Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hranice se musí střežit před zákeřnými narušiteli, o tom statečný pohraničník nepochybuje. Ujme se postřeleného psa, získá jeho důvěru a posléze díky němu dopadne i nepřátelského agenta, který chtěl narušit mírový život pokrokového našeho lidu. I takovéto historky kdysi natáčel Karel Kachyňa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatný, ale díky filmu Dnes večer všechno skončí jsem poznala že tento film a jiné filmy této doby zkreslují. Toto však nebylo úplně hrůza a psů mi bylo líto. Oni totiž nemohli za to, že jim lidé vymývaly ty jejich neviné hlavičky že mají zakousnout každého chudáka, co jim vleze za hraniční pásmo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

To je celý Sklenčka, zákeřně, ze stínu kuje jeden pikel za druhým. Ale až Ťapka vyroste, jeho rejům bude konec. V malých rolích potěší přítomnost mladých Haničince a Brabce. Bek je jako vždy bodrý až hrůza. Ještě štěstí, že protipól mu dělají Dítě a především Cupák, který i do agitky dokázal vnést kus grácie a duchaplnosti. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Než se z génia Karla Kachyni stal renomovaný a svým způsobem absolutně nezaměnitelný režisér, musel točit bláboly poplatné tehdejší době. I jeho druhý film není výjimkou a příběh o pohraničnících, kteří zodpovědně brání svoji vlast trpí ideologickou nášivkou. Dramatický konec lapení zákeřného nepřítele státu v podání Ilji Racka oslavuje jejich práci a obranu státních hranic. I přesto film má jakous takous dobrodružnou rovinu a cvičením psů pohraničníky aspoň lehce zaujme. Kamera už vystrkuje růžky a probouzí nadějnou budoucí práci Jaroslava Kučery. Líbila se mi i moudrá bačova slova v situaci, kdy k němu přijde zamilovaný mladý pohraničník Pavel Kříž (Eda Cupák) a svěřuje se mu s trably se svou dívkou. Na to mu starý bača odpoví následující slova : "Bolesť je ako búrka, zahrmí a potom zase slnko svítí..." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V první řadě snímek ze života naší Pohraniční stráže, v níž jsou mladí chlapci i ostřílení vojáci trpící zcela běžnými problémy, točícími se především kolem odloučení od svých lásek a otázek poslušnosti a kamarádství. Hlavní zápletkou snímku je příběh vojína Pavla Kříže (Eduard Cupák), který si nepadl do noty s poručíkem Růžičkou (Zdeněk Dítě), - spíš kvůli několika nepatrným malichernostem, ale svou roli v tom hrají i Křížova zasněnost a nepříliš vojenská povaha, která bere velmi vážně známost s Janou (Eliška Kuchařová). Poručík Růžička kvůli svému situování do odlehlé pohraniční oblasti přišel o svoje děvče a svým způsobem zatrpknul. Ke slovu příjde i náznak milostného trojúhelníku této trojice. Kříž má příležitost stát se celým chlapem a vojákem díky historce s nepřátelským škůdcem, který je buď sám převaděčem, nebo jim zajišťuje terén, anebo dokonce slouží záměrům nepřátelských agentů. Tato postava je od začátku ve svém konání velmi nápadná, ale kupodivu se jí dostane dost prostoru k tomu, aby ukázala dokonce to, že o svém počínání není tak úplně přesvědčena. Ocitne se tu i tajemný cizinec, který tahá za nitky - ten symbolizuje to pravé imperialistické zlo ze Západu. Karel Kachyňa se neomezil na slušně dramatické zpracování filmu - pokulhává možná závěrečná akční situace -, dost se věnoval i milým tématům vztahu pohraničníků a jejich psů i lyrickým momentkám šumavské přírody. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Mladý Ilja Racek vypadal zajímavě! Kdyby zrovna netrávil psy, možná bych mu i fandil! Zato Vladimír Hrubý vypadal snad celý život úplně stejně! :-) Film zajímavý, herci jako třeba Eduard Cupák nebo Zdeněk Dítě určitě odvedli svůj nadstandard! Jen škoda, že námět k filmu potom další tvůrci tak devalvovali filmem Černý vlk! ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo aj na stanici Zelená Lhota. (dyfur)
  • Skutočné mená troch vlčiakov boli Blesk, Bojar a Hasso a spolu s nimi aj šteňa Ťapka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama