Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Film je v první řadě o skvělé Miroslavě Šafránkové, která postavu Bláži vybavila pestrou paletou emocí. Ale ani Kachyňova režie rozhodně není nezajímavá. I přes smutný realistický námět ani zde (alespoň v některých scénách) nechybí jeho typická poetičnost. Trošku nechápu to nízké hodnocení. Přijde mi, že je to hodně kvůli autorce předlohy komunistické spisovatelce Marii Majerové a předsudkům, které vůči její knize řada lidí má. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kachyňovi se podařila stylizace prvorepublikového období. Samotný příběh kromě sociální otázky klade důraz na Blážinu samostatnost. Ta se snaží s problémy vyrovnat pomocí hry, citace z Robinsona i scénky s tatínkem, nebo kamarádem vhodně zakomponovány. Pěkný motiv kola - jízdy (krasojízda s V. Dlouhým působila jako profi), vytouženého dárku. Zajímavá role Marie Horákové - do postavy Růženky se pořádně změnila, zatímco Miroslava Šafránková si svůj dívčí půvab uchovala nejen v 80. letech (Básníci), ale i v 90. letech (Arabela, Co teď a co potom?). ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Filmové pohlazení Karla Kachyni, cítila jsem tu něžnost i křehkost mladinké dívčí duše, přitom s obrovským odhodláním žít a touhou po životě.. Petr Kostka v roli tatínka úžasný, půvab Miroslavy Šafránkové je podmanivý a roli Blaženky zvládla na výbornou, líbila se mi i Jaroslava Obermaierová a Vladimír Dlouhý, prostě velice příjemný herecký ansámbl.. Vyhýbala jsem se tomuto snímku, bála jsem se, že bude příliš smutný, moje chyba i omyl.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Překrásná Mirka Šafránková září v této dívčí romanci, jako slunce na modré letní obloze. Petr Kostka je v tradiční roli shovívavého táty a správného chlapa, tak jak to umí nejlépe. Hudbu již netřeba chválit, protože neustálým leštěním zlato na své ceně nezíská, své karáty si totiž nese navěky, děkuji pane Liško. Pan režiser opět staví další díl své diamantové hory československé kinematografie. Tohle je dojemně něžný příběh trápení v atmosféře naší predválečné doby. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trosečnice Bláža uprostřed meziválečné doby zasažené hospodařskou krizí, v úzkém rodinném kruhu zasaženém maminčinou smrtí, zdolává nástrahy na trati dospívání a cestě k samostatnosti... Po třech letech jsem si Robinsonku zopakoval a udělala na mne stejně silný dojem jako tenkrát. Jednoduchý příběh dal pod Kachyňovým uměleckým vedením vzniknout emočně působivému prožitku, v němž trápení se skloubí s něžností, poezií a vnitřní touhou po dobrodružství. Výrazný podíl na tom má excelentní 16-tiletá Miroslava Šafránková, která si ve svém hereckém debutu odbyla svůj životní výkon. ,,Ty jsi nádherný taťka! Ten skromný titul guvernéra je tě nehoden." Krásný, přenádherný film s dětskou duší. 95% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)
  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno