Reklama

Reklama

High Life

  • Německo High Life (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí společně v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro kterého byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členové posádky vězňů – odsouzenců k smrti. Pokusní králíci poslaní na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastní také lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se společně přibližují cíli – černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat. Filozofická sci-fi režisérky Claire Denis o hledání podstaty lidskosti ve vesmírných kulisách. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (103)

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Důmyslný trest doživotí pro skupinu odsouzených, doživotí ve vskutku nadpozemských časových i prostorových mantinelech; v jistém ohledu trest jako výsada, jíž se nedostalo jiným pozemšťanům (trest balancující mezi slůvky nadlidský a nelidský). Ale jaké východisko najít pro nevinné dítě? Denis dokázala mé filozofické neurony pěkně rozdivočit, což se letos ještě nikomu nepovedlo. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Na začátku teda víme, že se něco stane a všichni umřou. Kromě Monteho a jeho dcery. A přes brekot a pár flashbacků (ta mrtvá holčička, kdo jí měl na svědomí, potom si to člověk domyslí, ale proč tam nebylo trochu od každého z lodi...), které jsem nepochopila, se dostaneme do minulosti, jak se tam ty dva ocitli. A je pravda, že celá ta pointa není špatná. Pokud si čtěte obsah. Potom přijde jeho provedení a tam šlo do tuhýho. *** Protože tenhle film má v sobě dvě mise. Chápu, že vězni tam jsou na experimenty. Tak jsem doufala, že ty, co mají hledat alternativní zdroje energie jsou v jiných lodích, ne ti samý. (No tak nic, no...) Což dobře ukázala ta scéna s pokusem o znásilnění. Přeci jen, chtěla doktorka králíky, dostala prasata. Jenže co bylo potom mi přišlo vyloženě jako násilý na efekt. (Jak chlapec dopadl.) Ale celkově jsem nepochopila, co tím autorka chtěla říct. Protože kdyby na té lodi byli normální lidi, tak dobře. Ale kvůli lidem, kteří se toho účastní, to bylo celý divný. (Ale potom by zase našel rozebrat ten vztah otec/dcera ve vesmíru vzhledem k tomu, jak a proč byla počata.)*** Problém je asi v tom, že se autorka tak moc snažila být umělecká, že zapomněla, že umělecký film může vypadat i jinak než plný násilý, které nedává smysl ("prostě proto" není důvod) a scén, které nejdou uchopit. Navíc mi přišlo, jako kdyby autorka sice přišla s dobrým námětem, ale jako kdyby následně nevěděla, jak to ukočírovat a nejednou bum, změna žánru, aby jí to hrálo do karet, bum, další změna žánru, aby to dávalo smysl. Tedy, jí. Mě ne. *** Vlastně se mi líbil pouze konec a začátek. (Malá/velká Willow a její vztah s tátou i přes to, v jaký pekelný díře se spolu ocitli, s myšlenkou, že tam stejně umřou.) To uprostřed bylo prostě jenom divný...a nemohu se zbavit dojmu, že to bylo divný jenom proto, že mi nesedl způsob vyprávění a protože ve filmu bylo několik věcí, které mi nedávali smysl, a potom nebyly vysvětleny. (Mmch, to byl medvěd nebo co v tom boxu? Proti gustu...ale i tak fuj!) Nebyl to ale špatný film, jenom si hned po jeho shlédnutí neumím přestavit, že bych viděla znovu. (Podle komentářů jsem myslela, že to bude horší.) *** Film mi byl doporučen společně se snímkem ve svitu měsíce. Druhý film se mi vážně líbí víc, ale tady dávám tu třetí hvězdičku za Pattisona. Co se mi možná líbilo nejvíc byl ten paradox toho, co může být na jedné lodi ve stejný moment. Ten opak těch drsných událostí v podobně zahrádky, která byla tichou krásou v těch sračkách, které se děly ve vesmíru... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Skúsime to cez vesmír. Starší hit pesničky Tublatanka počula francúzska umelecká (artová) režisérka i povedala si: "Prečo nie?". Na rozdiel od slovenskej hardrockovej kapely ma však dokázala len uspať. Čo zase nie je tak zlé v dnešnej dobe nespavosti. Lenže jej sa to podarilo po každých 20 minútach. A tak raz po prebudení sledujem bábätko, nežný vzťah otca k nemu, úvahy, prečo sa na to nevybodol, druhýkrát retrospektíve scény - trochu vysvetľujúce, trochu tajomné. Nuž a po treťom zobudení ma oblejú fyziologické tekutiny spojené so zrodením. Materské mlieko na prsiach aj vankúši, menštruačná krv na vankúši, semeno obradne nesené v miske z doktorkiných rúk, krv prýštiaca z nosa, zalievajúca vnútro prilby skafandra. Tublatanka v pesničke hovorí o tom, ako krásky na lodi porodia deti a dúfa, že možno niekde existuje vo vesmíre naša šťastná planéta. Claire Denisová vo filme dala porodiť dieťa kráske z lode a dospieva k záveru, že spásnou planétou je čierna diera. Koniec života alebo začiatok zrodenia. Ako si to vezmete. Poznámka: Záverečná pieseň pod titulkami silno pripomenula skladby z albumu 9 Easy Pieces and Other Songs (Zoon Records 1992) od Ivana Csudaia a Martina Burlasa. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nabízelo by se napsat, že je to divácky nevstřícný, místy až nepříjemný film. Pro Avataristy a Marvelisty, kteří se považují za znalce sci-fi, to musí být velmi nestravitelný kousek. Ale pravdou je, že High Life je natočený s neobyčejným citem pro atmosféru a načasování. Že je velmi zajímavě obsazený a ta kontroverze není samoúčelná. Stejně tak si nemyslím, že jde o kosmoart. Je to zvláštní příběh, o tom žádná, ale filozofické sci-fi? To snad ani ne. Spíš film o podivném experimentu. Jako sci-fi má hodně chyb, které ale nejsou důležité, protože autoři nechtějí řešit technické aspekty, ale lidské jednání v extrémních podmínkách. Když se High Life tak zastávám, líbilo se mi to? Ne, většinou ne, ale rozhodně nemůžu tvrdit, že je to špatný film. Je to jako kdyby se někdo, kdo nemá rád horory podíval na Saw. Asi by pak napsal, že to nebyl jeho šálek kávy. No a já bych řekl, že High Life je šálkem kávy jen pro velmi omezenou skupinu filmových fajnšmekrů. Sice se za něj tak úplně nepovažuju, ale s každou další minutou po dokoukání ve mě zraje pocit, že je High Life velmi nedoceněný. PS: bylo zajímavé vidět Juliette Binoche v tak podivné roli. Weronika Wachowská je tady castingová perla, díky níž je závěr až mystický. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní sci-fi, které ovšem dalece přesahuje možnosti i schopnosti tvůrců. High Life je ve své podstatě hluboce filosofickou záležitostí o lidské sexualitě, rodičovství a touze přežít za jakýchkoli podmínek. Tyto ingredience by se v rukou jakéhokoliv schopného režiséra a scénáristy proměnily v zajímavě řešenou delikátní záležitost, která by v širším kontextu filmů se stejným zaměřením obstála bez problémů. Bohužel, režisérka Claire Denis do tohoto ranku zřejmě nezapadá, jelikož snímek je přeplácaný a neuvěřitelně natažený, přičemž se bezcílně potácí od jednoho bodu k druhému, což vyústí ve velmi nevýrazné rozuzlení. Ve finále tedy dostanete extrémně dlouhý a nezajímavý snímek, jehož postavy a poselství Vás vlastně nebudou ani moc zajímat. A to je vážně velká škoda. PS: Za zmínku ovšem stojí úchvatný vizuál černé díry, na který se zejména na televizi se 4K rozlišením kouká opravdu krásně. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Původní scénář byl dlouhý jen 30 stran – velká část rozhodnutí a změn proběhla při natáčení. (ČSFD)

Reklama

Reklama