Reklama

Reklama

Hranice lásky

  • Česko Konec aféry (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Trnitá cesta na dno lásky a žárlivosti. „Toto je deník hluboké nenávisti.“ Tak začíná spisovatel Maurice Bendrix svou nejnovější autobiografickou knihu. „Ale možná, že bych ho nikdy nepsal, kdybych se tehdy oné temné deštivé noci nezastavoval, a kdybych šel dál…“ Jenomže Maurice se zastavil a nabídl Henrymu, s nímž se kdysi znával, že jej schová pod deštník. Obyčejná věta obyčejné lidské slušnosti. Ale v Mauricovi to náhodné setkání probudilo vše, o čem věřil, že se mu již podařilo překonat. Znovu otevřelo tu propast lásky, nenávisti a žárlivosti, do níž se před dvěma lety, po rozchodu se Sárou, zřítil. Znovu se mu začaly vybavovat zlomky těch dní, útržky těch chvil, v nichž zažíval nejvyšší možné štěstí, i momenty bezmezného zoufalství. A on ví, že to musí sám v sobě nějak uspořádat, že se s tím musí vyrovnat, aby mohl žít dál. A proto začíná psát tu knihu… Snímek režiséra Jordana vznikl podle románu Grahama Greena, který v češtině několikrát vyšel pod názvem Konec dobrodružství. Líčí milostné drama dvou charakterově odlišných lidí, v němž významnou roli hraje vedle lásky a nenávisti – jako ostatně u většiny Greenových děl – i víra v Boha. Neil Jordan, který jej natočil podle vlastního scénáře, v něm vytvořil film, připomínající svým tempem a stylizací klasické britské filmy 40. a 50. let. Podařilo se mu v něm dokonale spojit obraz s literárním textem a vytvořit mimořádně sugestivní atmosféru, umocněnou samozřejmě skvělými hereckými výkony všech tří protagonistů. Film získal řadu britských i mezinárodních cen, nominován byl i na čtyři Zlaté glóby a dva Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Steffa. 

všechny recenze uživatele

Příběh, který má duši. Co je správné? Ohlížet se za hlasem morálky..nebo za hlasem svého srdce? Je správné vzdát se všeho a být nešťastný jen proto, že by naše rozhodnutí nemuselo být z morálního hlediska vhodné? Nebo všechny předsudky hodit za hlavu a poddat se citu, který je tak silný, že ho již nemůžeme přehlížet? Inu, co dělat.. Film vás přenese do roku 1939, do Anglie, která je právě ničena válkou. Při bombardování, ve kterém Maurice málem zahyne, složí Sára přísahu, že vztah ukončí, pokud se jejímu milovanému opět vrátí život. Násilné odloučení ale ničí oba dva. Po dvou letech se opět setkávají a jejich vášeň vzplane nanovo. Tentokrát se již na nic neohlížejí a jdou za svou láskou. Zdá se však, že ani to, co jsme považovali za věčné, nemusí mít šanci věčným se stát.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokonalé řemeslo se tu snoubí s virtuózním zvládnutím literární předlohy a neprůstřelnou rekonstrukcí starého tradičního romantismu, který svými kořeny sahá do konce 19. století, tj. do kalendářního počátku století minulého. Unylá směs charakternosti, které není cizí sentiment, a nostalgie po starých "zlatých časech" nezklame a v mnoha ohledech i potěší a snad také zahřeje. ()

Reklama

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Ralph Fiennes a Julianne Moore patří k mým favoritům, příběh mě hodně otrávil. A navzdory tomu, že motivace jednání byla posléze jednoznačně a přijatelně rozklíčována, přece jenom jsem jí nedokázala uvěřit. Nábožensky pojatý epilog pak posunul melodramatický snímek až do kategorie odpadu. No, vzhledem k mým favoritům a působivé pochmurné atmosféře jsem však dílko s pachutí v ústech přece jenom spolkla. Brrr! Maximálně dvouhvězdičková slivka naservírovaná v broušeném křišťálu. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Hranice lásky (za takový český název by měl dostat někdo na zadek) je drama první jakosti s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. Základními stavebními kameny tohoto snímku jsou vypiplané dialogy a umělecké výjevy lásky, které nic a nikdo nepřeje. Julianne Moore je ve své roli naprosto fantastická a přesvědčivá - oscarová nominace byla skutečně na místě. Líbil se mi zvláštní způsob podání příběhu, kdy máte zpočátku trochu pocit, že scény jdou za sebou tak nějak náhodou, flashbacky musíte poznávat, ale v pokročilé fázi je vše vysvětleno a propojeno. Ke konci mě pak zchladil lehký závan fádnosti... ale to už bych chtěl vážně trochu moc. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vystavať romantický film ako puzzle film nie je vôbec časté. Jordana možno k tomu viedla predloha, ktorú nepoznám, ale najmä nechronologické rozprávanie, zobrazovanie jednej situácie z dvoch uhľov pohľadu, alebo čítanie z listov milovanej osoby tejto spaľujúcej láske plnej vášne dodáva ešte viac na osudovosti. Nechápem prečo, ale napriek všetkej snahe tvorcov a hercov, ktorým veríme úplne všetko, ma ich príbeh nechal chladným. No možno je tento film až príliš zviazaný svojou snahou o dokonalosť. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Dvě nominace na Oskara za kameru a herečku hlavní role Julianne Moore. (cariada)

Reklama

Reklama