Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Grotesky pre mňa predstavujú nevyčerpateľný zdroj filmového kúzla a originálnej zábavy. Buster Keaton nie je Charlie Chaplin. Ale rozhodne ho nemôžem považovať za niekoho menejcenného, hlavne preto, lebo Frigo na mašine je film, ktorý ma svižné tempo, krásne rozohrané scénky, plné rôznych kaskadérskych kúskov, ktoré jednoducho lahodia ľudskému oku. Buster Keaton zo svojim jediným výrazom je jednoducho nezabudnuteľný a to nehovorím o pamätných scénach ako scéna z delom alebo útek zo severu na juh. Všetko to do seba krásne zapadá. Je to akčné, je to vtipné, je tam romantika a hlavne s toho srší dobrodružstvo a sympatický hrdina. Film, ktorému síce môžem niečo vyčítať, ale nespravím tak. Užil som si ho a užijem si znova, čo je naozaj jediná vec o ktorej vôbec nepochybujem... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Malý strojvodca, zamilovaný po uši do svojej vyvolenej. Je vojna a ona by si ho želala vidieť, rovnako ako zvyšok mužského osadenstva rodiny, v slušivej uniforme Konfederácie. Odvodový úradník ale rozhodne inak a milenecký rozkol dovŕši zákerné nepravdivé ohováranie. Všetko sa zdá byť stratené: milovaná žena, vojenská česť i vlak, ktorí ukradnú severanskí špióni. V mene lásky k parnej mašine s názvom Generál, v mene lásky k milej pripraví maličký človiečik, neúnavne zápasiaci s nástrahami techniky, či nepriateľa vojskám únie zdrvujúci úder vo filme, ktorý je klenotom nielen grotesky, či nemého filmu, ale kinematografie ako takej. Strhujúci dej s nekonečným množstvom nápadov hravo prekonáva aj po takmer 80. rokoch väčšinu súčasnej "komediálnej" produkcie. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuta SC (75 minut) verze. The General je film, který mě mile překvapil na všech frontách. Od příběhu, který se rozvíjí a nesoustředí se jen na jednu věc a je v něm vyváženo jak drama, tak komedie, po skvělou doprovodnou hudbu (konečně někoho napadlo, že neexistuje jen piáno). Přiznám se, že po skončení filmu jsem chvilku váhal s mým hodnocením, ale pak jsem si vzpomněl na pár Chaplinovek, které za sebou mám a musím říct, že tento film mě bavil více, než většina z nich. A právě kvůli té komplexnosti, kvůli ne tak jednoduchému příběhu, kvůli tomu, že scény, kdy se má člověk smát jsou podané lehce, kvůli tomu svižnému hudebnímu doprovodu… Zkrátka, 80 %. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Boží! Buster Keaton aka Johnny Gray feat. lokomotiva. Naprosto úchvatná němá groteska, která mi nečekaně vyrazila dech. Věřte, že já nepatřím mezi fanoušky němého filmu (povětšinou z nich mám strach) ovšem Buster je, co se týče komediálnosti a mrštnosti, daleko předaleko před Chaplinem, takže palec nahoru (pro mě...)__ Na The General mě především zaujala monumentálnost některých scén. Například finální bojová scéna, kdy se vojácí brodí přes řeku a všude jsou vidět čoudy z děl, dojde vám, že Frigo na mašině vůbec nebyl levnou záležitostí (mašina padající z mostu je skvělá). Navíc Keatonovo komediálnímu talentu se prostě nejde nesmát. Nečekaných 95% a chci mít takový elán do života jako B.K. .... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Marion Mack o mnoho let později v rozhovoru přiznala, že neměla žádnou představu o tom, že má promoknout ve scéně, kdy Johnnie a Annabelle znovu naplní vodojem vlaku. Buster Keaton jí dopředu nic neřekl a tak je její otřes opravdový. (Kulmon)
  • Časopis Premiere zařadil film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)

Reklama

Reklama