se rozhodl, že do rolí obsadí Burta Lancastera a Kirka Douglase a nakonec měli hlavní role ztvárnit Paul Newman s Robertem Redfordem. Newman ale nakonec odmítl a doporučil Hustonovi dvojici Connery - Caine. " Proč nemohly vzniknout všechny 4 filmy? :-D Connery, Caine a Plummer, to je prostě továrna na charisma a docela mne pobavilo, že jedna z hlavních postav je Kipling sám. :-) A nevěděl jsem jakou exotickou kočku měl, pořád má, Michael Caine za manželku. Z dnešního pohledu mne celkem děsí jedna replika vzhledem k tomu, že se to odehrává kdesi na blízkém východě: "svrhneme je, dosadíme svého krále, toho pak taky svrhneme a zemi vydrancujeme" nepřipomíná vám to něco? 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrodružný príbeh a zároveň alegória na princípy drsného britského imperializmu zašlých časov. To nejde dokopy s trochou nadsázky, striedania odľahčenejších scén s tými drsnejšími, keď sa hrdinovia stávajú antihrdinami a nemáte občas prečo s nimi sympatizovať. Ako je ľahké zfanatizovať dav, na to nám stredoeurópanom vôbec netreba nejaký historický dobrodružný rozprávkový filmík, my to vidíme celé dvadsiate storočie v priamom prenose doma a môžeme sa tak ľahko identifikovať s divochmi veriacimi v božstvá, ktoré majú namiesto krvi oheň. Lenže keď ich oni odhalia, urobia s nimi krátky proces, my si aj keď sú nám všetky podvody našich samozvaných bohov jasné, necháme ďalej srať na hlavu. Trochu som sa dostal mimo film, takže k nemu ešte doplním poznámku o krásnej výprave, vďaka ktorej dostáva štyri hviezdy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je cestománie podle mého gusta. Průvodci po neznámých krajích jsou tentokrát Caine a Connery a dělají to sakra dobře. Se svým pověstně koloniálním gentlemanských přístupem vyrazí objevovat nové kraje, v nichže se Connery prohlášen za Boha stává králem. Ti dva si to dávají skvěle a film téměř nemá hluché místo. Pro Angličany to asi musí být ještě daleko zábavnější...85% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama