Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklad na stříbrném jezeře reloaded 2016 za slabší tři hvězdy, protože oproti prvnímu dílu mírný pokles kvality. Co se mi ale líbí je vývoj Old Shatterhanda ikdyž z něho tady udělali zloděje. Zdejší zobrazení cesty k jeskyni s pokladem se mi zdálo věrohodnější než v šedesátkovém zpracování, ale do kytek to posílal zdejší psychopatický záporák s utkvělou představou převtělování, který mne iritoval jako nějaký hysterik. Herbert Lom byl charismatická extratřída o pět levlů výš. ()

BadAs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

jeste lepší než jednička..ziskani slavných koní i pušek,zajimave pribehy,pribeh sama hokinse a hlavne nčoši a schaterhanda .-) a hlavne desitky zkvelých hlasek krásná hudba a uchýlný záporák,magor.-) indiansky apačský humor je bravurni dlouho sem se na tech suhých hláškách tak nezasmal .-DDD Winnetou samotný ma charizma je uveritelný a lidský ,vtipný škodolibí i zabiják ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Vůbec nepochybuji o tom, že na počátku téhle minisérie stál ušlechtilý záměr přiblížit Mayovy hrdiny dnešnímu divákovi a zároveň i realitě Divokého západu. Ta dnešní realita je ovšem taková, že kdykoli se někdo odhodlá zpracovat již viděný příběh (takže skoro vždycky), filmová studia, potažmo televizní stanice, ze strachu z internetu zplodí produkt bez chuti, v němž je původní vize utopená pod hromadou kompromisů. A tak jsme se dozvěděli, že Sam Hawkens chodil za kur...a (což jsme od jistého věku všichni tak nějak tušili), že Old Shatterhand byl pacifista a ne nepřemožitelný superman, nebo že se Vinnetou rád chvástal. Jenže pak je tu také Nšo-či, která svým oděvem a schopností komunikovat se zvířaty připomíná spíš Sheenu (na rozdíl od ní ale kozy neukáže - konec spoileru), záporák bez charismatu, zato však s psychickou poruchou, nebo provizorní batyskaf, v jehož nevelké vzduchové kapse pokrevní bratři žvaní tak dlouho, že by na to vypotřebovali všechen vzduch z ponorky. Krajina kolem Plitvických jezer je sice pořád krásná, ale pokud má představovat místo z přelomu 19. a 20. století a já ji několikrát za film vidím snímanou z helikoptéry, dvakrát věrohodně to zrovna nepůsobí. Pořád jsem si opakoval, "nečetl jsem to, tohle zrovna ne", jenže když došlo k tomu, že náčelník Apačů, ztělesnění všech ctností, zalhal, definitivně mi došlo, že tenhle Vinnetou nemá nic společného ani s tím filmovým, ani s tím knižním. Abych jenom nehanil, nově pojatý Old Shatterhand/Karel May se mi docela zamlouval, a právě tak i vyobrazení předsudků vůči indiánům, jež byly ve filmech vlastní jen padouchům a postavám, jejichž "srdce byla zaslepena hněvem". To je ale vážně všechno. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel išiel už dosť do komédie (možno až paródie), ale na rozdiel od väčšiny sa mi páčil o kus viac ako predchádzajúci. Možno to bolo značne zníženými očakávaniami, ale mňa bavil aj ten vyšinutý Mexikánec. Vyčítam hlavne to, že tvorcovia ako v tejto časti pozabudli na akciu a tak výsledok pôsobí trochu suchopárne. 6-/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čeho jsem u prvního dílu obával se mi tentokrát, bohužel, dostavilo. Z (alespoň pro mě) nejkrásnějšího příběhu s Vinnetouem nezbylo zhola nic. Celý děj by se nechal shrnout asi tak do deseti minut, blbá scéna je vystřídána tou ještě blbější (z Old Shatterhanda nám protentokrát udělali zloděje), přestřelka je všehovšudy jen jedna a navíc zcela mizerná a hlavní záporák (jakožto celá jeho banda) nedostal do vínku ani za mák charismatu. Za klady mohu považovat snad jen Sama Hawkense se slečnou Bell a Old Shatterhandovu žádost o ruku Nšo-Či (doufám, že to nikdo nebude brát jako spoiler :-)), ale ani tak mi z toho nevyjde víc než 20%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)
  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)
  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)

Reklama

Reklama