Reklama

Reklama

Strážci majáku

  • Velká Británie The Vanishing (více)
Trailer 1

VOD (1)

Film Strážci majáku je psychologický thriller inspirovaný skutečnou, dosud nevysvětlenou událostí – záhadou Flannanských ostrovů. Tři muži přijíždějí na šesti týdenní směnu, při níž mají střežit maják na neobydleném ostrově 20 mil od skotského pobřeží. Thomas (Peter Mullan), James (Gerard Butler) a Donald (Connor Swindells) zahájí svou běžnou, osamělou pracovní rutinu. Nedlouho po příjezdu u ostrova ztroskotá veslice s truhlou plnou zlata. Strážci majáku udělají rozhodnutí, které změní jejich životy navždy. (iTunes)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (82)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prostředí majáku, studená atmosféra a herecké obsazení, to všechno bylo perfektní. Samotná báchorka je jednoduchá, ale pokud se tvůrci nechtěli omezit pouze na ponorkovou nemoc, tak příliš možností neměli. Do určité míry vyšly i psychologické hrátky, kdy zejména Butlerově postavě začalo drsně hrabat. Jenže zároveň to bylo z mého pohledu strašně dlouhé a pasáží, kdy se nic nedělo, bylo příliš. Navíc občas mi přišlo chování postav nelogické a především jsem nepochopil, kde se tam vzal ten kluk, který byl pro vývoj děje docela zásadní postavou. Jako celovečerní debut je to OK, ale přeci jenom jsem čekal trochu víc. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Záhada (podľa skutočných udalostí! je to vskutku mrazivá. Trojica strážcov majáka zmizla za tak záhadných okolností, že už sa zrejme nikdy nedozvieme, čo presne sa na temnom ostrove stalo. V r. 2018 podľa toho vznikol film snažiaci sa poskytnúť odpovede. Tie sú samozrejme vycucané z prsta resp. je to jedno z možných vysvetlení, hoci mne sa nepozdávalo (na rozdiel od niektorých iných, ktoré sú v súvislosti s týmto incidentom prepierané častejšie, napr. otrava jedlom, halucinácie a z toho prameniaci krvavý konflikt). Horor nečakajte, je to skôr vyhrotená dráma s 15-minútovou trilerovou, nechutne napínavou pasážou. Herci sú super, rovnako nemožno nič namietať voči pôsobivej ostrovnej atmosfére majáka, v ktorého blízkosti sa 24/7 trieštia obrovské vlny. Scenár ma však trochu nudil a hlavne ku koncu upadal do letargie. Pozitívne vnímam skúsenú réžiu Kristoffera Nyholma (Tajemství Enfieldu, Taboo). ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to snáď nie! Niekto tu tvrdil, že prvých tridsať minút navnadí a že potom to upadne. To je riadna lož. Prvých 30 minút je čistá otupa akéhokoľvek vnímania, potom nasleduje už len klinická smrť. Za Butlera dám aspoň hviezdu, ale keď si predstavím, že by som mal napríklad paralýzu oka a ono by mi ostalo navždy otvorené a niekto by ma pripútal k tomuto filmu, aby som ho pozeral dokola, tak to by som volil radšej trest smrti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Před dvěma lety nedokázala Alicia Vikander rovněž strážci majáku Michaelu Fassbenderovi donosit dítě. Nakonec pomohl kojenecký pláč vycházející od oceánu. Dalo se ale očekávat, že to tak snadné nebude. Jednoduché to rozhodně nebude ani s dřevěným kufrem, který objeví trojice strážců majáku na maličkém ostrově nedaleko pobřeží chladného Skotska. Pochopitelně v něm nejsou knihy nebo vyšívání a jeho majitelé se brzy ozvou. Nejprve se seznámíme s podmínkami, které s sebou život na majáku přináší, užíváme si poměrně slušnou atmosféru, jenže pak naše trio svými chybami „přinutí“ majitele obsahu nalezené truhly konat. Přátelství jde stranou, nedůvěra, svědomí a paranoia mají zelenou, mnohým situacím a volbám hlavních hrdinů jsem ale nevěřil. V druhé polovině navíc všem solidně dochází dech, tempo je mdlé, závěr je za mě průšvih. Dvě až tři hvězdy. Tentokrát jdu dolů, protože moje očekávání bylo někde jinde. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Nikdy neotvírejte cizí kufr, pokud nechcete mít zaděláno na kolosální průser ! Mocný Leonidas, starej Pepek námořník a mladej kokot jsou spolu na samotě u majáku a žije se jim tam celkem dobře. Večer si zabékaj, přeblejsknou majáku světýlko a v posteli pohoňkaj, těšíc se zpátky na pevninu. Jenže předsedo průser ! Kde se vzala, tu se vzala mrtvola neznámýho muže i s jeho lodním kufrem. Po zjištění, že mrtvola neni mrtvá z ní mladej kokot udělá mrtvou mrtvolu a, Buddho div se, chvilku na to otevře naše trojka kufr. A co v něm není? Správně. Gold. Echt gold. Ňákej gold. Cihly zlata představujou pro lidi, co maj celej život holou prdel, velký lákadlo a tak se začnou vymýšlet plány co a jak udělat, aby si cihly užili pokud možno na svobodě. Jenže ouha ! Nyní už mrtvá mrtvola měla pár kámošů - Tlusťocha a debila. A tohle duo samo sebou vědělo, co je v kufru a chtěj to zpátky. Cesta je překvapivě zavede k naší trojici a začne hra - Kdo koho posere. A pak se stane něco tááák překvapivýho, až sem si cákla do trenek, jelikož finální jebnutí a totální pominutí (ne)smyslů jsem čekala fakt od jinýho vocasa. Každopádně sem si závěr užila a vím, že když najdu kufr plnej zlata, tak s hysterickym řevem uteču do piče. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • 26. prosince 1900 loď Hesperus dorazila k Eilean Mor s čerstvými zásobami. Maják byl v provozu rok, ale bylo zaznamenáno, že Eilean Mor už několik dní neviděl žádné světlo. Maják byl úplně opuštěný a následné prohlídky ostrova neodhalily žádné známky toho, co se stalo třem strážcům. Poslední zápis do deníku byl proveden 15. prosince a obsahoval řadu podivných a zneklidňujících vodítek o duševních stavech mužů. (dzei)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. října 2018 na filmovém festivalu Sitges ve Španělsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama