Reklama

Reklama

The Florida Project

  • Česko Florida Projekt (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee (Brooklynn Prince) a její přátelé, kteří si naplno užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma (Bria Vinaite) každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho (Willem Dafoe). Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů! Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (218)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Portrét svobodné matky samoživitelky, která žije se svou dcerou v levné motelu na Floridě poblíž Disneylandu. Film je rozdělen do dvou rovin, kdy sleduje příběh z pohledu dětí a na druhou stranu z pohledu života dospělých, kteří musejí řešit záležitosti každodenního života. Je to v podstatě taková krátká epizoda ze života lidí v motelech, neměl jsem pocit, že sleduji film. Silný konec, kdy sociálka odvádí Moonee od její matky je velmi dojímavý. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že exteriéry těch floridských hotelů jsou tak neskutečné, že jsem si musel chvíli zvykat. Ani se nedivím, že Sean Baker zasadil svůj příběh právě sem. Nelehký život společenské spodiny je tu podáván z perspektivy šestileté Moonee, díky čemuž to vůbec nepůsobí depresivně. Vždyť pro ni svět takovýhle byl nejspíš vždycky, tak proč se tím trápit, když je léto, prázdniny a tolik možností tropit s kamarády rošťárny. Klobouk dolů před práci s neherečkami (a neherci), a tím nemyslím jen představitele dětí. Willem Dafoe využil možnost si zase jednou zahrát kladnou postavu a tenhle malý nezávislý filmeček trochu zviditelnit. Jeden z mála filmů, který vlastně nemá žádný pořádný děj, ale přesto ho chci vidět znovu. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovanie všedných dní úplne obyčajných ľudí, ktoré riešia v rámci svojej finančnej a sociálnej situácie úplne bežné veci. Mladá matka s dcérou sa spoločne, ale pritom vlastne každá za seba, pretĺkajú každodennosťou a nemyslia na následky. Nad nimi drží ochrannú ruku, aj keď to určite ani jedna z nich tak neberie, správca budovy. V komentároch sa tu často spomínajú presvedčivé detské herecké výkony. Popravde čisto detských scén mi tam prišlo až priveľa a boli miestami nudné. Ja si z celého filmu odnášam len jeden dojem, jedno meno. Bria Vinaite. Presvedčivá herečka, neherečka, ktorá svojim vzhľadom zapasovala dokonalo a jej momenty ťahali celý "projekt". Inak však film ako taký je v podstate akýsi dokument o chudobe s nadstavbou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tvůrci svým hrdinům sakra rozumí a festivaloví diváci se mohou radovat. Dětští představitelé totiž hrají jako o život, chemie mezi nimi funguje náramně. Poklonu si zaslouží i dospělí neherci, kteří divákům rovněž dělají radost. Samotný příběh už tak veselý není. Všichni mluví jak dlaždiči, žijí na pár metrech čtverečních, týden co týden odkládají na nájem, protože v tomhle křiklavém motelu poblíž orlandského Disneylandu vládne pevná (ovšem starostlivá) ruka výborného Willema Defoea. Ač je pohádkový Disney za rohem, realita je úplně někde jinde. Vše se točí okolo nevyzrálé nezaměstnané matky a její energické dcery, které v rutinních cyklech škemrají u cizích lidí o peníze, prodávají kosmetické atrapy, krkají u jídla, čumí na bednu, čvachtají se v bazénu a hlavně nikam nesměřují. Tvůrci vše podrobně a trpělivě mapují, ujíždějí na stereotypu, nikam nespěchají a moc dobře se na to kouká. Přesto ona nedějovost je paradoxně i největší slabinou snímku. Režisér nepotřebuje efektní scény, nepříjemnosti umně obchází – víme, co se děje vedle v pokoji, když se malá dcerka koupe, ale nepodíváme se tam, důsledek dětské nerozvážnosti vidíme pouze z dálky (hustý kouř)... Výsledek přesto nabízí velké množství improvizace, výtečné herecké výkony, intenzivní emoce a (ač vnímaný mnohdy dětskýma očima) příběh, který stojí za to si poslechnout. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

To, co nevidíte přes plot, když jste v zábavním parku. Dětský film s dospělým pohledem. Nebo dospělý film s dětským pohledem. Vyberte si sami. Tohle mě pěkně sežvejkalo. Charakterově i herecky (na to, že je tohle první role Brii Vinaite a dostala se k ní vlastně jako slepá k houslím, tak to tedy smekám) skvělá záležitost. Myslím, že děti si natáčení toho filmu fakt dost užili. Tohle je prostě skvěle naladěný a odehraný koncert. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (9)

  • Sean Baker chtěl film natočit už před jeho předchozím snímkem Transdarinka (2015), ale nesehnal finance. Ty nakonec získal právě díky úspěchu Transdarinky. (Minimie)
  • Časté přelety helikoptéry byly skutečné a nakonec zahrnuty do scénáře, protože tvůrci neměli dostatečný rozpočet na jejich zastavení. (vojacekr)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama