Reklama

Reklama

Hranice lásky

  • Česko Konec aféry (více)

Obsahy(1)

Trnitá cesta na dno lásky a žárlivosti. „Toto je deník hluboké nenávisti.“ Tak začíná spisovatel Maurice Bendrix svou nejnovější autobiografickou knihu. „Ale možná, že bych ho nikdy nepsal, kdybych se tehdy oné temné deštivé noci nezastavoval, a kdybych šel dál…“ Jenomže Maurice se zastavil a nabídl Henrymu, s nímž se kdysi znával, že jej schová pod deštník. Obyčejná věta obyčejné lidské slušnosti. Ale v Mauricovi to náhodné setkání probudilo vše, o čem věřil, že se mu již podařilo překonat. Znovu otevřelo tu propast lásky, nenávisti a žárlivosti, do níž se před dvěma lety, po rozchodu se Sárou, zřítil. Znovu se mu začaly vybavovat zlomky těch dní, útržky těch chvil, v nichž zažíval nejvyšší možné štěstí, i momenty bezmezného zoufalství. A on ví, že to musí sám v sobě nějak uspořádat, že se s tím musí vyrovnat, aby mohl žít dál. A proto začíná psát tu knihu… Snímek režiséra Jordana vznikl podle románu Grahama Greena, který v češtině několikrát vyšel pod názvem Konec dobrodružství. Líčí milostné drama dvou charakterově odlišných lidí, v němž významnou roli hraje vedle lásky a nenávisti – jako ostatně u většiny Greenových děl – i víra v Boha. Neil Jordan, který jej natočil podle vlastního scénáře, v něm vytvořil film, připomínající svým tempem a stylizací klasické britské filmy 40. a 50. let. Podařilo se mu v něm dokonale spojit obraz s literárním textem a vytvořit mimořádně sugestivní atmosféru, umocněnou samozřejmě skvělými hereckými výkony všech tří protagonistů. Film získal řadu britských i mezinárodních cen, nominován byl i na čtyři Zlaté glóby a dva Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

castor 

všechny recenze uživatele

On je spisovatel, ona zajatkyní ve vlastním manželství. Seznámili se v neklidném roce 1939, zamilovali se, ač ji miloval ještě ten, který na to měl plné právo. Ona, manžel, milenec. Společně přinášejí jedno netriviální poselství o vyhaslých obětech nudného manželství a vášnivé dvojici mileneckého dobrodružství. Režisér Neil Jordan už mnohokrát dokázal, že umí. Že mu jdou silné látky, podpořené kvalitní literární předlohou (jindy vlastním scénářem) a hereckými výkony. Tady tomu není jinak. Studená atmosféra válečného Londýna je navrch ideálním dalším hráčem téhle partie. Také hudební skladatel Michael Nyman a kameraman Roger Pratt odvádějí skvělou práci, každopádně ty tři hvězdy mi tentokrát sedí tak nějak víc. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Je naprosto pochopitelné, že když někdo lásku projevuje žárlivostí, a smutek nenávistí, že asi nedopadne moc dobře. Maurice Bendrix mi byl, i přes sympatické obsazení, velmi nesympatický. Stejně tak i Sarah, a její ufňukaný přístup k životu. Nevím proč mám takové lidi sledovat, a už vůbec nemám chuť s nimi soucítit. ()

Reklama

Violeta 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě odrovnal ve všech směrech, protože: Dokonale brnkl na moji romanticko-trpitelskou duši lačnou po emocích, bolesti, rozkoši a nevím čem všem ještě, co neodmyslitelně patří k té vytoužené snové lásce a vášni, po které touží snad každá ženská. Možná i chlap, nevím? Perfektní v každém okamžiku, dostal mě příběh a dostala mě Julianne Moore. Doteď pro mě byla jen dobrá herečka a ošklivé káčátko, taková nemastná neslaná ledová královna. Tady na mě působila skoro jako zjevení, ač jsem ženská, nemohla jsem se na ni vynadívat. Dostal mě i Ralph Fiennes, doteď pro mě jen nudný zženštilý typ a strašně se mi líbil i Ian Hart, ten ušák ušatej zahrál roli detektiva-otce z let čtyřicátých tak přesvědčivě, že jsem skoro vrkala blahem. Krásné byly i milostné scény - bylo jich hodně (správně :), ale hlavně! Byly tak minimalistické a přitom tak otevřené a všeříkající, až to bralo dech. Opravdu si nepamatuju, kdy by mě nějaký film dostal tak jako Hranice lásky. Já jsem z tohohle filmu opravdu úplně vyřízená, moji milí přátelé, úplně hotová. Možná je to na tom komentu i trošku poznat.. :) ()

charmin 

všechny recenze uživatele

Mám rada filmy, z kt. mám príjemne zmiešané pocity, v kt. je hlavná myšlienka silná, no treba ju nájsť a správne ju pochopiť. Okrem tohto benefitu má film ešte zopár iných, samotnú charizmatickú Julianne, v spojení s Ralphom, kt. mám síce zafixovaného(neviem prečo:)) ako zlého, a nie zrovna romantického..ale ako výnimka tento film potvrdzuje pravidlo. Krásny (ne)naplnený vzťah plný lásky, vášne, pochopenia, zázrakov, dáždnikov, červeného rúžu, podväzkov, a mnohého iného. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vystavať romantický film ako puzzle film nie je vôbec časté. Jordana možno k tomu viedla predloha, ktorú nepoznám, ale najmä nechronologické rozprávanie, zobrazovanie jednej situácie z dvoch uhľov pohľadu, alebo čítanie z listov milovanej osoby tejto spaľujúcej láske plnej vášne dodáva ešte viac na osudovosti. Nechápem prečo, ale napriek všetkej snahe tvorcov a hercov, ktorým veríme úplne všetko, ma ich príbeh nechal chladným. No možno je tento film až príliš zviazaný svojou snahou o dokonalosť. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Dvě nominace na Oskara za kameru a herečku hlavní role Julianne Moore. (cariada)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno