Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

classic 

všechny recenze uživatele

Bývam v nemom úžase z komika Keatona, ktorého kreácie a gagy sú neobyčajné, že zakaždým, keď si pozriem ďalšiu keatonovku si myslím, že je BEST, ale asi každý jeho film je best... Buster nemá zrovna šťastie na priaznivé okolnosti, ktoré z neho neprávom urobia zlodeja, pritom, ako detektív - amatér by s noblesou odhalil páchateľa, ale dotyčný spraví z neho podozrivého... Tak sa uberá do svojho druhého povolania - premietača v kine, kde zaspí a jeho snové sekvencie sa dostávajú akurát do premietaného filmu, do ktorého sa premiestni, ako obávaný det. Sherlock, aby rozlúskol prípad krádeže, ale podozriví majú s ním iné plány, únoscovia unesú unikátnu ženu, ktorú sa chystá zachrániť spolu s nasledujúcou naháňačkou, ktorú by závidel aj James Bond... Buster Keaton je majster vynikajúcich premyslených situácii, že sa čudujem, ako to dokáže... Len improvizácia to nebude ? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Druhý pokus s Frigem dopadl mnohem lépe. Hraní si na detektiva je do grotesky asi vhodnější. Vtipných momentů bylo tentokráte také mnohem víc a některé jsou opravdu povedené a závěrečná scéna - balení dle návodu - nemá chybu. Navíc tvůrci měli několik výborných nápadů, například snové vystoupení z těla a naopak vstoupení Friga do filmu, které je na svou dobu uděláno neskutečně skvěle. V neposlední řadě pomohla kratší stopáž, ve které je tak akorát času na akci a zběsilé honičky. I ty sebe vtipnější by mohly začít po více než ca pětačtyřiceti minutách nudit. Druhý Frigo si vysloužil o hvězdu navíc a já už se těším na minimálně jedno další setkání. ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné jakým způsobem Buster Keaton dokázal zrežírovat a zahrát tento němý skvost. Zadostiučinění, které proběhne prostřednictvím imaginárního příběhu a vyšetřování, vystihuje motiv filmové branže, kdy diváci (v tomto případě hlavní protagonista) mají možnost realizovat své sny. Perfektní němá komedie jednak díky kaskaderským kouskům a jednak skvělému využití námětu Sherlocka Holmese. Není divu, že mnozí současní tvůrci uctívají Keatona jako jednu z osob, která nejvíce ovlivnila filmové dějiny. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Frigo jako Sherlock Holmes je nejkratším hraným filmem Bustera Keatona, nicméně jde o pozoruhodné dílo, které má dobře vystavěnou zápletku, fascinujicí atletické výkony (Keaton sám předváděl všechny své kaskadérské scény a při jedné z nich si zlomil obratel, aniž by si toho povšiml), artistickou virtuozitu a avantgardní ztvárnění věčné dichotomie mezi skutečností a iluzí. Keaton zde hraje promítače a rádoby detektiva falešně obviněného z okradení otce své dívky. Po falešném obvinění ze strany svého rivala a druhého nápadníka (Ward Crane) je mladík vykázán z dívčina domu. Sklíčený usne v zaměstnání. Ve snu vstoupí na plátno (ve skvělé scéně optického efektu), kde se stává elegantním protagonistou Sherlockem, druhým nejslavnějším detektivem na světě. Čtyřiačtyřicetiminutový film ženou kupředu v horečném tempu neuvěřitelné kaskadérské kousky a složité gagy. Zpočátku filmová realita odmítá nového protagonistu přijmout a napětí mezi oběma světy je nádherně zobrazeno montáží prostorových posunů, které našeho zmateného hrdinu přenášejí do doupěte lvů, doprostřed burácejicích vln nebo do sněhové vánice. Postupně se ve filmovém světě zcela zabydlí. V inscenovaném příběhu se ničema (rovněž hraný Wardem Cranem) marně snaží hrdinu zabít, zatímco Sherlock vyřeší záhadu ukradených perel. Frigo jako Sherlock Holmes nejen předvádí neuvěřitelné kousky, jimiž je Keaton pověstný, ale rovněž klade bezpočet otázek. Ze sociálního hlediska jde o komentář k představám o směřování americké společnosti. V psychologické rovině film nabízí motiv náhradního naplnění v imaginárním světě, neboť protagonista ho nedokáže dosáhnout v obyčejné hmatatelné skutečnosti. Především je pak film odrazem povahy umění, což je téma, které opět vystoupí na povrch v Kameramanovi (1928), když se Keaton zaměří z média na diváka. [7,5/10] (Buster Keaton Productions) (Němý, čb. /// Produkce: Joseph M. Schenck, Buster Keaton /// Scénář: Clyde Bruckman, Jean C. Havez, Joseph A. Mitchell /// Kamera: Byron Houck Elgin Lessley /// Hudba: Myles Boisen, Sheldon Brown, Beth Custer, Steve Kirk, Nik Phelps) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s Busterem Keatonem a opět jsem se bavil. Ze začátku to chvilku trvá, než se to rozjede, ale jak začne Frigo snít a stane se fakt Sherlockem, tak je to parádní jízda plná skvělejch gagů. Přiměřená stopáž je velké plus, bejt to delší, asi by to bylo na škodu. Slušné 4 hvězdy. (Blu-ray) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama